NAMASTE!
Ajurvéda   |   AJURVÉDSKÉ CESTY S IVANOU BALDO

IVANA BALDO:
Moje cesta za ajurvédou

ZUZANA ZWIEBEL

IVANA BALDO, VÁM RÁDA POMŮŽE S VÝBĚREM AJURVÉDSKÉHO RESORTU. TADY JE JEJÍ PŘÍBEH NA CESTĚ ZA AJURVÉDOU...

JAKÝ JE TVŮJ PŘÍBĚH, CO TĚ PŘIVEDLO DO INDIE?

Přijela jsem do Indie před 4 lety za svým partnerem, který zde získal práci jako pilot u Jet Airways, společně se svými dětmi, tehdy 16letou dcerou a 4letým synem. Zpočátku to vůbec nebylo jednoduché.  Předtím jsem létala 23 let jako letuška u Českých Aerolinií a v Indii jsem už byla mnohokrát, ale tentokrát to bylo úplně jiné. Usadili jsme se v Kovalamu, který je sice turistickým místem, ale stejně je to jen vesnice. Děti zde začali navštěvovat mezinárodní školu a moje dcera byla hodně nešťastná, protože i když měla dobrou angličtinu, některým indickým učitelům vůbec nerozuměla. Ale potkali jsme zde úžasné lidi, kteří nás okamžitě přijali mezi sebe a stali se z nás dobří přátelé. Hlavně díky nim jsem si toto místo brzy zamilovala.

AJURVÉDA ŘÍKÁ, ŽE KAŽDÝ ČLOVĚK JE MALÝM VESMÍREM. JAK VYPADÁ TVŮJ VESMÍR?

Můj vesmír pro mě znamená moji vnitřní energii, moje pocity, strachy, vášně a sny. Středobodem mého vesmíru jsou pro mě moje děti.

AJURVÉDA SE POVAŽUJE ZA VĚDU O ŽIVOTĚ. CO PRO TEBE ZNAMENÁ AJURVÉDA? PODSTOUPILA JSI NĚKDY AJURVÉDSKÉ TERAPIE?

Říká se, že ajurvéda je způsobem života, a přesně tak to cítím i já. Neznamená pro mě jen určité léčebné procedury nebo řešení zdravotních problémů, ale celkový přístup k životu v harmonii s přírodou. Zatím jsem neabsolvovala žádnou delší ajurvédskou kúru, ale všechny zdravotní problémy se vždy snažím řešit pomocí ajurvédských přípravků a masáží.

JAK POMOHLA AJURVÉDA TVOJÍ DCEŘI?

Moje dcera měla od dětství špatnou imunitu. Měla astma a potravinové alergie. Když jí bylo 16 let, začali jí padat vlasy. Diagnóza byla alopecia areata, autoimunitní onemocnění, které hodně souvisí se stresem. Já jsem byla vždy velmi hrdá na její krásné dlouhé vlasy, a tak jsme zkoušely všechny metody jak padání zastavit. Ale nic nepomáhalo. Západní medicína prostě nemá řešení na alopecii. Když jsme přijeli do Keraly, naši přátelé nám doporučili místního ajurvédského doktora, se kterým měli velmi dobré zkušenosti. Byl to vesnický lékař, který ani nemluvil anglicky. Ale slíbil,že pomůže, a že do měsíce vlasy začnou zase růst. Léčba byla pěkně náročná. Každý den jí nosil speciální jídlo, dělal masáže hlavy a sirodharu, to je léčebná terapie při které vám na čelo jemně vytéká pramínek teplého oleje. Užívala léky, které sám vyrobil. Za jeden měsíc byly lysinky na dceřině hlavě pokryté jemnými vlásky. Staré vlasy stále padaly, takže si musela hlavu oholit, ale postupně nové vlasy rostly všude. Nyní to jsou tři roky a ona má zpět své krásné dlouhé vlasy. Ale i tak pravidelně opakuje ajurvédské terapie, užívá ajurvédské přípravky, cvičí jógu a medituje.

NEDÁVNO JSI ZAČALA CVIČIT JÓGU. JÓGA ZNAMENÁ SPOJENÍ. KDY JSI POPRVÉ POCÍTILA VZÁJEMNÉ SPOJENÍ JÓGY A MEDITACE? JAKÁ BYLA TVOJE CESTA K JÓZE A MEDITACI? 

