NAMASTE!

SPOLU S DANUŠI SIERING VÁS ZVEME NA AJURVÉDSKOU VEČEŘI S PŘEDNÁŠKOU ZUZANY ZWIEBEL DO PRAŽSKÉ ART & EVENT GALLERY ČERNÁ LABUŤ, V PONDĚLÍ 25. LISTOPADU OD 17:00. TĚŠÍME SE NA VÁS!

DANUŠE SIERING A AJURVÉDA
DANUŠE SIERING

Přes třicet let žije na cestě mezi Prahou a Berlínem. V obou městech je doma, obě miluje a považuje za nejzajímavější metropole v Evropě. V Praze má kromě unikátního projektu Černá labuť na kontě například přestavby budov na Václavském náměstí, v ulici Karolíny Světlé či v Bubenči. Iniciovala projekt Go Florenc, jehož cílem je revitalizovat lokalitu ulice Na Poříčí. Je developerka, ekonomka, autorka povídek, publicistka o marketingu v umění, ale také spoluiniciátorkou platformy Ayurvedic Breakfast, publicistka a vydavatelka magazínu Noviny&Novinky a spolumajitelka firmy Black Swan Media.

CESTA K AJURVÉDĚ 

AJURVÉDA ŘÍKÁ, ŽE ČLOVĚK JE MALÝ VESMÍR. JAK VYPADÁ TEN VÁŠ VESMÍR?

Je velmi bohatý, různorodý a barevný. Ráda s ním diskutuji a často se ho ptám na radu.

JAKÉ BYLO PRO VÁS SEZNÁMENÍ S AJURVÉDOU?

Aha efekt. Bylo mi 40 let a přišla ta klasická ženská otázka - a to je všechno? Začala jsem hledat... a našla ajurvédu.

CO PRO VÁS ZNAMENÁ AJURVÉDA OSOBNĚ?

Hluboká studnice vědění. Zatím jsem nenašla jedinou věc, se kterou bych při čtení starých spisů nesouhlasila. To pokládám za zázrak.

AYURVEDIC BREAKFAST

JAKÝ JE PŘÍBĚH AJURVÉDSKÝCH SNÍDANÍ, KDY A PROČ SE Z NICH STALA VEČEŘE?

S Tanjou Kovacs a Gary Wrightem jsme se domluvili, že pozveme pár přátel a připravíme pro ně Ajurvédskou snídani, aby den mohli začít zdravě a s pozitivní energii. To datum si pamatuji dodnes, bylo to 23. 10. 2015. Tak vznikl název Ayurvedic breakfast. Po určité době ale přicházelo stále více lidí, a tak jsme se rozhodli přesunout setkání na Ajurvédskou večeři. Název už ale zůstal.

KDO BYLI HOSTÉ BĚHEM MINULÝCH AKCÍ?

Jde nám o to, aby k nám mohli přicházet lidé ze širokého okolí. Proto se snažíme od počátku držet ceny tak, aby nebyly vysoké, ale pokryly nám aspoň náklady. Jsem přesvědčena, kdyby byla cena dvojnásobná, i tak bychom lístky prodali. Ale to není našim cílem. Přicházejí k nám lidé, kteří už ajurvédu znají nebo naopak zvědaví, kteří se chtějí dozvědět něco nového.

PODLE ČEHO JE VYBÍRÁTE?

Nevybíráme. Dáme lístky na prodej na goout.cz a kdo se přihlásí, může přijít. Pravda ale je, že naši partneři - např. Freshbedynky a Flowee mají klienty, kteří se o zdravý životní styl zajímají. A náš web ayurvedicbreakfast.cz se tomuto tématu věnuje už tři roky.

NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT TENTOKRÁT? CO NÁM ŠÉFKUCHAŘI NASERVÍRUJÍ?

Já osobně se těším na přednášku Zuzany Zwiebel na téma Jak si vybrat správně ajurvédský rezort v Indii. To je téma, na které se nás čtenáři velmi často ptají. A konečně jim můžeme nabídnout fundovanou odpověď. Gary Wright je podle mne nejlepší ajurvédský kuchař v Česku a speciálním hostem bude tentokráte šéfkuchař z hotelu Mandarin. Já vařit umím, ale to, co plánuje připravit Stephen Senewiratne, je už pro mě téměř alchymie!

