NAMASTE!

GITA RAMESH OTEVŘELA V ROCE 1989 PRVNÍ AJURVÉDSKÉ CENTRUM V DILLÍ, A POTÉ, V KERALE, V ROCE 1999, AJURVÉDSKÝ RESORT KAIRALI – AYURVEDIC HEALING VILLAGE. DNES MÁ KAIRALI GROUP POD SVOU ZÁŠTITOU VÍCE NEŽ 30 CENTER V INDII I V ZAHRANIČÍ.

RIGHT:
ROZHOVORY S GITA RAMESH
-
VIDEO 01:
Ayurveda in Kairali (EN)
ABOVE:
ROZHOVORY S GITA RAMESH
-
VIDEO 01:
Ayurveda in Kairali (EN)
MŮŽETE NÁM PŘEDSTAVIT KAIRALI AYURVEDIC GROUP?

Naše rodina má dlouhé ajurvédské tradice, ale Kairali Ayurvedic Group byla založena v roku 1989, když jsme otevřeli první ajurvédské centrum v Dillí. Byly jsme průkopníky v zakládání takového centra v době, kdy ajurvéda byla téměř na úpadku a lidé v Indii také často ani nevěděli co je ajurvéda.

Před mnoha lety nám naši předkové dali tyto poznatky, které se v průběhu staletí infiltrovali do naší rodiny. Vyráběli jsme ajurvédské produkty, které byly zkoumány a vyvíjeny od r.1948. S velmi dobrými výsledky jsme představili na trh produkty jako Lipidex, Durance, Duravin, Forte, Spaliv nebo Spazyme.

Po roce 1989, když jsme založili centrum v Dillí a nabídli tyto služby obyvatelstvu a hlavně lidem v Dillí a okolí, a úspěšně dokončili téměř celou dekádu, jsme se rozhodli otevřít Ayurvedic Healing Village v Pallakadu, v místě, které je kolébkou ajurvédy. Je to to nejklidnější místo, kam můžete přijet a odpočinout si, osvěžit se a zregenerovat pomocí ajurvédských terapií. Jak říká ajurvéda, musíte se o své tělo starat, abyste mohli žít zdravě a udržovat vaše tělo zdravé. Klade se zde velký důraz na preventivní stránku ajurvédy, a vedle toho nabízíme léčbu různých nemocí.

GITA RAMESH, zakladatelka a výkonná spoluředitelka Kairali Ayurvedic Group. Má bakalářský titul v oboru Alternativní systémy medicíny a chirurgie a magisterský titul z Biochemie. Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů a společně se svým manželem, K. V. Rameshem, předávají odkaz ajurvédy prostřednictvým značky Kairali. První „Kairali Ayurvedic Centre“ otevřela v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích. V roce 2017 během 7. ročníku Annual Women Leaders Conference v Indii získala ocenění „The Leading Women in Ayurveda“.

Je autorkou dvou knih: „Ajurvédské bylinné masáže“ a „Ajurvédská kuchařka“.

JAKÁ BYLA VAŠE OSOBNÍ CESTA K AJURVÉDĚ?

Dalo by se říci, že už od dětství byla ajurvéda součástí mé osobní cesty. Moje maminka mně vždy dávala lehas nebo churnams, kdykoliv mně nebylo dobře nebo jsem byla nemocná. Během sezónních změn, i když jsme nebyli nemocní, dávala nám něco na posílení našeho imunitního systému, na stavbu těla a pro zdravý život. To všechno bylo součástí mého dětství, ale pouze poté, co jsem se vdala za svého manžela Rameshe, se ajurvéda pro mě stala více důležitou. Jeho rodina vyráběla ajurvédská léčiva a pro mě, jako biochemičku, bylo velmi snadné mít vztah k těmto produktům.

Začalo to výrobou těchto produktů, ale když jsme si uvědomili, že ajurvéda je bohatství, které z Indie mizí, rozhodli jsme se přestěhovat do Dillí a stát se průkopníky služeb na poli ajurvédy. Jak jsem již zmínila, můj manžel a já jsme založili první ajurvédské centrum v Dillí v roce 1989. Naši první hosté sami nevěděli co je to ajurvéda. Doslova jsme je museli učit, co ajurvéda je. Lidé, kteří nás navštívili, rozuměli prospěšnosti terapií a hodně toužili vyzkoušet vše co jsme dělali. Ale i přes dobrou odezvu, trvalo téměř 10 let než jsme se v Dillí stabilizovali.

CO PRO VÁS ZNAMENÁ AJURVÉDA?

Ajurvéda je pro mě životní styl. Musíte ji žít. Je to každodenní vztah s vaším životem k prevenci onemocnění.  Měli bychom dodržovat zásady ajurvédy -  dinacharyas. To znamená, že dodržujete váš denní režim: ráno vstanete, osprchujete se, vyčistíte si zuby a jazyk, vetřete kapku oleje do nosních dírek a uší, dáte si hezkou jednoduchou masáž. Nemusíte tomu věnovat příliš mnoho času, ale uvolníte se a budete se cítit velmi dobře.

