NAMASTE!
Ajurvéda   |   ESENCE AJURVÉDY

01: Setkáni s Ajurvédou

DR.GEORGE EASSEY

Každý z nás se někdy musí setkat s tím, čemu se říká „ájus“ aneb „život“. Po mnoha letech se ale stejně ukázalo, že to nejlepší, co jsem se dozvěděl:"Neubližujte sami sobě" – bylo stejně součástí ajurvédy.

V Čechách i na Slovensku se na mnoha místech stalo zvykem uvádět moje přednášky jako „ Setkáni s Ajurvédou“. Domívam se, že je to hezký a výstižný název. Každý z nás se někdy musí setkat s tím, čemu se u nás v Indii, říká „ájus“ – „život“. Moje první zkušenosti přicházely způsobem v Indii zcela běžným - prostřednictvím filozofické moudrosti předávané učitelem. Po mnoha letech se ale stejně ukázalo, že to nejlepší, co jsem se dozvěděl   -„Neubližujte sami sobě“ – bylo stejně součástí Ajurvédy.

Pro mne je život něco, co leží před každým z nás jako průzračný krystal, rozvineme-li v sobě jasné a ostré vnímání. Život je neustálým sledem okamžiků setkání a my při každém z nich můžeme spatřit to, co je esencí Ajurvédy: nevinný úsměv v očích dítěte, dobrotu lidského srdce nebo, krásu přírody. Všechna setkání jsou důležitá, když jim umíme v klidu naslouchat.

Od dětství jsem měl dobré podmínky ke studiu Ajurvédy i jógy: tehdy mi ale mnohem důležitější připadalo něco docela jiného. Jako kluk jsem vášnivě rád hrál fotbal a v hlavě měl utkvělý sen stát se pilotem. Moje první setkání s Ajurvédou bylo tak bolestivé, že ho nikdy nezapomenu. Při fotbale jsem si vážně poranil nohu. Několik dní jsem o zranění nikomu neřekl. Měl jsem strach, že mi otec, jenž nebyl z mého fotbalu nijak nadšený, pořadně vyčiní. Rána se však zanítila, noha mi zmodrala a otekla a bolest byla nesnesitelná. Nezbývalo než s pravdou ven. Otec mě okamžitě vzal do nemocnice, kde mi nohu zrentgenovali. Vystřídali se u mě tři lékaři a závěr byl jednoznačný – nohu nelze zachránit.

Vidina amputace mě tak vyděsila, že jsem nebyl ochoten v nemocnici zůstat ani o minutu déle. Vyhrožoval jsem, že uteču, a tak mě maminka vzala na revers domů. Zavolala ke mně pak starého ajurvédského doktora, jednoho z nejlepších v naší oblasti, jak jsem se později dozvěděl. Pamatuji si, že přišel, mírně se usmíval a nic moc neříkal. Na moje dychtivé dotazy, jestli mi pomůže, moc nereagoval. Držel mě však za ruku a jako první udělal to, že mi ulevil od bolesti. Zakrátko mě uspal. Dostal jsem pak hromadu léků a za dva týdny jsem odložil berle. Bylo to neuvěřitelné, zejména pro lékaře v nemocnici, kde mě předtím vyšetřovali.

RIGHT:
Black Mo0n Collection
ABOVE:
Black Mo0n Collection

Třetí týden, při své poslední návštěvě, sem mě doktor zeptal, čím chci být. „Pilotem“, odpověděl jsem s jistotou. S úsměvem pokýval hlavou a povídá: „Měl bys být vděčný tomu, co ti umožnilo znovu chodit. Bylo ti pomoženo, a teď bude na tobě, abys pomáhal. Ajurvéda má v sobě něco mnohem víc, než teď hledáš, něco, co ti přinese v životě skutečné uspokojení.“ A se stejným úsměvem, s jakým přišel, zase odešel.