CO PŘIPRAVUJETE V BUDOUCNU V RÁMCI AYURVEDIC BREAKFAST?

Pro příští Ajurvečeři jednáme se šéfkuchařem Janem Punčochářem jako speciálním hostem a kdo bude na přednášku? Sama nevím. Nabídek máme dost… ale mě jde přece jen o to, zprostředkovat našim návštěvníkům a také sobě opět velmi speciální zážitek, kdy se dozvíme něco extra zajímavého.

AJURVÉDA A SHAKTI ENERGIE

SHAKTI JE ŽENSKÁ ENERGIE - JAK JI VNÍMÁTE? NYNÍ SLAVÍME SVÁTEK NAVARATRI - SVÁTEK 9 BOHÝŇ, Z KTEROU BOHYNI SE ZTOTOŽŇUJETE NEJVÍCE?

Jsem obdivovatelem boha Shiva. Jeho manželka Parvati, která v sobě spojuje jemnou ženu Uma a bojovnici Durga, je pro mě symbolem ženství. 

VĚŘÍTE NA OSUD? JSTE SPÍŠE JAK SE ŘÍKÁ DÍTĚ ŠTĚSTĚNY NEBO SPÍŠE SELF-MADE ŽENA?

Existuje někdo, kdo na něj nevěří? Kombinace osudu a tvrdé práce je cestou k úspěchu.

JAK VNÍMÁTE POZICI ŽEN V AJURVÉDĚ?

Ajurvédští lékaři a léčitele byli a jsou převážně muži. I první ajurvédské spisy pocházejí od mužů. Žena je ta, která udržuje rodinný oheň a s láskou připravuje pro rodinu jídlo tak, aby rodina lékaře nepotřebovala. Z tohoto pohledu je i žena léčitelka.

RIGHT:
ÁJURVÉDSKÁ VEČEŘE S PŘEDNÁŠKOU ZUZANY ZWIEBEL
ABOVE:
ÁJURVÉDSKÁ VEČEŘE S PŘEDNÁŠKOU ZUZANY ZWIEBEL

AJURVÉDA – VĚDA O ŽIVOTĚ

JAK VNÍMÁTE PROPOJENÍ MEZI DUŠÍ, TĚLEM A MYŠLENÍM?

To je ta největší životní výzva... možná právě proto jsem tady, abychom tuto hádanku luštili. Každý po svém.

DR.GEORGE EASSEY TVRDÍ, ŽE ZÁKLADNÍM PŘEDPOKLADEM, ABY SE NĚKDO VYLÉČIL JE UDĚLAT HO ŠŤASTNÝM. KAREL VOŘÍŠEK TVRDÍ, ŽE ŠTĚSTÍ SE DA NAUČIT. SOUHLASÍTE S NIMI? CO JE TO ŠTĚSTÍ? 

Co je to štěstí? Muška jenom zlatá... Myslím, že slůvku štěstí lidé přikládají moc velký význam. 

MÁTE SVOU MANTRU PRO ŠTĚSTÍ?

Moje děti.

PODSTOUPILI JSTE UŽ AJURVÉDSKÉ LÉČENÍ? KDY, KDE, JAK NA VÁS PŮSOBILO?

Již 17 let absolvuji pravidelně pancha karmu. Je to životabudič. Zlomový okamžik na cestě k ajurvédě byla v roce 1993 první návštěva ajurvédského rezortu Parkschlösschen v Traben-Trarbach. Tam jsem pochopila, že jsem objevila poklad. Od té doby pravidelně vyhledávám a zkouším "healing resorts" v Evropě i v Asii. O těch nejlepších píšu v našem magazínu N&N Praha/Berlin, kde ma Ayurvedic Breakfast samostatnou rubriku.

VYZKOUŠELI JSTE I JINÉ SYSTÉMY LÉČENÍ?

Ano, vyzkoušela jsem hodně. Ale když jsem objevila ajurvédu, přestala jsem vědomě vyhledávat další cesty. Což neznamená, že mě nové poznatky nezajímají. Když přijdou, velmi ráda se s nimi seznámím. Porovnání je cesta, která nás posouvá dále.

AJURVÉDA A JÍDLO

OPRAVDU JSME TO, CO JÍME? VĚŘÍTE, ŽE KUCHYŇ MŮŽE BÝT LÉKÁRNOU?

