NAMASTE!
Příběhy   |   YOGUIMUSE

DIWALI: POSLEDNÍ ZHASÍNÁ

PETRA PLUTNAROVÁ

Diwali - Svátek světel

Oslavuje vítězství světla nad temnotou, vědění nad nevědomostí (zase ten guru), dobra nad zlem, naděje nad zoufalstvím. Co znamená Diwali v Indii, a dalších zemích se zastoupením hinduismu, buddhismu či džainismu, si můžete přečíst zde. Co ale znamená pro nás ve střední Evropě v období, kdy se rána jindy tak světlá začínají halit do temnoty, skrz hustou mlhu nedohlédneš dál než na svůj nos a nezbývá než doufat, že paprsky slunce ještě posbírají sílu k tomu prorazit si cestu až na zem?

Asato mā sadgamaya 
Tamasomā jyotir gamaya 
Mrityormāamritam gamaya 
Oṁ śhānti śhānti śhāntiḥ 
Sri guraveh namahā

V čase, kdy dny se krátí, den jindy tak světlem obnažený a společensky rozšafný je najednou olemován tmou, jež přichází až příliš překotně a posouvá nás dovnitř… Dovnitř do sucha, do tepla domova. Do vnitřku. Do nitra. Co zahlédneme ve světle rozžehlých svíček, jejichž počet roste mírou nepřímo úměrnou objemu slunečního svitu za oknem? Plamínek srdce. Ten, jehož pravdu, drahý jogíne, s prominutím neokecáš, nepřebiješ něčím, co „oni říkají“, ani ti, kteří to s tebou myslí dobře. Jeho houževnatost nevypláčeš ani potokem slz, nezahubíš ani stohem špatných rozhodnutí, dobromyslných kompromisů. Ten, jehož síla bude zářit ven, kam oko dohlédne a anahata dosáhne, i když si zapomeneš umýt vlasy, tvář už budeš mít pokrytou vráskami, tři noci jsi nespal a vůbec ti samotnému není nejlíp. Je to světlo, které nikdy nezhasíná. Světlo, které nepotřebuje k životu sirky, baterie, ani generátor. Světlo, které nás převádí na druhý břeh. 

Veď nás od nepravdy k pravdě 
Veď nás od temnoty ke světlu 
Veď nás od smrtelnosti  k nesmrtelnosti 
Om, mír, mír, mír
Klaníme se svému nejvyššímu Guru

Poslední zhasíná, dámy a pánové. Šťastné osobní Diwali!

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


PETRA PLUTNAROVÁ
YOGUIMUSE

PETRA PLUTNAROVÁ

Jsem student, života, sebe, toho, jak náš svět funguje. Vše, co zde existuje, je pouze čirá energie, a tajemství, jak proplout životem bez přílišného úsilí, je nestát plynutí energie v cestě.

+

ayurveda trails pvt | © 2018