Určité zkušenosti s jógou jsem měla už z Čech. Ale tam jsem cvičila většinou powerjógu, a ne pravidelně. Jóga byla pro mě víceméně jen druhem cvičení. I tady mi trvalo určitou dobu, než jsem pochopila o čem vlastně jóga je. Vždy jsem si uvědomovala, jak naše mysl ovlivňuje náš fyzický stav, ale až v poslední době jsem pochopila, jak  to funguje i opačným způsobem. A je to pro mě úžasné zjištění! Nyní konečně cítím to vzájemné propojení těla a mysli. A díky pravidelnému cvičení a meditaci mohu mnohem lépe regulovat stres, obavy nebo svoji netrpělivost. Cítím se mnohem vyrovnanější v každodenním životě a pozitivně se to odráží i na mém zdraví. Najednou to prostě všechno dává smysl.

VYRÁBÍŠ KRÁSNOU KORÁLKOVOU BIŽUTERII. TO SE TAKÉ DÁ POVAŽOVAT ZA URČITÝ ZPŮSOB MEDITACE. JAK JSI S TÍM ZAČALA?

Jedna z mých indických kamarádek dělá krásné šperky a já jsem ji poprosila, jestli bych se od ní mohla něco naučit. Byla přímo nadšená z mého zájmu a ukázala mně některé své techniky. Nechtěla jsem však jen kopírovat její práci, a tak jsem začala vyrábět náramky z kamenů a perel. Věřím v léčivou sílu polodrahokamů a dělání náramků je pro mě opravdu určitým druhem meditace. Dotýkat se kamenů a myslet jen na jejich barevné kombinace, to je pro mě tou největší relaxací.

SPIRITUALITA , CO TO PRO TEBE ZNAMENÁ? 

Spiritualitu nemám spojenou s náboženstvím. Znamená pro mě moji víru v energie, zákon přitažlivosti, spojení mysli, těla a ducha a naše propojení s přírodou a vesmírem.

Nejkrásnější duše, která mě bude vždy inspirovat, byla moje maminka. Byla tím nejvíce milujícím člověkem v mém životě a vždy mě ve všem podporovala. Nikdy si na nic nestěžovala a nikdy nechtěla nic pro sebe, jen štěstí pro své děti. V tomto roce nám odešla, ale v mojí mysli zůstává stále se mnou jako můj anděl.

JAKÁ JE TVOJE OBLÍBENÁ MANTRA? NEBO OBLÍBENÉ „KOUZELNÉ SLOVO“?

Když věříš v kouzlo, tak ho najdeš.

VĚŘÍŠ V ‘HVĚZDY’ A ASTROLOGII? VYZKOUŠELA JSI JI NĚKDY V INDII?

Ano, v astrologii věřím. Ještě jsem ji v Indii nevyzkoušela, ale ráda bych. Nehledám ale schválně žádného astrologa, věřím, že to přijde ve správný čas.

SLYŠELA JSI O NAVAGRAHA TEMPLES (CHRÁMY 9 PLANET) V INDII?

Ano, vím, že je to 9 hinduistických chrámů v Tamil Nadu, každý  z nich zasvěcený jednomu z 9 planetárních božstev. Ale zatím jsem tam nebyla.

V CHRÁMU ZASVĚCENÉM PLANETĚ MARS, VAIDYESHWARA TEMPLE, JE KNIHOVNA PALMOVÝCH LISTŮ, KDE JSOU ZAPSÁNY OSUDY LIDÍ. VĚŘÍŠ TOMU?

Jak už jsem řekla, moje oblíbené rčení je „Když věříš v kouzlo, tak ho najdeš.“ Takže věřím, a jsem velmi zvědavá na toto místo, a ráda bych je brzy navštívila.

VĚŘÍŠ NA OSUD? JSI DÍTĚ OSUDU NEBO 'SELF-MADE' ŽENA? JAKÁ BYLA ROLE OSUDU A TĚŽKÉ PRÁCE VE TVÉM ŽIVOTĚ?

