NAMASTE!

Zahrajte si na Chaiwalla a připravit si svůj MASALA CHAI

V Indii snad není nikdo, kdo by tento sladký aromatický nápoj nezbožňoval a nepil několikrát denně. Historicky byl v Indii čaj považován za bylinný lék a dodnes se čaj s určitými kombinacemi koření používá v rámci ajurvédské léčby.

Čaj koupíte v Indii snad na každém rohu, kde ho připravují takzvaní chaiwallah – chlapíci, kteří si na ulici postaví malý stánek, u kterého připravují v otlučených hrncích čaj s tou zaručeně nejlepší a samozřejmě přísně tajnou kombinací koření. Neexistuje jeden správný recept na čaj, každý kraj, dokonce i každá rodina, má svůj postup a svoji oblíbenou kombinaci koření. Někdo používá pouze kardamom a zázvor, jiný přidává čerstvou mátu, další recepty zase uvádí spoustu druhů koření. Dále se recepty upravují podle ročního období, v zimě přidáte více zázvoru, pepře a skořice na prohřátí. V létě naopak bude v čaji pro své dezinfekční účinky převládat hřebíček.

INGREDIENCE

Na dva hrnky čaje budete potřebovat:

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka 
  • 2 lžičky sypaného černého čaje 
  • 5 tobolek zeleného kardamomu 
  • 7 kousků hřebíčku 
  • 5 cm kousek skořice 
  • 6 kuliček černého pepře 
  • ½ lžičky fenyklu 
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru 
  • cukr nebo med dle chuti
POSTUP
  • Všechno koření rozdrťte v hmoždíři na menší kousky. Zázvor pokrájejte nadrobno nebo také rozdrťte. 
  • V hrnci přiveďte k varu vodu, poté přidejte rozdrcené koření a zázvor a na nižší teplotě provařujte 2-3 minuty. Do vody s kořením přidejte čaj. Délka vaření čaje závidí na tom, jak silný čaj chcete mít, pro slabší variantu vařte 3-5 minut, pokud chcete docílit silné chuti, nechejte čaj při mírné teplotě vařit okolo 10 minut. 
  • K čaji s kořením přilijte mléko a nechejte přejít dvakrát po sobě varem (přiveďte čaj s mlékem do varu, stáhněte na chviličku z plotny a poté opět přiveďte do varu) 
  • Takto hotový čaj přeceďte do hrnečků nebo skleniček a oslaďte dle chuti cukrem nebo medem. 

Pokud nepijete kravské mléko, nezoufejte, masala chai se dá připravit i s mlékem rostlinným. Uvaříte koření s čajem přesně podle receptu, ale mléko přilijete až k hotovému čaji, nevaříte.

TAJNÝ TIP

A jeden „tajný tip“ na závěr. Já mám ráda masala chai aromatický, takže moje „tajná ingredience“ jsou sušené květy růží, které čaj skvěle ovoní. Svůj masala chai můžete zkusit ozvláštnit také muškátovým oříškem nebo sušenou citrusovou kůrou. Nebojte se experimentovat a vytvořte si svůj jedinečný recept! 

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ILONA BANSAL
ZAKLADATELKA CHAI & CHILLI

ILONA BANSAL

Moje cesta za indickým jídlem začala tím nejromantičtějším možným způsobem! Potkala jsem svého nynějšího manžela, který pochází z Indie a zjistila, že on nemůže bez „svých“ jídel existovat.

CHAI & CHILLI
INDICKÁ KUCHAŘKA ILONY BANSAL

CHAI & CHILLI

Stránky „Chai & Cilli“ vznikly jen jako koníček z lásky k indické kuchyni. Jenže z pouhého hobby se stala vášeň a postupem času i hlavní pracovní činnost. Indický kulinářský sen Ilony Bansal se plní.

+

ayurveda trails pvt | © 2018