NAMASTE!
Ajurvéda   |   ESENCE AJURVÉDY

19: Česká kuchyně shovívavýma očima ájurvédského lékaře

DR.GEORGE EASSEY

Lidé se mě často ptají, jak jsem se dostal do Čech. Kdybych měl odpovědět v duchu českého přísloví, které praví, že láska prochází žaludkem, řekl bych, že díky bramboráku.

Díky českému bramboráku z amerických brambor, který mi připravila Hana při našem prvním setkání v kalifornské Santa Barbaře. Seděli jsme tehdy na terase domku maminky našeho společného přítele. Hana přinesla něco vonícího, co jsem neznal. Po prvním soustu jsem se na okamžik přenesl domů do Indie, chuť mi připomínala cosi z dětství. Později jsem si uvědomil, že jsme doma dělávali něco podobného. Bramborák byl tedy určité dobrý první krok k našemu budoucímu vztahu.

Některá česká jídla jsou velmi chutná. Některá jsou přesně tím, čemu v Indii říkáme vásána, vytvářející závislost. Dobře vypečený bramborák je zcela jistě jednou takovou “vásánou” .

Od své první návštěvy v roce 1995 jsem tu v Čechách od laskavých babiček a dovedných kuchařek ochutnal již dost věcí, abych věděl, že Češi a Slováci mají dobrý důvod se ze své kuchyně těšit. Některá česká jídla jsou velmi chutná. Některá jsou přesně tím, čemu v Indii říkáme vásána, vytvářející závislost. Dobře vypečený bramborák je zcela jistě jednou takovou “vásánou” (presto, že je obtížně stravitelný), podobně jako borůvkové knedlíky, svíčková či palačinky. Po ochutnání českého chleba jsem pochopil proč se spousta Čechů z Ameriky raději vrátila domů.

Většina lidí v Čechách žije spokojeně z tradiční české, v zásadě masité, tučné a poměrně těžké kuchyně. Převažující chutí je tu slaná. Neodmyslitelnou součástí je spousta sladkostí. Je to dáno především klimatem. Je tu chladno či přímo zima plných šest až sedm měsíců v roce. Převažující dóšou v chladném období je zde Vátá, a ta proto převažuje i v tělesné a psychické konstituci většiny Čechů.    

Těžší tučná strava Vátu vyvažuje a umožňuje Čechům přežívat i v klimaticky náročnějších podmínkách. Je to skutečnost, již je třeba mít na paměti při jakémkoli hodnocení či přestavbě stravovacích zvyklostí. To, co je zvykem v Japonsku či Itálii, nemusí ani zdaleka být přínosné v místních podmínkách. U části lidí se zde, podobně jako na Západě, objevuje snaha přeorientovat se na zdravější stravování. U těchto “uvědomělejších” většinou vládne cosi, co bych nazval makrobiotickou situací. Lidé se mě často ptají na makrobiotiku. Makrobiotika je přínosná z hlediska preventivní péče o zdraví. Může být též účinná při léčbě některých chronických onemocnění a určitých typu rakoviny. Zastánci makrobiotiky na Západě však neberou v úvahu dvě důležité skutečnosti: makrobiotika má svůj původ v Japonsku, kde byla a je součástí celkového duchovně orientovaného životního stylu. Držet se jejích zásad při jídle a opomíjet zbytek je jako cvičit jógové pozice a tvrdit, že děláme jógu. Druhý faktor je klima. V Japonsku jsou oproti Čechám velmi odlišné klimatické podmínky. Pro konstituci s převahou Váty v klimatu typu Váta je makrobiotika z dlouhodobého hlediska nevhodná. Setkal jsem během svojí praxe řadu případů, kdy pár let neuváženého makrobiotického stravování vážně narušilo člověku zažívání, a dokonce vyústilo v neschopnost přijímat potravu spojenou s anorexií. Vyléčit následky takovéhoto nevhodného experimentování může trvat dlouhou dobu.

Všechno je třeba vždy posuzovat v celkových souvislostech a při přejímání cizích zkušeností postupovat velmi pozvolna  a uvážlivě. Českou kuchyni není nutné zavrhnou a nahradit ji něčím zcela jiným. Domnívám se, že by jí pro začátek prospělo několik nenásilných změn, které by ji z hlediska výživy zkvalitnily, ale přitom neochudily o nic z toho, co ji pro lidi činí přitažlivou.

TUKY

Doporučil bych nekvalitní tuky nejasného složení nahradit kvalitním stoprocentním slunečnicovým olejem. Lidé typu Váta – Pitta by měli místo oleje co nejvíce používat ghí (přečištěné máslo). Naučit se domácí přípravě ghí je jednoduché a je to významná investice do zdraví.

CUKR

Nežijte v pocitu provinění, když si nedokážete odepřít sladké. Bílý rafinovaný cukr nahraďte přírodním nerafinovaným cukrem, lépe sladem. Nekvalitní moučníky a sladkosti nahraďte kvalitními doma vyrobenými sladkostmi. Pokud jste se rozhodli používat ke slazení něco jiného než cukr, poučte se nejprve s účincích různých sladidel na jednotlivé dóši. S medem nepečte, ani ho nevařte, při vysokých teplotách se u něj mění složení a stává se nestravitelný.

