NAMASTE!
Ajurvéda   |   SOMATHEERAM GROUP

MANALTHEERAM
01: Dr. Hemalatha Manoj

ZUZANA ZWIEBEL

DR. HEMALATHA MANOJ, JEDNA Z HLAVNÍCH LÉKAŘEK RESORTU MANALTEERAM, POCHÁZÍ Z VĚHLASNÉ AJURVÉDSKÉ RODINY VAIDIYŮ KRÁLOVSTVÍ TRAVANCORE. V JEJÍ KRVI KOLUJE HLUBOKÝ RESPEKT K AJURVÉDĚ.

MANALTHEERAM AYURVEDA BEACH VILLAGE (Manalteeram), který spadá pod Somatheeram Ayurveda Group, průkopníky konceptu ajurvédské turistiky v Kerale, funguje od r. 1989. Ajurvédský resort, postavený v tradičním keralském stylu, se nachází u pláže Adimalathura v Chowara, 9 km od Kovalamu a 21 km od města Trivandrum.
— 
SOMATHEERAM AYURVEDA GROUP je držitelem 32 mezinárodních, národních a státních ocenění za vynikající služby v oblasti ayurvédy, 6 státních ocenění od keralské vlády za nejlépe hodnocené ayurvédské centrum a 3 národních ocenění od indické vlády za nejlepší indické ayurvédské wellness středisko.

CO ZNAMENÁ AJURVÉDA PRO VÁS OSOBNĚ?

Ajurvéda je božská věda života. Naše ruce mají být čisté, když zacházíme  s pacientem. Každý den se modlíme k Dhanvantari, Bohu ajurvédy, aby nám dal požehnání k léčbě pacienta. Bůh by nám měl dát sílu léčit. Někdy nemůžeme vyléčit každého pacienta, ale je důležité, aby z našich rukou nevzešla nějaká chyba. To je jediná věc, za kterou se já jako lékař modlím k Bohu.

VAŠE RODINA JE HLUBOCE SPOJENA S AJURVÉDOU. VÁŠ DĚDĚČEK BYL  JEDNÍM Z VAIDIYŮ KRÁLOVSTVÍ TRAVANCORE...

Ano, jeden z mých předků, známý jako Kumaresan Parameswaran Pillai, byl významným lékařem maharaji  Království Travancore a byl jedním z prvních ředitelů Státní ajurvédské univerzity.

EXISTUJE ROZDÍL MEZI DÁVNÝMI VAIDIYY A MODERNÍMI AJURVÉDSKÝMI LÉKAŘI?

Nevidím mezi nimi velký rozdíl. Jediný rozdíl je ve jméně, které se změnilo, ale léčebný proces je stejný. Ačkoliv nás nazývají moderně doktory (hlavně mladí lidé tomu dávají přednost), každý den se modlíme k Dhanvantari Murthi, předtím než začneme léčit.

POMÁHÁ TATO MODLITBA?

Jak jsem již řekla, jako doktoři nejsme všemocní. Nemůžeme vyléčit každého, ale můžeme odkázat případ k lepšímu specialistovi a pomoci pacientovi v léčebném procesu. Nemůžeme však dopustit chyby z našich rukou. To je naše jediná modlitba.

BŮH AJURVÉDY, DHANVANTARI, JE MUŽSKÉHO RODU. ALE NYNÍ SE V RESORTECH MŮŽEME SETKAT SE STÁLE VÍCE A VÍCE ŽENSKÝMI AJURVÉDSKÝMI LÉKAŘKAMI. JAK VIDÍTE ÚLOHU ŽEN V AJURVÉDĚ?

Je složité vysvětlit to slovy, ale ženská role na světě je více spojena s emocemi a méně s racionálním způsobem myšlení. Tuto energii můžeme nazývat "Shakti". Shakti je matkou všech. V našich resortech mě mnozí hosté berou jako svoji matku nebo sestru, a také pro mě je to velice speciální vztah. Myslím, že se cítí v mých rukou v bezpečí. Neumím to lépe vysvětlit, ale vím, že lidé se u mě cítí zklidněně.

MŮŽETE NÁM PŘEDSTAVIT MANALTEERAM AYURVEDA BEACH VILLAGE RESORT ?

Manalteeram patří k Somatheeram Ayurveda Group (Somatheeram), založené panem Baby Mathew. Somatheeram, první ajurvédský projekt, započal v r. 1988 a Manalteeram v r.1990. Oba resorty jsou téměř identické. Myslím, že jediný rozdíl je jejich poloha. Somatheeram se nachází na vrcholku útesu a má nádherný výhled na záliv. Manalteeram se téměř dotýká pláže Chowara. Ale oba resorty nabízejí stejné ayurvédské léčebné programy a služby.

