NAMASTE!
Ajurvéda   |   ESENCE AJURVÉDY

17: Desatero špatného chování

DR.GEORGE EASSEY

Žijeme v přesvědčení, že život je třeba proběhnou jako maratón...

Všechno děláme ve spěchů. Jíme ve spěchu, koupeme se ve spěchu, milujeme se ve spěchu. Pospícháme dokonce, i když se smějeme. Naše pospíchání neustává, neboť žijeme v přesvědčení, že život je třeba proběhnou jako maratón.

Jíme, kdy se nám zachce. Jíme, když nemáme hlad. Jíme jen tak ze zvyku nebo z nudy. Jíme v nepravidelnou dobu, nepravidelné jídlo. Jíme bezmyšlenkovitě, nevědomě. Jíme pri chůzi, jíme u televize. Chyby při jídle se postupně mění v chyby našeho charakteru.

Spíme buď málo, nebo moc. Ukládáme se ke spánku nepravidelně a nepravidelně vstáváme. Nemůžeme jít včas spát, protože večer musíme pracovat. Nedaří se nám časně vstát, protože chodíme pozdě spát. Místo na východ Slunce se ráno díváme na zataženou roletu.

Kouříme a pijeme alkohol – nejprve z módy, pro zábavu, pak ze stresu a abychom zamaskovali svoje problémy. Krabička cigaret se nám stala nepostradatelnou a svůj čas odměřujeme od ranní do odpolední kávy.

Cvičíme, a myslíme si, že cvičení je záležitostí našeho těla. Cvičíme z povinnosti jako stroj, abychom zhubli. Cvičení se stalo jedním z „úkolů“ dne, který je potřeba splnit, abychom „udělali něco pro své zdraví“. Sportujeme, protože se potřebujeme „vybít“. Ukázat, že jsme dobří. Sportujeme, abychom porazili ostatní.

"Buď vždy první, kdo ostatní s příjemnou, laskavou tváří a jemným hlasem zdvořile pozdraví." Vágbhata

Náš život se stal kolotočem vydělávaní peněz. Peníze se staly naším hlavním zájmem. Nevyděláváme proto, abychom mohli peněz použít ke službě bližnímu. Vyděláváme proto, abychom mohli uspokojovat svoji nekončící touhu po materiálních požitcích. Přesto, že žijeme uprostřed hojnosti, nejsme šťastni. Domů se denně vracíme plní napětí. Každou chvíli v nás převládne hněv, žárlivost a špatné myšlenky.

Mluvíme příliš. Většinou jenom o sobě, popřípadě o jídle. „Jenom já“ se stalo štítem přes nějž hledíme na svět. Jenom já ... vím, jak se věci mají, jenom já ... Znamená to, že nejsme spokojení. Nespokojenost, jež nám zraje v mysli, se promítá navenek. Z naší komunikace číší nepohoda srdce. Den nám připadá jako břemeno. Bojíme se ho a hledáme někoho, na koho bychom mohli svoji nepohodu svést. Není divu, že máme svaly na tváři ztuhlé a obličej stažený. Není divu, že nám nepomáhají drahé kosmetické krémy.  

Svoje zlozvyky ukazujeme svým dětem. Když je napodobují, okřikujeme je, a doufáme, že křikem v nich vypěstujeme lepší zvyky, než jsou ty naše.

Odložte spěch stranou, obraťte svoji mysl na chvíli k něčemu klidnému – a sledujte, jak se pomalu navracíte sami k sobě. Odložte myšlenku „jenom já“ a náhle zjistíte, že se k vám začíná vracet krása. Ten, kdo nachází krásu v dětském úsměvu a v modři nebe, umí žít tak, že se ho nedotýkají konflikty života. Zloba, žárlivost a pomstychtivost jsou znaky mentálně nemocných. Z jejich nemocné mysli sej jim nemoc šíří i do těla. Tělo pak pozbývá veškeré síly a krásy. Život se pro ně stává řetězcem těžkostí a nic je nezachrání od předčasného stárnutí.

Šťastnou mysl nelze získat žádným drobným trikem. Šťastná mysl vyvěrá z dobře napájeného mnohačetného pramene. Je k ní třeba spokojený a užitečný život ve společenství ostatních, harmonie ve vztazích, služba bez touhy po ocenění a odměně, pochopení života a přiměřené sexuální uspokojení. Pocit v srdci z takovéhoto života dává vykvést klidné a jemné mentalitě. Celou bytost pak prozáří štěstí a krása. Ty jsou spontánním darem ostatním a vnášejí do jejich nitra pohodu.

