NAMASTE!
Příběhy   |   FESTIVALY A OSLAVY

ONAM: SVÁTEK ÚRODY V KERALE

AJURVÉDSKÉ CESTY

ONAM JE NEJZNÁMĚJŠÍM SVÁTKEM V KERALE. MÁ SVŮJ PŮVOD V DÁVNÝCH OSLAVÁCH ÚRODY A TAKÉ V MÝTU O KRÁLI MAHABALIM, LASKAVÉM ASURSKÉM VLÁDCI, KTERÝ PŘINESL DO SVÉ ZEMĚ MÍR A PROSPERITU.

LEGENDA O MAHABALIM

Podle hinduistické mytologie brahmanský mudrc Prehlada měl vnuka jménem Mahabali, který převzal moc nad třemi světy poté, co porazil bohy (dévy). Podle vaishnavismu dévové požádali Boha Višnu o pomoc v bitvě proti Mahabalimu. Višnu odmítl, protože považoval Mahabaliho za dobrého vládce a svého stoupence. Po svém vítězství nad bohy provedl Mahabali rituál zvaný Yajna a musel splnit každému jeho požadavek. Bůh Višnu využil této příležitosti, aby otestoval Mahabaliho oddanost a přišel k němu jako avatar v podobě trpasličího chlapce Vamany.

Král chlapci nabízel všechno možné, ale Vamana odmítl s tím, že člověk by neměl chtít více než potřebuje, a vše co on potřebuje jsou tři kroky. Ačkoliv byl Mahabali chlapcovým přáním překvapen, souhlasil. Vamana vyrostl a pokryl zemi a vodu jedním chodidlem a oblohu druhým chodidlem. Mahabali nabídl sám sebe, aby na něj šlápl třetím chodidlem. Vamana zašlápnul Mahabaliho dolů do pathaly (pekla), ale potěšen jeho oddaností mu navrhl možnost navštívit svou zemi každý rok. Svátek Onam slaví právě tento návrat Mahabaliho.

ATHACHAMAYAM – VELKOLEPÝ PRŮVOD

Oslavy Onamu po celém státě začínají velkolepým průvodem zvaným Athachamayam, konaným v Thrippunithuře blízko Cochinu. V průvodu jsou sloni, bubeníci a hráči na jiné nástroje, vory a pestrobarevně oblečení lidé v maskách.  V dnešní době je to státem podporovaná událost. V průvodu se tradičně zobrazují scény z eposů Mahabharata a Ramayana. Některé zahrnují i těmata z Bible a také současná těmata, což poukazuje na význam jednoty a harmonie. Průvod šel tradičně z Tripunithury do chrámu Vamanamoorthy v Thrikkakaře, v oblasti Ernakulam. Chrám je zasvěcen Bohu Višnuovi, v podobě jeho avatara Vamany. Po příchodu do chrámu probíhá modlitba.

POOKKALAM – KVĚTINOVÝ KOBEREC

Květinový koberec, známý jako Onapookkalam nebo jen Pookkalam, je tvořen květy různých druhů a rozličných barevných odstínů, zapíchaných tak, aby na zemi vytvářely různé vzory, především u vstupních dveří a v chrámech. Ve středu nebo na hranách jsou umístěny lampičky. Obvykle jej vytváří tým žen a dívek, které přinášejí svůj osobitý přístup v kombinování květů a tónóvání barev. Když je hotový, vztyčí se nad něj miniaturní pandal, deštník s malými girlandami. Pookkalam je podobný Rangoli, který je vytvořen z prášků různých barev a je známý v Severní Indii. Po celé Kerale se dělají soutěže o nejhezčí Pookkalam.

SADHYA – SLAVNOSTNÍ ONAM HOSTINA

Význam slavnostní hostiny v tradici oslav Onamu vystihuje populární místní přísloví „Kaanam Vittum Onam Unnanam,“ které znamená „Člověk musí mít na Onam slavnostní oběd, i kdyby musel prodat svůj dům.“

Sadhya se obvykle podává k obědu, i když v lehčí verzi může být podávána i k večeři. Její příprava začíná už večer předem a jednotlivá jídla se dělají v den oslav ráno, před 10 hodinou. Typická sadhya může mít 24 - 28 jídel. Někdy to může být až 64 a více položek. Má být připravována oprávněnými šéfkuchaři, aby byla zachována fyzická a spirituální čistota. Během tradiční Sadhya hostiny lidé sedí na podložce se zkříženýma nohama. Jídlo se jí pravou rukou, bez příboru, pouze pomocí prstů, ze kterých se vytvoří naběračka.

Jednotlivá jídla se servírují na banánovém listu ve speciálním pořadí. Obvyklými složkami jsou rýže, zelenina, kokos a kokosový olej, protože jsou v Kerale v hojné míře dostupné. Kokosové mléko se přidává do některých jídel a na kokosovém oleji se smaží. Po jídle se někdy žvýká list betelu s citrónem a semínky arekové palmy, což podporuje trávení.

HUDBA, TANEC A DIVADLO

Během Onamu se tančí tradiční tance Thiruvathira, Kummattikali, Pulikali, Thumbi, Thullal, Onam Kali a další. Thiruvathira Kali je ženský tanec prováděný v kruhu okolo lampy. Kummatikali je tanec v barevných maskách v Thrissuru. Během slavností můžete vidět procesí tvořené slony, obklopené tanečníky Kummatikali. Onam Kali je formou tance kde se tanečníci formují do kruhů okolo stromu nebo lampičky, a tančí a zpívají písně vycházející z Ramajány a dalších eposů. V tomto čase se také běžně tančí tanec Kathakali, kde tanečníci představují slavné mytologické postavy.

PULIKKALI – TYGŘÍ TANEC

Čtvrtý den oslav Onamu, tanečníci, namalovaní jako tygři a lovci v jasně žluté, červené a černé, tančí za zvuků tradičních nástrojů Udukku a Thakil. Doslovný význam Pulikkali je ‚hra tygrů, i když představení je spíš na téma lovu na tygry. Toto lidové umění je k vidění především v oblasti Thrissuru. Původ Pulikkali se datuje do doby před více než 200 lety, kdy tehdejší maharádža Cochinu,, měl představit při oslavách Onamu lidové umění, které by odráželo divoký a macho spirit jeho vlády.

VALLAMKALI – ZÁVOD HADÍCH LODÍ

Populární závody Vallamkali zahrnují Aranmula Uthrattadhi lodní závody a Nehru Trophy lodní závody.Velký počet veslařů pádluje na obrovských lodích ve tvaru hada. Muži i ženy přijíždějí zdaleka, aby sledovali a povzbuzovali účastníky závodů hadích lodí. Tato událost se koná hlavně na řece Pampa, která je považována za posvátnou, a je keralskou obdobou řeky Ganga. Technika výroby těchto hadích lodí je stará asi 650 let.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


AJURVÉDSKÉ CESTY
PARTNER NA CESTÁCH

AJURVÉDSKÉ CESTY

Ajurvédske cesty jsou určeny, pro každého, kdo by by chtěl cestovat do Indie, na Srí Lanku a Nepálu a hledá odpovědi na otázky co je ajurvéda.

SUDHITH XAVIER
FOTOGRAF

SUDHITH XAVIER

Těší nás procházky Kočínem, rozhovory s lidmi, kteří sdílejí podobnou lásku, nadšení a vášeň pro toto město. Rádi se setkáváme s cestovateli, zajímavými lidmi, kteří jsou obdařeni věčnou zvědavostí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018