JAKÉ JSOU HLAVNÍ LÉČEBNÉ AYURVÉDSKÉ PROGRAMY V RESORTU MANALTEERAM?

Jsou to: Omlazující terapie (Rasayana Chikilsa), Očistná terapie (Shodhana Chikilsa), Zeštíhlující program, Program regulující stres a Program péče o krásu. Ale konečné rozhodnutí o druhu terapie vždy náleží konzultujícímu lékaři. Trvání léčby závisí na postupu lékaře a tento proces se může měnit v závislosti na pacientově tělesném stavu. I u standardních programů je přístup k pacientům velmi individuální.

"Ajurvéda je božská věda života. Naše ruce mají být čisté když zacházíme s pacientem. Každý den se modlíme k Dhanvantari, Bohu ayurvédy, aby nám dal požehnání k léčbě pacienta. Bůh by nám měl dát sílu léčit. Někdy nemůžeme vyléčit každého pacienta, ale je důležité, aby z našich rukou nevzešla nějaká chyba. To je jediná věc, za kterou se já jako lékař modlím k Bohu."
-
DR.HEMALATHA MANOJ

JAK PŘIPRAVUJETE INDIVIDUÁLNÍ AJURVÉDSKÝ PROGRAM?

Pomáhá nám, když máme nějaké informace o pacientech a jejich zdravotním stavu již předem. Obzvláště když mají vážné zdravotní problémy, žádáme je, aby nám poslali zprávu od jejich lékařů. Po příjezdu má pacient pohovor se dvěma doktory. Připravili jsme celkem dlouhý a podrobný dotazník o pacientově denním režimu, jeho zvycích, zdravotní historii a stavu. Po vyhodnocení dotazníku lékaři připraví dietní a léčebný plán. Na každého pacienta vyčleňujeme dva terapeuty, kteří se o něj starají po celou dobu jeho pobytu v Manalteeram. Je zde pravidlem, že ženy mají ženské terapeutky a muži mužské terapeuty. Dokonce se snažíme, pokud je to možné, vyčlenit vždy stejné lékaře a terapeuty pro pacienty, kteří se k nám opětovně vracejí. Uchováváme všechny zdravotní a léčebné záznamy.

KOLIK LÉKAŘŮ A TERAPEUTŮ PRACUJE V MANALTEERAM?

Máme 8 lékařů, asi 30 terapeutů (masérů) a 25 terapeutických místností. Součástí týmu jsou také 3 učitelé jógy.

JÓGA JE SOUČÁSTÍ AJURVÉDSKÝCH PROGRAMŮ. JAKÝ V TOM VIDÍTE VÝZNAM?

Ano, jóga doplňuje ayurvédské procedury. Každý program zahrnuje lekce jógy na různých úrovních, podle potřeby pacienta. Může to být velmi nápomocné při tělesných potížích jako je bolest zad, krku nebo hlavy. Ale většina pacientů má psychosomatické nemoci spojené se stresem. Musíme léčit nejen fyzické potíže, ale také duševní stav. Je velmi důležité udržovat rovnováhu léčby těla a duševní pohody.

Během dne máme lekce jógy pro začátečníky, středně pokročilé i pokročilé. Každé ráno a večer je hodina meditace. Pacienti mohou mít na vyžádání také soukromou lekci.

PRAKTIKUJETE NĚJAKOU FORMU JÓGY VY OSOBNĚ?

Abych pravdu řekla (směje se), ne moc a ne pravidelně. Praktikovala jsem jógu během mých ajurvédských studií, ale nyní je to celkem složité.

KAŽDÝ ČLOVĚK JE JINÝ, ALE ASTRO-AJURVÉDA ŘÍKÁ, ŽE JSME SOUČÁSTÍ VESMÍRU A COKOLIV JE V NĚM, JE TAKÉ V NAŠEM TĚLE. VĚŘÍTE VE SPOJENÍ AJURVÉDY A  ASTROLOGIE?

Jak jsem již řekla, v Manalteeram je každý standardní ajurvédský léčebný program přizpůsoben konkrétní osobě. Záleží to na rozhodnutí lékaře a na pacientově zdravotním stavu, ale neradíme se s astrologem. To se dělá pouze na vyžádání. Já osobně jsem nestudovala  vztahy mezi astrologií a ajurvédou. Ale věřím, že správný čas a správné místo, kdy a kde léčba probíhá, může ovlivnit ozdravný proces.