Dotek srdce je to, co potřebujete ze všeho nejvíc. Proto choďte všude s úsměvem. Humor je cosi, co můžete mít vždycky po ruce. Smějte se a rozdávejte smích. Smích ze šťastného srdce. Štěstí srdce dosáhnete jen tehdy, když si ho opravdu budete přát. Přejte si ho z hloubi duše a upnete k němu celou svoji vnitřní pozornost. Postavte se statečně tomu, co vám život přináší a neviňte nikoho ze svých neúspěchů. Abyste se vyhnuli hněvu, váš život musí mít duchovní rozměr. Dbejte na to, abyste ho vyjadřovali v tom, co děláte. Duchovní vyjádření přináší radost. Jen tak se k vám může přiblížit štěstí.

Se štěstím v srdci a klidnou myslí se pak podívejte, co můžete na svém životě zlepšit. Ájurvéda vám ku pomoci nabízí osvědčený návod, jak sladit svůj životní styl s přirozeným cyklem dne. Radí vám, jak posílit přirozenou inteligenci, jenž je vlastní vašemu tělu, abyste si vytvořili potřebnou odolnost. Denní režim, který pomáhá sladit potřeby organismu s přirozenými rytmy přírody, se nazývá „dinačarja“. Není to soubor nějakých svazujících pravidel. Je to vodítko, jež si každý přizpůsobí podle svých potřeb, svého založení a tělesné konstituce.

ÁJURVÉDA DOPORUČUJE PŘIBLIŽNĚ NÁSLEDUJÍCÍ USPOŘÁDANÍ DNE:
  • Vstaňte před východem slunce.
  • Vyprázdněte si střeva i močový měchýř.
  • Vyčistěte si zuby a jazyk, umyjte si ruce a tvář.
  • Vdechněte po kapce sezamového oleje do každé nosní dírky. Vyčistěte si nos.
  • Vykloktejte sezamovým olejem.
  • Napijte se čisté, pramenité vody pokojové teploty.
  • Proveďte si masáž celého těla (abhjángu) sezamovým nebo jiným vhodným olejem.
  • Přistupte ke cvičení podle svého zvyku.
  • Osprchujte se.
  • Oblečte si čisté, pohodlné oblečení z přírodního materiálu a příjemné barvy.
  • Přibližně v době východu Slunce usedněte k meditaci a proveďte duchovní rituály nebo praxi podle svého zvyku.
  • Lehce posnídejte.
  • Věnujete se studiu a práci.
  • V poledne poobědvejte podle ročního období a své konstituce. V polední dobu se má jíst největší pokrm dne.
  • Po krátkém odpočinku pokračujte v práci. Odpočívat po jídle je vhodné na levém boku.
  • V době západu Slunce usedněte k večerní meditaci.
  • Povečeřte lehké, snadno stravitelné jídlo.
  • Jděte na procházku.
  • Věnujte se příjemným, lehkým a zklidňujícím činnostem.
  • Je-li to vhodné, oddejte se sexuálnímu styku se svým partnerem.
  • Okolo desáté hodiny se uložte ke spánku s vděčností za prožitý den.

Ájurvéda klade velký důraz na pravidelnost v průběhu dne. Pravidelný čas vstávání a ukládáni se ke spánku, hygieny, meditace, práce a jídla poskytuje našemu organismu nejlepší ochranu, optimální výživu a umožňuje nám dosáhnout v životě nejvyšších cílů. Prospěšnost pravidelnosti denního řádu potvrzují všichni, kdo se dožívají dlouhého věku.

Časné vstávaní před východem Slunce odpovídá přirozenému probouzení celé Přírody. Dává nám fyzickou vitalitu, mentální svěžest, dlouhodobě posiluje imunitu a zvyšuje přirozenou radost ze života. Výzkumy potvrzují, že ti, kdo vstávají až dvě hodiny po východu Slunce, se dožívají kratšího věku a jsou náchylnější k nemocem

Vypití sklenice vody po probuzení může pomoci ke snadnějšímu vyprázdnění stolice.

Poté, co se tělo zbaví odpadu z předchozího dne, následuje očista ústní dutiny. Pokud máme výrazný povlak na jazyku, je to známka ukládání toxinů v tele. Měli bychom více dbát na složení stravy. Očistění jazyka Ájurvéda považuje za stejně důležité, jako čistění zubů. Seškrábnutí povlaku z kořene jazyka může vyvolat prospěšný jemný dávivý reflex. Umožňuje nám totiž zbavit se negativních emocí z předchozího dne.

K čistění zubů jazyka je dobré používat zlatou, stříbrnou, měděnou nebo ocelovou škrabku. Nemáme-li ji, poslouží i lžička.

K čistění zubů se doporučují prášky a pasty svíravé, slané a hořké chuti, neboť ty umožňují skutečnou dezinfekci ústné dutiny a působí jako prevence ukládání škodlivých povlaků. Moderní zubní pasty sladké chutí jsou pro ústní hygienu nevhodné.