PEČIVO

Přejděte pozvolna na pečivo z celozrnné mouky. Mějte na paměti, že kynuté pečivo zvyšuje Vátu i Pittu, a tudíž způsobuje plynatost a zácpu a výrazně přispívá ke zhoršení např. Kožních problémů u dětí.

MASO

Pokud se nemůžete vzdát masa, přejděte postupně na jeho lehčí, bílé druhy. Při úpravě masa dbejte na to, abyste používali více koření, jako je např. černý pepř, hořčičné semínko, kurkumu a kari, které zvyšují jeho stravitelnost. Hledejte hodnotné náhražky masa, jichž je na trhu už dostatek. Naučte se je chutně připravovat tak, abyste je mohli zařadit do jídelníčku. 

LUŠTENINY

Obava z nedostatku bílkovin při omezení či vyřazení masa je neopodstatněná, zařadíte-li dostatek vhodných luštěnin. Seznamte se s celou škálou dostupných luštěnin a věnujte pozornost zejména fazolím mungo. 

ZELENINA

Nejrůznější etnické kuchyně poskytují dostatek inspirace ke zvýšení podílu tepelně upravené zeleniny v jídelníčku. Studené saláty zvyšují Vátu, proto je jezte v menším množství pouze v teplých měsících.

Moje rada, když se mě lidé táží na správné stravování, zní: seznamte se se základními pravidly, o nichž jsme se zmínili v předchozí kapitole, a pak poslouchejte svůj žaludek! Žaludek má svoji přirozenou inteligenci. Pokud ji nezničíte, vede vás sama k tomu, jak byste měli jíst, abyste si neškodili. Nezapomínejte, že jste především součástí přírody a podléháte jejímu rytmu. Zohledněte proto změnu počasí při střídání ročních období. Naučte se naslouchat tomu, jak se cítíte po určitém jídle. Máte po večeři pocit, že vám v žaludku leží kámen, nebo že jste tak plní, že se stěží můžete nadechnout?  Sedá na vás tíže a otupělost, dělá vám potíže myslet a nechce se vám ani mluvit? Nebo se vám naopak v žaludku rozhostilo příjemné teplo, cítíte příliv energie a pohody, máte chuť žertovat a hlavou se vám honí tvůrčí nápady? Naučte se naslouchat svému žaludku a jezte pouze to, co vám přináší všestranné uspokojení.

Jídlo má být zdravé, musí být ale také lákavé. Lákavé znamená, že by nás mělo přitahovat svým vzhledem, svojí vůní a chutí. Ájurvéda říká, že bychom měli jíst jídlo na banánových nebo lotosových listech. Pamatuji si ze svého dětství, že když jsme dostali jídlo na lotosovém listu, vždycky jsme ho slupli beze zbytku. Lotosový list propůjčuje pokrmu takovou vůni, že se vás při jídle zmocňuje doslova nebeský pocit. Na jemné úrovně našeho těla působí právě nejvíc vůně. Banánové a lotosové listy jsou nadto nejen léčivé, nýbrž I ekologické. V Čechách je tato rada pochopitelně těžko využitelná. Máte zde však dlouhou tradici výroby krásného porcelánu, a tak ho využívejte k servírování  zdravého a chutného jídla.

19: Česká kuchyně shovívavýma očima ájurvédského lékaře

DR.GEORGE EASSEY: ESENCE ÁJURVÉDY

George Eassey (1955-2013) získal mezinárodní uznání jako “průkopnický velvyslanec ajurvédy”. Pochádzí z Keraly v jižní Indii z rodiny s bohatou lékařskou tradici. V sedmnácti letech sa stal žákem Gurua Nityia. Pozdejí pobýval v USA, kde dokončil studia pod přímým vedením Dr. Vasanta Lady, nejuznávanějšího učitele ajurvédy na Západě. V roce 1985 mu byla nabídnuta příležitost pracovat se světoznámým lékařem a publicistou Dr. Deepakem Choprou. Místo toho se rozhodl pokračovat ve studiu čínske mediciny v Novém Mexiku a v neformálním studiu tradiční ajurvédy v jižní Indii. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku. 

Knihu zakoupíte na stránkách vydavetelství Fontana >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.GEORGE EASSEY
AJURVÉDSKY LÉKAŘ A AUTOR

DR.GEORGE EASSEY

Označován jako "průkopnický velvyslanec ajurvédy", patří k první generaci lékařů a učitelů, kteří představili moderní ajurvédu západu. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku.

SEA EYMERE
FOTOGRAF

SEA EYMERE

Narodila se a vyrůstala v Paříži, no její pohled pořád směroval za obzor. Město, které ji vychovalo bylo její trampolína do velkého světa, kterým proléta s francouzským šarmem. Je inspiratívní sledovat jí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018