MANALTEERAM SE NACHÁZÍ TÉMĚŘ NA PLÁŽI. VŠEOBECNĚ SE TO NEPOVAŽUJE ZA NEJLEPŠÍ MÍSTO PRO AJURVÉDSKOU LÉČBU. JAK TO LÉČENÍ  OVLIVŇUJE ?

Léčebné prostředí je také důležité. Mnozí cizinci, kteří jsou v našem resortu na ajurvédské léčbě, jsou z chladných a vnitrozemských zemí. Pro ně jsou plážová scenérie a sluneční svit velmi důležité prvky. Dává jim to pocit otevřeného prostoru. Ale v Manalteeram jsme celkem přísní, nedoporučujeme pacientům procházet se nebo koupat v moři během léčebného procesu.

ZMÍNILA JSTE PROSTŘEDÍ A POCIT OTEVŘENÉHO PROSTORU. BRALI JSTE V ÚVAHU VASTU SHASTRA (INDICKÉ FENG-SHUI) PŘI BUDOVÁNÍ RESORTU MANALTEERAM ?

Ano, stavební plány Manalteeram byly konzultovány s odborníky na Vastu Shastra. Všechny ayurvédské terapeutické místnosti, domky pacientů a ostatní budovy jsou postaveny v souladu s těmito starověkými stavebními pravidly. Není pochyb o tom, že orientace, proudění energie, sluneční světlo a přírodní stavební materiály velmi ovlivňují proces léčby.

JEDNÍM Z KLÍČOVÝCH PRVKŮ V LÉČEBNÉM PROCESU JE STRAVA. MŮŽETE POPSAT AJURVÉDSKÝ STRAVOVACÍ PLÁN V MANALTEERAM ?

Po první konzultaci s ajurvédským lékařem pacienti dostanou stravovací plán, vhodný pro jejich dóši. Opět to závisí na jejich zdravotním stavu a léčebném programu.V restauraci jsou snídaně, obědy i večeře podávány formou bufetu, rozděleného podle dóš do tří kategorií: vata, pita a kapha. Pro některé vážné případy, nebo také pro pacienty se zeštíhlujícím programem, vaříme zvlášť, nebo si mohou vzít některá jídla z bufetu po konzultaci s dietologem.

Dietolog je přítomen v restauraci celý den a konzultuje stravovací plán s ajurvédskými lékaři a šéfkuchařem. Někdy se dietní plán může změnit ze dne na den, pokud se změní zdravotní stav pacienta. Ale většinou je tam proto, aby zabránil nedorozumění, protože ne všichni lidé jsou obeznámeni s ajurvédskými principy a místním jídlem.

JAKÉ DRUHY JÍDEL SE PODÁVAJÍ ?

Naše ajurvédská strava je čistě vegetariánská. Je založena na místních receptech, ale snažíme se podávat organickou zeleninu a ovoce, které jsou dostupné také v zahraničí. To pomáhá cizincům přizpůsobit se ayurvédské stravě. Mezi hlavními jídly podáváme ovocné džusy a ajurvédskou bylinnou vodu.

KTERÉ DRUHY JÍDEL NEBO NÁPOJŮ SE NEPODÁVAJÍ ?

Nepodáváme nevegetariánská jídla (maso není podle ayurvédy zakázané, ale nedoporučuje se během léčebného procesu) a nepodávíme alkohol, kávu a čaj. Doporučuje se také nekouřit.

KDY JE NEJLEPŠÍ DOBA NAVŠTÍVIT KERALU A PODSTOUPIT LÉČBU?

Kdykoliv! Ale léto v Kerale může být velmi horké. Nejteplejší měsíce jsou květen a červen (někdy je více než 35°C). Nejlepší období k očistě těla je období monzunů. V deštivém, vlhkém a chladném počasí (okolo 25°C) se toxiny uvolňují z těla snadněji. Také ceny ajurvédských léčebných pobytů jsou mnohem nižší, protože cizinci (obzvlášť Evropané) dávají přednost cestování do tropických destinací v zimě.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.HEMALATHA MANOJ
AJURVÉDSKÁ LÉKAŘKA

DR.HEMALATHA MANOJ

"Ajurvéda je božská věda života. Naše ruce mají být čisté, když zacházíme s pacientem. Každý den se modlíme k Dhanvantari, Bohu ajurvédy, aby nám dal požehnání k léčbě pacienta."

ZUZANA ZWIEBEL
AUTOR

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018