Věřím na osud a určitě jsem dítě osudu. Vlastně jsem ve svém životě nikdy nic moc neplánovala, všechno vždy ke mně přišlo tak nějak přirozeně, a věřím, že z určitého důvodu.

„SHAKTI, PRVOTNÍ ŽENSKÁ ENERGIE, JE UMĚLECKÝM VYJÁDŘENÍM VYŠŠÍHO SEBE SAMA A SPOJENÍ S VESMÍREM. JAK VIDÍŠ SPOJENÍ MEZI ŽENSKOU ENERGIÍ, ŽENSKOSTÍ A POSÍLENÍM POSTAVENÍ ŽEN?

Myslím si, že Shakti, jako ženská energie, je zdrojem pro posílení postavení ženy. Jako duševní a fyzická síla svobodně se rozhodovat, jít za svým srdcem a nést zodpovědnost za svůj život.

KTERÁ BOHYNĚ JE TVOJE OBLÍBENÁ A PROČ?

Moje oblíbená bohyně z hinduistické mytologie je Lakshmi, bohyně světla a hojnosti, která představuje kreativní, ženský božský aspekt. Hojnost neznamená jen materiální bohatství, ale také spirituální poznání a moudrost.

JAKÝ JE TVŮJ OBLÍBENÝ SYMBOL A PROČ?

Symboly jsou součástí jógové tradice, Mým oblíbeným je lotosový květ. Okvětní lístky lotosu symbolizují otevírání srdce. A stejně jako kořeny lotosu prorůstají blátivou půdou a vystupují na světlo, tak i člověk si musí projít mnohými těžkostmi a znovu najít cestu vzhůru ke světlu.

„Když věříš v kouzlo, tak ho najdeš.“

AJURVÉDA ŘÍKÁ, ŽE 'KUCHYNĚ MŮŽE BÝT TVOU LÉKÁRNOU'. JE TVOJE KUCHYNĚ LÉKÁRNOU? CO V NÍ MŮŽEME NAJÍT?

Z vlastní zkušenosti vím, že mnohé zdravotní problémy se dají řešit správnou stravou. Nejsem zrovna velká kuchařka, ale ráda připravuji jídla, která jsou zdravá. Jíme hodně čerstvého ovoce a zeleniny, ořechů, semínek a čerstvých ryb. Při vaření se snažím experimentovat s různým indickým kořením. A protože máme na zahradě kokosové palmy, pijeme pravidelně čerstvou kokosovou vodu, která se považuje za lék na mnohé potíže.

ZMĚNIL SE V INDII TVŮJ STYL VAŘENÍ A STRAVOVÁNÍ?

Ano, změnil a opravdu hodně. Jsem téměř vegetarián, jen občas si dám kousek čerstvé ryby. Miluji indická jídla a Kerala je pro mě kulinářským rájem. Jím tady mnohem zdravěji než dříve a také se mnohem lépe cítím. I moje imunita se hodně zlepšila.

AJURVÉDA ROZEZNÁVÁ '6 CHUTÍ ŽIVOTA'. JAKÉ JSOU CHUTĚ TVÉHO ŽIVOTA?
  • Nejpikantnější zkušenost – objevování indické „street food“
  • Nejkyselejší zkušenost - když jsem byla  nucena dělat něco proti své vůli
  • Nejpalčivější zkušenost - když vidím bezpráví nebo bídu a cítím se bezmocná
  • Nejhořčejší zkušenost - když jsem musela přestat létat
  • Nejslanější zkušenost – slzy, když umřeli moji rodiče
  • Nejsladší zkušenost – když objímám svoje děti

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


IVANA BALDO
AJURVÉDSKÉ CESTY

IVANA BALDO

Říká se, že ajurvéda je způsobem života, a přesně tak to cítím i já. Neznamená pro mě jen určité léčebné procedury nebo řešení zdravotních problémů, ale celkový přístup k životu v harmonii s přírodou.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

AJURVÉDSKÉ CESTY
PARTNER NA CESTÁCH

AJURVÉDSKÉ CESTY

Ajurvédske cesty jsou určeny, pro každého, kdo by by chtěl cestovat do Indie, na Srí Lanku a Nepálu a hledá odpovědi na otázky co je ajurvéda.

+

ayurveda trails pvt | © 2018