Jednoznačně ano. S tím názorem souvisí i můj vztah k jídlu. Hodně si dávám pozor a vybírám, co jím.

PODLE AJURVÉDY JE JÍDLO ANNAM BRAHMA (JÍDLO JE BOHEM). JÍDLO PRO NAŠI DUŠI JE I TO CO VIDÍME KOLEM SEBE; EMOCE, KTERÉ NA NÁS PŮSOBÍ; ENERGIE S JAKOU JE JÍDLO PŘIPRAVOVANÉ... JAK VNÍMÁTE TUHLE ALCHYMII?

Centrem našeho zdraví je žaludek.

AJURVÉDA ROZEZNÁVÁ 6 ZÁKLADNÍCH CHUTÍ. JAK CHUTNÁ VÁŠ ŽIVOT?

Když všech 6 chuti v jídle nemám, tělo se za chvíli ozve a tu chybějící chuť vyžaduje. Takže se snažím žít život všech chutí.

  • Nejpálivější – miluji ostré jídlo. Právě jsem snědla papriku martinez. Manžel se na mne nemohl ani dívat.
  • Nejkyselejší – je paradoxem, že kyselý citron je vlastně zásaditý. 
  • Nejtrpčí, nejvíc hořká – globální pěstovatelé tyto chutě ze zeleniny vyloučili, protože lidem nechutnají. Jeden z důvodů, proč dnes lidé trpí tolika nemocemi.
  • Nejslanější – můj tatínek říkával: Nesol tolik, nepropadneš roštem.
  • Nejsladší – pořad stále a ještě mezi tím.

AJURVÉDA A SPIRITUALITA 

ŘÍKÁ SE, ŽE ENERGIE Z NÍŽ VŠECHNO VZNIKÁ JE JEN JEDNA A MÁ MNOŽSTVÍ FOREM. CO SI O TOM MYSLÍTE?

Energie = Bůh.

JAK VNÍMÁTE SPIRITUALITU? JAKÉ JE PRO VÁS PROPOJENÍ AJURVÉDY A SPIRITUALITY?

Ajurvéda a spiritualita spolu souvisí, ale nepodmiňují se. Pro mne je to způsob vnímání světa zevnitř a zvenku.

SLOVO JÓGA ZNAMENÁ SCHOPNOST SPOJIT SE. SPOJIT SE SÁM SE SEBOU, ALE I S CELÝM SVĚTEM. JAK JI VNÍMÁTE VY PO TĚLESNÉ A SPIRITUÁLNÍ STRÁNCE?

Jóga je pro mě cestou získání elasticity, rovnováhy a klidu.

V INDII SE PRAKTIKUJE I ASTRO-AJURVÉDA.. JAK VNÍMÁTE PROPOJENÍ ASTROLOGIE A AJURVÉDY?

Astrologie hrála dříve téměř ve všech formacích důležitou roli, tak tomu bylo i v Indii a v propojení s ajurvédou. Jsem přesvědčena, že má své opodstatnění. 

S ENERGIÍ PRACUJE I VASTU SHASTRA (INDICKÉ FENG SHUI). VĚŘÍTE, ŽE TAKOVÉ STAVITELSKÉ SYSTÉMY MOHOU OVLIVNIT LÉČENÍ ALE I ŠTĚSTÍ?

Určitě ano. Vastu Shastra, teda nauka o bydleni, určíte vliv na léčeni má. Vždyť není jedno, kde dům či dany objekt stoji. Pravda je, že tyto znalosti hráli v historii roli v mnoha podobách. V Číně Feng-shui a v Indii Vastu Shastra mají společnou nauku o pěti elementech. V Evropě se soustředila pozornost hlavně místům, kde se stavěly sakrální budovy. Kostely i kláštery mely velmi dopodrobna zpracované, kdy, kde a kam se má nova stavba postavit. Dnes se lidé spis zabývají problematikou elektro smogu, tekutých kamenu, nevhodných materiálu a pod.

AJURVÉDA – PRAHA, ALCHYMIE A UMĚNÍ

KDYŽ MLUVÍME O ENERGIÍCH – PRAHA JE ALCHYMISTICKÉ MĚSTO. JAK JI VNÍMÁTE Z POZICE VLASTNÍKA BUDOVY V CENTRU MĚSTA A TAKÉ JAKO DEVELOPERKA?

