NAMASTE!
Ajurvéda   |   ESENCE AJURVÉDY

16: Jak se rodí zdraví?

DR.GEORGE EASSEY

Ve větších indických městech se vám dnes může stát, že provoz na ulici zablokuje skupina lidí, kteří se chovají jako blázni.

Různě se kymácejí, mávají rukama, dělají různé grimasy, vyplazují jazyk a hlavně se bez ustání smějí. Scéna před vámi vás může zpočátku i popudit, zejména spěcháte-li na smluvenou schůzku. Přesně to se stalo známé režisérce Miře Nair v Bombeji, když vystoupila z auta, aby zjistila, co  se děje, přišla na to, že před sebou ve skutečnosti má terapeutickou skupinu. Idea „klubu smíchu“ ji tak zaujala, že se okamžitě rozhodla změnit svůj program. Místo, aby pokračovala ve své cestě na natáčení, zůstala mezi smějícími se a hned začala tvořit nový scénář. Vznikl tak velmi inspirativní dokument, který před několika lety obletěl celý západní svět.

Strávil jsem nějaký čas studiem lékařských knih různých směrů, ale jenom v ájurvédských textech jsem, v souvislosti se zdravím, našel psáno, že bychom se měli usmívat jako malé dítě. Děti jsou nevinné. Dokážeme-li se usmívat jako ony, v našem nitru se znovu probouzí nevinnost. Když si dovolíme zasmát se trošku víc, uvolňuje to navíc břišní svaly. Smějeme-li se z celé duše, dosahujeme na nesmrtelnost.

Buďte šťastni. Zkuste naplnit štěstím každou částečku své bytosti a tělo začne vylučovat endorfiny. V takové chvíli se odehrává léčení. Buďte šťastni a smějte se. Jaká je krásnější komunikace mezi lidmi, nežli smích?

To, čemu říkáme dospělost a doba pochopení, je právě čas našich největších problémů. V té době se totiž začínáme domnívat, že jsme se něčím stali a něčeho dosáhli. Mám dost často pochybnosti o tom, čím jsme se to vlastně stali. Bylo by krásné, kdybychom mohli prohlásit, že jsme se stali lidmi. Čarak, nejuctívanější z učitelů Ájurvédy, zdůrazňoval, že člověkem se opravdu stáváme teprve tehdy, když se přiblížíme lidské komunikaci mezi dvěma dušemi. To nazýval podstatou zdravého života.

„Mám pro tebe nový lék“, řekl mi jednoho dne můj známý, Naréš Bhat, endokrinológ působící v Kalifornii. „Co to je?“, byl jsem zvědavý. „Lechtání“, opáčil. Pak mi ukázal „lechtací body“ v žeberní oblasti a vysvětlil mi, že jejich stimulace je účinnější než jakýkoli lék. Bylo to v roce 1981. Zpočátku ho nikdo nebral vážně. V roce 1997 už byl vyhlášen jedním z nejlepších lékařů ve státě. Dnes má „ústavy lechtání“ na několika místech Ameriky. Jeho léčba je velmi prostá – používá jenom lechtání a smích, a žádné léky. Znovuobjevil a vědecky dokázal to, co Ájurvéda učí již po staletí. Podařilo se mu propojit moderní endokrinologii s tradiční indickou medicínou.

Naše emoce přímo ovlivňují naši fyziologii. A naopak – změny v těle ovlivňují náš emocionální stav. Vědci již přišli na to, že pouhá změna výrazu tváře jako je malý úsměv, mění stimulaci různých částí mozku. Dochází tak k jemným změnám v našem vědomí. Různé vrstvy naší bytosti se tak neustále vzájemně ovlivňují. 

Myšlenka je tedy velmi jednoduchá – buďte šťastni. Zkuste naplnit štěstím každou částečku své bytosti a tělo začne vylučovat endorfiny. V takové chvíli se odehrává léčení. Buďte šťastni a smějte se – v nitru i nahlas, sami sobě i spolu s ostatními. Jaká je krásnější komunikace mezi lidmi, nežli smích? A lechtání nemusí být fyzické – stačí, když budete sami sebe i ostatní lechtat svými myšlenkami.

16: Jak se rodí zdraví?

DR.GEORGE EASSEY: ESENCE ÁJURVÉDY

George Eassey (1955-2013) získal mezinárodní uznání jako “průkopnický velvyslanec ajurvédy”. Pochádzí z Keraly v jižní Indii z rodiny s bohatou lékařskou tradici. V sedmnácti letech sa stal žákem Gurua Nityia. Pozdejí pobýval v USA, kde dokončil studia pod přímým vedením Dr. Vasanta Lady, nejuznávanějšího učitele ajurvédy na Západě. V roce 1985 mu byla nabídnuta příležitost pracovat se světoznámým lékařem a publicistou Dr. Deepakem Choprou. Místo toho se rozhodl pokračovat ve studiu čínske mediciny v Novém Mexiku a v neformálním studiu tradiční ajurvédy v jižní Indii. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku. 

Knihu zakoupíte na stránkách vydavetelství Fontana >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.GEORGE EASSEY
AJURVÉDSKY LÉKAŘ A AUTOR

DR.GEORGE EASSEY

Označován jako "průkopnický velvyslanec ajurvédy", patří k první generaci lékařů a učitelů, kteří představili moderní ajurvédu západu. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku.

SEA EYMERE
FOTOGRAF

SEA EYMERE

Narodila se a vyrůstala v Paříži, no její pohled pořád směroval za obzor. Město, které ji vychovalo bylo její trampolína do velkého světa, kterým proléta s francouzským šarmem. Je inspiratívní sledovat jí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018