NAMASTE!
Lidé   |   ROZHOVORY

HARIVIHAR HERITAGE
Dr. Sri Kumar

ZUZANA ZWIEBEL

NÁZEV HARIVIHAR DOSLOVNĚ ZNAMENÁ "PŘÍBYTEK BOHŮ". TOTO 170 LET STARÉ KRÁLOVSKÉ SÍDLO, KTERÉ BYLO PEČLIVĚ OBNOVENO SE NACHÁZÍ V PŘÍSTAVNÍM MĚSTĚ CALICUT, V JIHOINDICKÉM STÁTĚ KERALA. DR. SRIKUMAR NÁM ŘEKL VÍCE O TÉTO HISTÓRII.

KDY A JAK SE ZAČAL PŘÍBĚH HARIVIHAR HERITAGE HOMESTEAD?

Harivihar jsem poprvé navštívil v roce 2000, když jsem jsem si otevřel neurologickou praxi pro epileptiky ve městě Calicut. Otec mé manželky, který byl potomek místního rodu maharádžů (vládců) mě poslal zkontrolovat demolici jejich starého sídla, na kterém nám nabídl, že si můžeme postavit nový dům. No, když jsem polorospadajíci se sídlo uviděl, obrazně řečeno jsem se do něj zamiloval a namísto stavby nového domu, jsem se rozhodl pro rekonstrukci! V té době jsem ještě neměl žádný nápad a ani prostředky na restaurování. Podařilo se nám přemluvit sestru mé manželky a jejího manžela, abychom společně Harivihar zrestaurovali. Trvalo nám to téměř dva roky. Shrneme-li to, díky myšlence, která nás napadla jako můžeme Harivihar využít, jsme zachránili staré historické sídlo od zničení.

Západní medicína může často nabídnout jen omezenou léčbu. Snažíme se skloubit moderní medicínu a ajurvédu pro léčení neurologických nebo jiných ochorenií v Harivihar. Takový přístup považujeme za velmi prospěšný a holistický.
-
DR.SRIKUMAR

JAKOU ROLI HRAJE AJURVÉDA V HARIVIHAR HERITAGE HOMESTEAD?

Ajurvéda je pravděpodobně jeden z největších darů Indie pro lidstvo. Ajurvéda v Kerale je výjimečná díky několika faktorům. Harivihar je ideálním místem pro ájurvédskou léčbu i díky tomu, že je postaven v souladu s vasthu (indické feng-shui a architektonické dědictví). Dům má pozitivní energii a klid, což je ideální pro holistickou léčbu jakou jsou ajurvéda a jóga. I když jsme specialisté v moderní medicíně, máme zdravý respekt pro ajurvédu, se kterou jsme se jako děti setkávali. Právě proto, když jsme začali s naším resortem Harivihar, neměli jsme pochybnosti, že tento dům nabídne největší dar - a tím je ajurvéda. Chceme, aby byl Harivihar centrem, které představí tradiční indické znalosti a kulturu lidem z celého světa.

VY A VAŠE MANŽELKA DR. NEETHA SRIKUMAR, JSTE LÉKAŘI PRAKTIKUJÍCÍ ZÁPADNÍ MEDICÍNU. JAK JE VAŠE PRAXE PROPOJENÁ S AJURVÉDOU?

My jsme konzultanti v neurologii a dermatologii s naší vlastní praxí. Obě tato odvětví se zabývají chronickými onemocněními a některá onemocnění se léčit nedají. Západní medicína může často nabídnout jen omezenou léčbu. Snažíme se skloubit moderní medicínu a ajurvédu pro léčení neurologických nebo jiných ochorenií v Harivihar. Takový přístup považujeme za velmi prospěšný a holistický.

CO DĚLÁ HARIVIHAR HERITAGE HOMESTEAD JINÝM?

V Kerale najdete desítky resortů, které nabízejí ajurvéda společně s dalšími turistickými aktivitami. V těchto resortech se nesoustředí jen na Ajurvéda. Najdete tam konferenční prostory, bary, mezinárodní jídla atd, což může rozptylovat hosty, kteří přijeli za ajurvédou. My se koncentrujeme pouze na Ajurvéda. U nás naše hosty nic neruší a mohou se soustředit na léčbu v klidné atmosféře. Vzhledem k tomu, že Harivihar je rodinné sídlo, naši hosté mají velmi dobrý kontakt s námi - hostiteli a s našimi zaměstnanci, což zvyšuje celkovou kvalitu jejich pobytu u nás. Díky tomu, že v sídle také bydlíme, mohou komunikovat s našimi hosty každý den.

PROČ JE CALICUT ZAJÍMAVÝM MÍSTEM NA NÁVŠTĚVU?

Kozhikode, Brity nazývaný Calicut, je nejstarším městem severního státu Kerala. Od 11. století bylo toto město nejrušnějším přístavním městem, známým hlavně vývozem koření, zejména pepře a kardamonu a také exportem dřeva. V 11. a 12. století to byli Číňané a Arabové a od 14. století, Portugalci následovaní Brity a Nizozemci, kteří založili obchodní kontakt s městem Calicut. Seznam cestujících, kteří navštívili Calicut zahrnoval jména jako: Ibn Batuta z Maroka (1342-1347 n.l.), který navštívil město šestkrát. Popisuje ho jako "jeden z největších přístavů na Malabarskem pobřeží", kde se nacházejí kupci ze všech částí světa ". Abdul Razack z Persie (1442 - 1443 n.l.), velvyslanec perského císaře Sha-Rohk považoval městský přístav za dokonale bezpečný a povšiml si cenné předměty z několika přímořských zemí, zejména z Abyssinia, Zirbad a Zanzibar. Má Chuan (1403 n.l.), čínský muslimský námořník, který byl součástí čínské císařské flotily pod velením Cheng Ho (Zheng He) chválil město jako velké obchodní středisko navštěvované obchodníky z celého světa. Ve městě bylo 20 až 30 mešit postavených pro potřeby příchozích muslimských obchodníků. Mezi obchodníky se využíval unikátní systém výpočtů s využitím jejich prstů na rukou a nohou (což trvá dodnes) a systém posloupnosti. Vasco de Gama (1498 n.l.), se doplavil a zakotvil nejprve na místě zvaném Kappad (Panthalayani), asi 14 km od města Calicut a byl to on, kdo otevřel cestu námořního obchodu s Evropou, což nakonec vedlo ke kolonizaci Indie.Calicut je dnes rušným městem s pohřbenou minulostí, která čeká na své odhalení.

VE KTERÉM OBDOBÍ JE NEJLEPŠÍ NAVŠTÍVIT HARIVIHAR?

Období monzunů je pravděpodobně nejlepší období pro Ajurvéda. Monzun trvá od června do listopadu. Období od prosince do února je také vhodné pro léčbu. Březen až květen je období léta a tehdy je moc horko.


V ČLÁNKU HARIVIHAR HERITAGE HOMESTEAD - naleznete více informací o resortu. 

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.SRI KUMAR
ZAKLADATEL A MAJITEL RESORTU HARIVIHAR

DR.SRI KUMAR

Neurolog, který věří, že moderní medicína může být doplněna léčivými účinky prastaré ajurvédy, proměnil 170 let staré rodinné sídlo v Kerale, v přístavním měste Calicut na Příbytek Bohů, Harivihar.

ZUZANA ZWIEBEL
AUTOR

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018