Já věřím na genius loci a také na místa s dobrou energii. Věřím, že Dům Černá Labuť je místo, kde energie proudí tím správným směrem. Ale vím a cítím, že existují i místa, která dobrou energii nemají. Starodávné čistící rituály mají i v dnešní době své opodstatnění.

V.I.T.R.I.O.L.I.U.M. "VISITA INTERIORA TERRAE RECTIFICANDO INVENIES OCCULTUM LAPIDEM VERAM MEDICINAM". CO PRO VÁS ZNAMENÁ TATO ALCHYMISTICKÁ FORMULE?

Vitriol hraje roli v mnoha alchymistických a hermetických zákonech. Když si uvědomíme, že Bohemia leží na té části planety, která s výjimkou diamantu má/měla v sobě téměř všechny drahokamy a polodrahokamy, můžeme vnímat tuto větu i z realistického pohledu, ne pouze jako alchymistickou formuli.

CO JE PRO VÁS KÁMEN MUDRCŮ? HLEDÁTE HO?

Nehledám, každý ho nosí v sobě.

AJURVÉDSKÉ CESTY JSOU INSPIROVÁNY UMĚNÍM A AJURVÉDOU. VY MATE VELMI POZITIVNÍ VZTAH K UMĚNÍ. JAKOU ROLI HRAJE UMĚNÍ VE VAŠEM ŽIVOTĚ?

Od deseti let hraji na klavír, ale také na jine hudební nástroje, 20 let mám galerii, k mému nejbližšímu kruhu patří hodně umělců. Největší umění je ale život sám.

JAK VNÍMÁTE PROPOJENÍ AJURVÉDY S UMĚNÍM? MŮŽE UMĚNÍ LÉČIT?

Určitě ano, všechno souvisí se vším, tady si netroufám jen na krátkou odpověď.

JAKÝ JE VÁŠ OBLÍBENÝ SYMBOL?

Nekonečno.

AJURVÉDA V ČECHÁCH A NA SLOVENSKU

JAKÉ MATE ZKUŠENOSTI S AJURVÉDOU V ČECHÁCH A NA SLOVENSKU?

 Lidé ví o ní velmi málo.

DÁ SE AJURVÉDA PRAKTIKOVAT I V EVROPĚ?

Určitě ano, evropskou ajurvédu pokládám dokonce za velmi dobrou alternativu k indické, pro některé lidi dokonce za jedinou možnost.

JAK VIDÍTE JEJÍ BUDOUCNOST V EVROPĚ?

Evropská ajurvéda mě velmi zajímá a tímto tématem se do hloubky zajímám.  Ale je třeba ji ještě řádně studovat. A konzultovat s lidmi, kteří se na jedné straně vyznají velmi dobře v indické ajurvédě, avšak zároveň znají klimatické podmínky, čtyři roční období, bylinky, koření a ovoce a zeleninu v Evropě. Nejen to - měli by také znát naši filosofii, názory, radosti, starosti, naše nemoce, touhy i vize. Znáte takového člověka:-)?

VÍCE INFORMACÍ: 

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DANUŠE SIERING
AYURVEDIC BREAKFAST

DANUŠE SIERING

Přes třicet let žije na cestě mezi Prahou a Berlínem. V obou městech je doma, obě miluje. V Praze kromě unikátního projektu Černá labuť spoluiniciátorkou platformy Ayurvedic Breakfast.

AYURVEDIC BREAKFAST
PARTNER AJURVÉDSKE VEČEŘE S PREDNÁŠKOU

AYURVEDIC BREAKFAST

Ayurvedic Breakfast není jen o zdravém stravování, ale i cesta, jejíž cílem je duševní harmonie a energie, které je v dnešním uspěchaném světě těžké dosáhnout.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

AJURVÉDSKÉ CESTY
PARTNER NA CESTÁCH

AJURVÉDSKÉ CESTY

Ajurvédske cesty jsou určeny, pro každého, kdo by by chtěl cestovat do Indie, na Srí Lanku a Nepálu a hledá odpovědi na otázky co je ajurvéda.

+

ayurveda trails pvt | © 2018