NAMASTE!
Ajurvéda   |   ESENCE AJURVÉDY

26: Rostlina, jež skanula z očí bohyně

DR.GEORGE EASSEY

Amalaki - Ovoce, v němž sídlí bohyně blahobytu

Amalaki (Emblica officinalis), někdy též nazývaná Emblic myrobalán, je malý listnatý strom se šťavnatými plody temně červené barvz a velikosti angreštu. Ovoce má nakyslou, chladivou chuť. Sánskrtské jméno amalaki v překladu znamená asi totéž co „Ovoce, v němž sídlí bohyně blahobytu“. Plody mají neobvyklé výživné a sattvické vlastnosti a rostlina se proto tradičně považuje za představitelku Matky Země. Stromu se z toho důvodu někdy také říká Dhátrí, což znamená „země“ nebo „kojící matka“. V indické lidové medicíně se doporučuje, aby její plody užívaly matky, které se chovají ke svým dětem podrážděně nebo zlobně, neboť Dhátrí zklidňuje a povzbuzuje pocity lásky.

Starodávná legenda praví, že strom byl svořen ze slz dvou bohyní, Lakšmí a Párvatí, jež si přály najít nový způsob, jak uctívat své manžele, boha Šivu a boha Višnua. Strom je proto dodnes v hinduistické tradici považován za posvátný a jeho listy jsou neodmyslitelnou součástí obřadů k poctě těchto dvou bohů.  

„Vy, byliny zrozené při úsvitu času, starší než samotní bohové. Vy, jež máte tisícerou moc, osvoboďte mého přítele od nemoci. Když mu navracíte ztracenou sílu, držím vás, byliny, ve svých rukou a duch nemoci odchází,ochuzen o další smrt.“ Rig véda

Amalaki podle Ájurvédy obnovuje tělsené buňky a tkáně, zvyšuje hladinu červených krivnek, působí jako srdeční tonikum a čistí zažívací ústrojí. Použití plodů je tedy velmi široké. Léčí sa jimi veškerá onemocnění typu Pitta, zánětlivé stavy, krvácivost, chronické choroby vylučovacího ústrojí, chudokrevnost, zvýšené vylučování žluči, střevní kolika, zácpa, horečky, překyselení žaludku, hemeroidy, předčasné šedivění a vypadávaní vlasů, záněty krvácivost dásní, jaterní slabost, hepatitida, mentální poruchy, osteoporóza, tkáňová nedostatečnost, zvýšená hladina cukru v krvi, apod. plody amalaki jsou nejbohatším známým zdrojem přírodního vitamínu C. Obsahující ho až dvacetkrát víc než pomerančový džus. Jedna malá bobulka amalaki má stejnou antiskorbutickou hodnotu jako jeden až dva plody pomeranče. Ájurvéda proto doporučuje, aby se zejména v zimních měsících užívalo tonikum vyrobené z plodů amalaki. Tímto tonikem je známý Čavanapráš.

V letních měsících se naopak doporučuje pít šťávu z čerstvých plodů, neboť jsou chladivé, snižují dóšu Pitta, jsou vynikajícím tonikem pro játra a napomáhají vylučování toxinů močí.

Výhodou je, že plody se dají užívat nejen čerstvé, nýbrž i sušené, aniž by ztrácely na své účinnosti. Na západní trh se amalaki dostává většinou v sušené podobě. Plody umleté na jemný prášek mají nezaměnitelnou kyselou chuť pdobnou silnému Celaskonu. V sušené podobě, spolu s dalšími dvěma plody, bibhitaki a haritaki, tvoří základ většiny ájurvédských tonizujících přípravků. Kombinace těchto tří plodů tvoří další velmi známý ájurvédský přípravek Triphala. To je velmi účinné tonikum zažívacího ústrojí, upravující funkci střev a používané při léčbě zácpy a dalších střevních obtíží.

Moderní veděcké studie podivuhodné rostliny amalaki postupně potvrzují její neobvyklé léčivé vlastnosti, o nichž již dávno podrobně hovoří klasické texty. Amalaki je velmi prospěšná k celkovému posílení imunitní soustavy a obsahuje antivirézní a antibakteriální látky účinné proti Stafylococu aureu a Escherichia coli. Její užívání zvyšuje tvorbu bílkovin, působí velmi příznivě při léčbě nachlazení, zánetů horních cest dýchacích, kašle a tuberkulózy. Dále se ukazuje, že např. také aktivuje adrenalinovou reakci a působí jako antispasmodikum proti křečím. Výzkumy neustále pokračují a uvedený výčet účinků amalaki zdaleka není vyčerpávající.

Dalším způsobem tradičního použití je bylinný olej na vlasy. Vyživuje a posiluje slábnoucí vlasy, povzbuzuje jejich růst a zabraňuje jejich předčasnému šedivění a padání. Modernímu Evropanovi se aplikace oleje na hlavu může zpočátku zdát trochu nezvyklá a možná i nepohodlná, ale kdo si jednou vyzkouší kladné účinky této kúry, bude se k ní chtít vracet. Efekt kvalitního oleje na vlasy a pokožku hlavy je nesrovnatelně prospěšnější než používání jakýchkoli kondicionérů. Olej má navíc blahodárné účinky na nervovou soustavu a snižuje Vátu. Býsledkem je celkově příjemné zklidnění a uvolnění.

Z plodů amalaki se také vyrábí chutný nápoj, jenž nejen příjemně osvěžuje a ochlazuje tělo v horkých měsících, nýbrž také posiluje imunitu a napomáhá růstu pevných vlasů a jejich regeneraci zevnitř.

26: Rostlina, jež skanula z očí bohyně

DR.GEORGE EASSEY: ESENCE ÁJURVÉDY

George Eassey (1955-2013) získal mezinárodní uznání jako “průkopnický velvyslanec ajurvédy”. Pochádzí z Keraly v jižní Indii z rodiny s bohatou lékařskou tradici. V sedmnácti letech sa stal žákem Gurua Nityia. Pozdejí pobýval v USA, kde dokončil studia pod přímým vedením Dr. Vasanta Lady, nejuznávanějšího učitele ajurvédy na Západě. V roce 1985 mu byla nabídnuta příležitost pracovat se světoznámým lékařem a publicistou Dr. Deepakem Choprou. Místo toho se rozhodl pokračovat ve studiu čínske mediciny v Novém Mexiku a v neformálním studiu tradiční ajurvédy v jižní Indii. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku. 

Knihu zakoupíte na stránkách vydavetelství Fontana >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.GEORGE EASSEY
AJURVÉDSKY LÉKAŘ A AUTOR

DR.GEORGE EASSEY

Označován jako "průkopnický velvyslanec ajurvédy", patří k první generaci lékařů a učitelů, kteří představili moderní ajurvédu západu. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku.

SEA EYMERE
FOTOGRAF

SEA EYMERE

Narodila se a vyrůstala v Paříži, no její pohled pořád směroval za obzor. Město, které ji vychovalo bylo její trampolína do velkého světa, kterým proléta s francouzským šarmem. Je inspiratívní sledovat jí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018