NAMASTE!
Příběhy   |   YOGUIMUSE

NAVARATRI: ZA VŠÍM HLEDEJ ŽENU

PETRA PLUTNAROVÁ

Aneb Navaratri neboli Devět nocí Velké Matky

Velká Matka je v hinduistické tradici zjednodušeně řečeno univerzální ženská síla, která hýbe tímto světem. Tento svátek můžeme účinně a jednoduše propojit se svou jógovou praxí.

Svátek Devíti nocí (Nava-Ratri) je festival duchovní praxe, který letos začína v sobotu 17.října a slaví se po celém světě. Přináší s sebou transformativní ženskou sílu pro muže i ženy, která bude působit až do 26. října. Učitel Anand Krishna, který vede ášrámy v Indonésii, řekl: „Naše Země je tak ovládaná mužskou silou (to je ta bojovná, logická, sídlící v hlavě, pozn. autorky), že jsem dal v naší svatyni Buddhu do přízemí a Tripurasundari (Velkou Matku) nad něj do horní svatyně. Potřebujeme to tu trochu zjemnit“ (pozn. autorky – ženská síla je síla citu, srdce, těla, laskavosti a tvořivosti, vnímání). Proslov zakončil laskavým smíchem, vědomý si své ironie, ale něco na tom bude, že?

Je to mimořádná doba, kdy podzim přebírá žezlo od léta. Příroda odevzdává zemi vše, co už je přežité, odžité a již neslouží. Odevzdává uschlé květy, zbarvuje listí a i to nakonec nechá odloučit se od větví a klesnout k zemi. Rostliny se zatahují dovnitř, venku ubývá světla a tepla. S podzimem přichází tma a chlad. A tak i my, lidé, stahujeme pozornost nasměrovanou ven, kde jsme trávili celé léto, dovnitř, do našich domovů, rodin, sami do sebe. A máme jedinečnou příležitost odevzdat, co už neslouží, je přežité, odžité a odevzdat staré záležitosti a bolesti. Je to doba přeměny, doba moudrosti a usebrání, doba přípravy na další kapitolu. Období Navaratri nás může posílit a podpořit v této činnosti.

Bez ohledu na to, jaké je naše pozadí, můžeme se otevřít moudrosti tohoto období a třemi jednoduchými způsoby podpořit svou přeměnu směrem k disciplíně, léčení, posílení a oddanosti v naší jógové a duchovní praxi:

1. VYŽIVUJME SVÉ TĚLO.

Tělo je náš chrám, když se o něj budeme starat, budeme mít kde přebývat. Máme příležitost zvýšit vibraci potravy, kterou do něj vkládáme. Naše tělo potřebuje potravu, která je kvalitní, plná živin a energii mu dodává, ne bere.

V Indii se někteří lidé po těchto devět dní postí, někteří jedí pouze jedno jídlo denně či jedí pouze ovoce a zeleninu, nebo se stravují pouze vegetariánským jídlem. Je na nás, jaký přístup zvolíme. Možná jen budeme chtít vynechat průmyslově vyráběná jídla či cukr. Možná budeme chtít vyzkoušet, co se stane a jak se budeme cítit, když jeden den nebudeme jíst maso. Vyberme takovou potravu, která našemu tělu prospívá, a vynechejme tu, která mu škodí. My sami víme nejlépe, která to je, a my sami rozhodujeme.

2. VYŽIVUJME SVOU MYSL

Co si myslíme a co říkáme o sobě, tím se stáváme. Co si myslíme o druhých, jak o nich a k nim mluvíme, to se dříve nebo později projeví v naší realitě. Bude to mít následky. Teď je ideální doba popřemýšlet o tom, jak mluvíme sami k sobě a jak mluvíme s druhými lidmi. Jakým způsobem o nás samých a o ostatních smýšlíme. Jak konstruktivní, vnímaví, chápaví a motivující dovedeme být. Motivujeme pozitivně místo negativně? Neubližujeme slovem? Možná je čas napsat si, jakých návyků se chceme zbavit, a začít na nich pracovat hned dnes. A pracovat na nich po 9 dní. Pokud se nám to podaří, pojďme to prodloužit na 21 dní. Tehdy se přetváří starý zvyk v nový. Je to na nás. My rozhodujeme.

3. SEWA - NEZIŠTNÁ SLUŽBA

Potkalo nás v životě mnoho dobrého. Byli jsme mnohokrát hmotně i nehmotně obdarováni. V józe existuje princip Sewy – nezištné služby. Vracíme tak do světa část z toho, čeho se nám dostalo, své komunitě, blízkým, rodině. Můžeme si to představit tak, že posíláme dobro, které k nám přišlo, dál. Způsob je na nás. My rozhodujeme jak.

Pokud jsme již pokročilí praktikující jogínci, další praxí, která se doporučuje, je praxe meditace, recitace manter, muder, puja, svadhjája (čtení posvátných textů) a věnování pozdravů slunci Shakti.

Sepišme náš záměr tří výše uvedených bodů a dejme ho na viditelné místo či na místo naší jógové praxe. Mějme ho na očích každý den. Vracejme se k němu každý den. Jeho naplněním ovlivníme výrazně kvalitu našich životů i životy našeho okolí.

Om Tripurasundari Vidmahe
KameshWari Cha Dheemahi
Tanno Devi Praychodayat

 

A pokud Vám Navaratri nic neříká, můžete to zkusit i tak. Ublížit to nemůže. Namaste!

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


PETRA PLUTNAROVÁ
YOGUIMUSE

PETRA PLUTNAROVÁ

Jsem student, života, sebe, toho, jak náš svět funguje. Vše, co zde existuje, je pouze čirá energie, a tajemství, jak proplout životem bez přílišného úsilí, je nestát plynutí energie v cestě.

+

ayurveda trails pvt | © 2018