Kairali – Ayurvedic Healing Village, je vedena v zásadách ajurvédy a celé toto místo je pouze ajurvéda, nic jiného.

JAK JE KERALA SPOJENA S AJURVÉDOU?

Kerala je považována za domov ajurvédy, protože v porovnání s ostatními indickými státy, nikdy neztratila svoji spojitost s ajurvédou. Ostatní státy, obzvláště severní státy Indie, byly napadány jinými národy, které sem přinesly jejich kulturu a léčebné systémy. Ale ajurvédská tradice v Kerale se udržela téměř nedotčena. Byl to životní styl a součást denní praxe v každé rodině, přenášející se po generace. Kerala si uchovala ajurvédu ve své nedotčené formě, tak jak se psalo ve starověkých textech. Proto říkáme, že Kerala je kolébkou ajurvédy, ačkoliv je spojena s léčebnými tradicemi celé Indie.

ALE MODERNÍ KERALA SE TAKÉ ZMĚNILA. JAK BYSTE POROVNALA AJURVÉDU PRAKTIKOVANOU TRADIČNÍMI VAIDIYY A MODERNÍMI AJURVÉDSKÝMI LÉKAŘI?

Dříve nebyly žádné vysoké školy, ani jiné instituce, kde by se učila ajurvéda. Mohli bychom říci, že ajurvéda je něco, co nám bylo dáno Bohem , předáno lidem prostřednictvím starověkých textů Charaka Samhita a Sushruta Samhita.

Nebylo to zaznamenáváno v rukopisech, ze kterých by se dalo učit, jen předáváno osobně, z otce na syna či jiného člena rodiny.

V minulosti jste se začínali učit ajurvédu už od velmi nízkého věku, společně s rodiči, nebo lidmi, kteří ji v rodině praktikovali. Studovali jste ji během celého života, od doby, co jste se narodili až do doby než jste ji sami začali praktikovat. To je ten rozdíl mezi vaidiyy a nynějšími lékaři, kteří se učili ajurvédské praktiky jen několik let z učebnic a myslí si, že se stali velmi dobrými lékaři.

PROČ JSTE SI VYBRALI PALLAKAD JAKO MÍSTO PRO AYURVEDIC HEALING VILLAGE? PROČ NE MÍSTO U MOŘE, KTERÉ BY BYLO PRO CIZINCE ATRAKTIVNĚJŠÍ?

Vybrali jsme si k vybudování Kairali Ayurvedic Healing Village Pallakad, protože je považován za domov ajurvédy, a také rodiny mého manžela. Geograficky, obklopen pohořím Western Ghats, je ideálním místem k praktikování ajurvédy. Resort se nachází uprostřed rýžových polí, s bohatou flórou a faunou, a jeho čisté neznečištěné prostředí a čerstvý vzduch jsou pro ajurvédskou léčbu mnohem lepší než slaný mořský vzduch na plážích. 

Naše rodina má kořeny v Pallakadu a to je důvodem, který nám ještě více usnadnil přijít sem a vybudovat ajurvédský resort právě tady. Kontury pozemku byly zachovány, tak jako běh života, nahoru a dolů. Také tok vody před každým domkem byl navržen tak, aby navozoval velmi klidný a meditační pocit mysli, který vás naprosto uvolní.

Postavili jsme 30 domků v souladu s Vastu Shastra (indická podoba Feng Shui) a každý domek dostal jméno podle Nakshatra ( hvězdy ve védské astrologii). V každém pokoji byla umístěna posvátná lastura, která vydává pozitivní vibrace. Zasadili jsme stromy a byliny okolo domků. Už jen ten vzduch, který dýcháte, má velmi léčivý účinek. Také strava je velmi důležitý aspekt. Kuchyně byla navržena k přípravě ajurvédských jídel tak, aby sem lidé mohli přijít a jíst lehce stravitelnou stravu, která by jim měla pomoci v léčení jejich nemocí, nebo jen k jejich regeneraci či relaxaci.

Celý tento objekt je veden v zásadách ajurvédy a celé toto místo je pouze ajurvéda a nic jiného.


ROZHOVORY S GITA RAMESH 02 >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


GITA RAMESH
KAIRALI - THE HEALING AYURVEDIC VILLAGE

GITA RAMESH

Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

ANTO FRAMES
FOTOGRAF

ANTO FRAMES

Ptá se, kde zmizel všechen rum. Hledá klid v pohybu vody a zjišťuje, že neexistuje žádná tmavá strana měsíce. Ve skutečnosti všechno je temné. Světlo se hrá jenom s objektívem.

KAIRALI GROUP
AJURVÉDSKÝ RESORT

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018