Jeho slova a způsob, jakým mluvil, probudily můj zájem. Bylo to moje první setkání se skutečným ajurvédským vaidjou, který mě nejen vyléčil, ale také přiměl k zamyšlení. Byl jsem tehdy příliš mladý na to, abych plně docenil význam tohoto setkání. Teprve další úraz mi celou věc ozřejmil. Když jsem se ocitl v rukou ajurvédských lékařů podruhé, bylo mi osmnáct. Tentokrát jsem nemohl pohnout hlavou – při judu jsem si poranil krční páteř. Ajurvédu mi doporučil sám alopatický lékař, který mne vyšetřoval. Propustil mne s tím, že mi západní medicína nemá co nabídnout. Do normálního života mne vrátila ajurvédská masáž. Ájuvédský doktor, k němuž jsem přišel, si vyslechl můj příběh a pak potřásl hlavou: „Tohle je jenom další upozornění, že nemáš studium Ajurvédy ignorovat“. Bylo to v době, kdy jsem měl dobře placené zaměstnání u firmy Hewlett Packard. Ze dne na den, bez udání důvodu, jsem místo opustil. Nikdo to tehdy nemohl pochopit.

Pro mne je život něco, co leží před každým z nás jako průzračný krystal, rozvineme-li v sobě jasné a ostré vnímání. Život je neustálým sledem okamžiků setkání a my při každém z nich můžeme spatřit to, co je esencí Ajurvédy - nevinný úsměv v očích dítěte, dobrotu lidského srdce nebo, krásu přírody. Všechna setkání jsou důležitá, když jim umíme v klidu naslouchat...

Prvním poslem ajurvédské moudrosti v Čechách byl slavný básník a nositel Nobelovy ceny Rabindranáth Thákur, jenž miloval Prahu a Čechům opakovaně vyjádřil svoje přátelství. Ve své básni Gítándžali přirovnává člověka k bambusové flétně. Když se podíváte na bambusovou flétnu, není nic než prázdno. Hudebník, jímž je naše životní energie, prána, může však vytvořit krásnou hudbu. Na flétnu můžete hrát nejrůznější melodie, nejrůznější rágy. Když jezdím po světě, stále zdůrazňuji, že melodie, kterou každý hrajeme na tu svou flétnu, by nám i ostatním měla znít příjemně a sladce. Snažím se, aby ti, kdo ke mně přicházejí z touhy setkat se s Ajurvédou, odcházeli z našeho setkání naplněni sladkostí. Aby odcházeli s krásou v duši. Aby poznali, že Ajurvéda je prostá jako zdravý rozum. Že je moudrá. A že tutéž moudrost si neseme každý v sobě. Že to nejdůležitější je naše duše, jež září jako drahokam nevyčíslitelné hodnoty. A že naším bohatstvím je hojnost našeho srdce, a z ní že můžeme rozdávat všem.


ESENCE AJURVÉDY 02 >>

01: Setkáni s Ajurvédou

DR.GEORGE EASSEY: ESENCE ÁJURVÉDY

George Eassey (1955-2013) získal medzinárodní uznáni jako “průkopnický velvyslanec ajurvédy”. Pochádzí z Keraly v jižní Indii z rodiny s bohatou lékařskou tradici. V sedmnácti letech sa stal žákem Gurua Nityia. Pozdejí pobýval v USA, kde dokončil studia pod přímým vedením Dr. Vasanta Lady, nejuznávanějšího učitele ajurvédy na Západě. V roce 1985 mu byla nabídnuta příležitost pracovat se světoznámým lékařem a publicistou Dr. Deepakem Choprou. Místo toho se rozhodl pokračovat ve studiu čínske mediciny v Novém Mexiku a v neformálním studiu tradiční ajurvédy v jižní Indii. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku. 
Knihu zakoupíte na stránkách vydavetelství Fontana >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.GEORGE EASSEY
AJURVÉDSKY LÉKAŘ A AUTOR

DR.GEORGE EASSEY

Označován jako "průkopnický velvyslanec ajurvédy", patří k první generaci lékařů a učitelů, kteří představili moderní ajurvédu západu. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku.

SEA EYMERE
FOTOGRAF

SEA EYMERE

Narodila se a vyrůstala v Paříži, no její pohled pořád směroval za obzor. Město, které ji vychovalo bylo její trampolína do velkého světa, kterým proléta s francouzským šarmem. Je inspiratívní sledovat jí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018