NAMASTE!
Příběhy   |   PŘÍBĚHY ROUTE COCHIN

NARENDRANATH
AJURVÉDSKÝ LÉČITEL

ROUTE COCHIN

STRÁŽCE SKOMÍRAJÍCÍHO DĚDICTVÍ A ODDANÝ POKRAČOVATEL PRASTARÉHO SYSTÉMU MEDICÍNY K NÁM PROMLOUVÁ ZE SVÉHO OBCHŮDKU V MATTANCHERRY, UPROSTŘED UKLIDŇUJÍCÍHO PŘÍRODNÍHO AROMA.

Narendranath je strážcem skomírajícího dědictví. Ve svém malém obchůdku na Fort Cochinu, který ustrnul v čase s ubývajícím počtem jeho návštěvníků, vládne jako oddaný provozovatel prastarého systému medicíny, s bohatým a cenným odkazem jeho předků.

Police jsou naplněny sušenými bylinkami, semínky, kůrou a jinými rostlinnými produkty, které se používají k výrobě ajurvédských léčiv. Najdete zde láhve s různobarevným práškem a visící střapaté kořeny. Většinu těchto přírodnin  sbírá Narendranath v této oblasti. „Medicína se získává hlavně v období monzunů, době kdy léčivé rostliny rostou nejhojněji,“ říká Narendranath.

Lidé navštěvují Narendranathův obchod s předpisem od vaidyana (tradičního provozovatele ajurvédského medicínského systému) a on jim dává požadované ingredience ve správném poměru pro přípravu léků. Tradičně je předpis od vaidyana jakýmsi vzorcem, který uvádí všechny ingredience pro přípravu léčiv v požadovaném množství, společně s metodami přípravy. Poté co si pacienti koupí ingredience, mohou si medicínu připravit doma. „Dříve, než byl trh zaplaven hotovými ajurvédskými léky, jsme navštěvovali takovéto domy pro přípravu Kashayamu (léčivého ajurvédského lektvaru).  Ale nyní to už úplně skončilo,“ říká Narandranath. Vidí to tak, že nikdo se nechce zatěžovat přípravou léčiv doma, když je tak snadné a pohodlné koupit láhev stejné medicíny vyrobené v továrně. Ale přesto, i když v mnohem menší míře, pokračuje ve své neocenitelné praxi přípravou Karkidaka Kanji (léčivé polévky vařené z rýže a různých bylinek) vždy v období monzunu a jejím prodejem z tohoto místa.

Narendranath je strážcem  skomírajícího dědictví. Ve svém malém obchůdku na Fort Cochinu, který ustrnul v čase s ubývajícím počtem jeho návštěvníků, vládne jako oddaný provozovatel prastarého systému medicíny, s bohatým a cenným odkazem  jeho předků.

„Obchod upadává, protože zde není mnoho vaidyanů, kteří předpisují tradiční recepty. Přesto bych rád pokračoval v této tradici, kterou jsem zdědil po svém otci a dědečkovi. Moji předkové se sem přestěhovali z jednoho místa na Goe a od té doby se tím zabýváme. Je to nadání dané Bohem,“ říká Narendranath.

Zatímco stojí uprostřed množství léčiv, vysvětluje použití některých nejoblíbenějších. Mluví o aloe vera, krásně zelených rostlinách, které visí ze střechy. Tato rostlina se často používá pro výrobu olejů, a je také vyhledávána pro svoji schopnost čistit krev. Z láhve vytahuje suchý a točitý Njerinjil (punkční réva), který se používá jako přísada při vaření vody. Pití takovéto vody pomáhá od zánětu. V další láhvi nám ukazuje kalkandam (krystalizovaný palmový cukr), který se používá k úlevě od kašle a nachlazení. Na lžíci přináší aromatický prášek zvaný Malvatdavai, který se v určitých komunitách používá jako peeling pro tělo nevěsty při rituální předsvatební koupeli, a který tělu dává dráždivou vůni.

Tajemství výroby léků a nejrůznější tipy a triky se k němu dostaly ústní formou od jeho otce a dědečka. Zatímco mluví o budoucnosti svého obchodu, o tradicích a rodinném odkazu, zdá se být nejistý, co bude dál. Jeho děti mají dobré vzdělání a on je nechává jít vlastní cestou. Kdykoliv jej lidé osloví s přáním dozvědět se více o jeho umění, cítí se šťastný, ze jsou ochotni učit se  skomírající tradici a z celého srdce se jim snaží pomoci.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ROUTE COCHIN
ONLINE MAGAZINE

ROUTE COCHIN

On-line magazín, který se noří do hluboké historie Kočínu v Kerale. Prostřednictvím příběhů, které odhalují jeho bohatou minulost, zkoumá zajímavou křižovatku, v níž se dnes město nachází a předvídá jeho budoucnost.

ANANYA RAJOO
EDITOR A AUTOR

ANANYA RAJOO

Hledání příběhů nás vždy přivádí do ulic Kočínu. Lidé, které potkáváme a místa, která objevujeme, jsou tak rozmanité, že každým dalším dnem narážíme na neustále více fascinující aspekty našeho města.

SUDHITH XAVIER
FOTOGRAF

SUDHITH XAVIER

Těší nás procházky Kočínem, rozhovory s lidmi, kteří sdílejí podobnou lásku, nadšení a vášeň pro toto město. Rádi se setkáváme s cestovateli, zajímavými lidmi, kteří jsou obdařeni věčnou zvědavostí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018