Vdechnutí kapky sezamového oleje nebo, ještě lépe, speciálního oleje zvaného anu taila do každé nosní dírky chrání nosní, ušní a krční sliznice. Zabraňuje vzniku bolestí hlavy, zánětů dutin a vyživuje pojivo a vazivo hrdla a hlavy, posiluje hlasivky a dává příjemný hlas.

Masáž těla (abhjnga) je životadárná energii dodávající technika, jíž by člověk neměl zapomíjet. Dobře provedená abhjánga trvá patnáct až dvacet minut. Pokud nemáte ráno k dispozici plných dvacet minut, i její zkrácená varianta je daleko lepší než opomíjení masáže. Zejména typům váta přináší po použití sezamového oleje pocit příjemného zklidnění a uzemnění, zatímco Pittě poskytuje potřebné ochlazení olej kokosový. Pro Kaphu je vhodnější hořčičný nebo jiný mírně zahřívající olej.

Po odstranění přebytečného oleje z těla provádíme cvičení podle své konstituce a podle sezóny. Vhodné cvičení zlepšuje zažívání, dává sílu a pružnost, zlepšuje paměť a koncentraci. Pokud nemůžete cvičit ráno, mírné cvičení se může provádět i odpoledne, ne však večer. Necvičte nikdy, jste-li rozzlobení, smutní nebo vyčerpaní. Vzpomeňte si na svoje dětství a cvičte s plným nadšením. Cvičení by vám mělo přinášet potěšení a pocit stejného uspokojení, jaký jste zažívali jako děti při bezstarostném skákání a dovádění. Pak má význam.

Po cvičení počkejte deset až patnáct minut a osprchujte se, abyste smyli pot a přebytečný olej z těla. Čisté oblečení z přírodních materiálů a příjemných barev pomáhá odvrátit negativní události, dodává nám pocit sebedůvěry, přistává ke vznešenému vzhledu a podtrhuje jedinečnost osobnosti. 

Ráno by mělo začínat meditací přibližně v době východu Slunce. Ráno a časnější dopoledne je zejména vhodné ke studiu. S přibližujícím se polednem upřednostňujeme činnosti vyžadující si vysokou míru fyzické i mentální aktivity.

Největší jídlo dne, které je nejobtížněji stravitelné, byste měli jíst v poledne. Když Slunce stojí and hlavou, i intenzita hoření trávicího ohně dosahuje svého vrcholu.

Pro zdravého člověka za normálních okolností Ájurvéda nedoporučuje odpolední spánek. Má totiž za následek zanášení tělesných drah.

Večer by měl být vyplněn příjemnými, lehkými činnostmi a neměla by chybět alespoň krátká procházka. Co nejčastější pobyt v přírodě je nezbytnou součástí zdravého a šťastného života. Nezapomeňte se každý den potěšit vůní stromů a květin a zadívat se do nekonečných dálek modrého nebe. Naslouchejte chvíli zpěvu ptáků I líbezné hudbě ticha ve svém nitru. Zamyslete se při pohledu na hvězdnou oblohu and rozměrem svého života. Poděkujte každý den za nádherný a divuplný dar života. Uléhat byste měli před desátou hodinou, kdy ještě převládá energie Kapha, jež podporuje spánek. Řádný spánek dává sílu a spokojenost, přináší svěžest, podporuje plodnost a přispívá k dlouhému životu.

17: Desatero špatného chování

DR.GEORGE EASSEY: ESENCE ÁJURVÉDY

George Eassey (1955-2013) získal mezinárodní uznání jako “průkopnický velvyslanec ajurvédy”. Pochádzí z Keraly v jižní Indii z rodiny s bohatou lékařskou tradici. V sedmnácti letech sa stal žákem Gurua Nityia. Pozdejí pobýval v USA, kde dokončil studia pod přímým vedením Dr. Vasanta Lady, nejuznávanějšího učitele ajurvédy na Západě. V roce 1985 mu byla nabídnuta příležitost pracovat se světoznámým lékařem a publicistou Dr. Deepakem Choprou. Místo toho se rozhodl pokračovat ve studiu čínske mediciny v Novém Mexiku a v neformálním studiu tradiční ajurvédy v jižní Indii. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku. 

Knihu zakoupíte na stránkách vydavetelství Fontana >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.GEORGE EASSEY
AJURVÉDSKY LÉKAŘ A AUTOR

DR.GEORGE EASSEY

Označován jako "průkopnický velvyslanec ajurvédy", patří k první generaci lékařů a učitelů, kteří představili moderní ajurvédu západu. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku.

SEA EYMERE
FOTOGRAF

SEA EYMERE

Narodila se a vyrůstala v Paříži, no její pohled pořád směroval za obzor. Město, které ji vychovalo bylo její trampolína do velkého světa, kterým proléta s francouzským šarmem. Je inspiratívní sledovat jí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018