NAMASTE!

2-3 PORCE

INGREDIENCE
  • 1 / 400 g zelí Íbandh gobhi), nakrájeného na tenké dlouhé proužky
  • 1 cibule, nakrájená podélně na tenké proužky
  • 1 nasekaná zelená chilli paprička
  • ½ čajové lžičky / 2 ½ g římského kmínu (jeera)
  • 2 polévkové lžíce / 30 g nastrouhaného kokosu (nariyal)
  • ¼ čajové lžičky kurkumy (haldi)
  • Sůl na dochucení
  • 1 ½ čajové lžičky / 7 ½ ml rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička / 5 g hořčičných semínek (rai)
  • 1 sušená červená chilli paprička, pžepůlená a zbavená semínek
  • 10 lístků kari (kadhi patta)
POSTUP
  • Smíchejte zelí s cibulí, zeleným chilli, kmínem, kokosem, kurkumou a solí. Nechte stát 10-15 min.
  • Na pánvi rozehřejte olej a osmažte hořčičná semínka. Přidejte sušené červené chilli a lístky kari. Míchejte dokud chilli neztmavne.
  • Přidejte zelnou směs a dobře promíchejte. Snižte teplotu a vařte pod pokličkou. Za občasného míchání vařte dokud zelí nezměkne.
  • Podávejte teplé. 
AJURVÉDSKÁ LÉKÁRNA NA TALÍŘI

ZELÍ
Zelí je vynikajícím zdrojem vitamínu C a antioxidantů a pomáhá oddalovat process stárnutí. Je take dobré při zácpě, žaludečních vředech, nadváze, kožních problémech, ekzémech, revmatismu  artritidě, dně a  problémech s očima. Je  důležité pro správnou funkci nervového systému. 

KOKOS
Kokos má hodně léčivých účinků, Kokosová voda je výborná k hydrataci a má vysoký energetický obsah. Jedlá dužina je nedílnou součástí stravy obyvatel Keraly a používá se ve většině jídel. Je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály a obsahuje vice než 90% nasycených tuků.

KURKUMA
Jedno ze základních koření, které se hojně používá nejen v ajurvédské, ale I  indické kuchyni vůbec. Kurkuma má štiplavou, hořkou a lehce astringentní chuť. Čistí krev a má protizánětlivé účinky. Její jasná barva dává omáčkám charakteristický odstín. Má antiseptické úřinky a pomáhí při střevních potížích

ŘÍMSKÝ KMÍN
Koření, které se již od starověku používá pro svoji výraznou chuť a aroma. Je vynikající při zažívacích potížích. V ajurvédě se hojně používá voda s kmínem po jídle, což podporuje trávení a má antiseptické účinky.

ZÁZVOR
Podporuje trávení a krevní oběh. Je výborný při nachlazení a kašli. Stejně jako většina koření, má také afrodiziakální účinky. Je bohatý na vitamín C. 

ČESNEK
Díky svým léčivým vlastnostem je důležitou složkou mnoha jídel. Je velmi vhodný pro lidi se srdečními potížemi a také snižuje riziko rakoviny a pomáhá při snižování nadváhy.

CIBULE
Cibule je už od pradávna používána při přípravě jídel díky své nutriční hodnotě. Má močopudné účinky, je výborná pro zažívání, na srdce, oči a klouby. Má nízký obsah tuku a kalorií a žádný cholesterol. Extrakt z cibule je velmi dobrý na artritidu, při kašli a nachlazení, astmatu a zánětu průdušek. 

SUŠENÉ ČERVENÉ CHILLI
Obsahuje velké množství vitamínu C a karotenu. Je velmi zdraví prospěšné. Povzbuzuje chuť k jídlu a krevní oběh, zvyšuje imunitu.
ZELNÝ THORAN

THE AYURVEDIC COOKBOOK (EN)
Get Fit in Just Two Weeks 
GITA RAMESH 

V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.

ANGLICKÉ VYDÁNÍ ZAKOUPÍTE ZDE >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


GITA RAMESH
ZAKLADATELKA KAIRALI GROUP

GITA RAMESH

Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.

KAIRALI GROUP
AJURVÉDSKÝ RESORT

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018