NAMASTE!
Ajurvéda   |   SOMATHEERAM GROUP

SOMATHEERAM
02: Baby Mathew

ZUZANA ZWIEBEL

02: SOMATHEERAM - SYNONYMUM PRO AYURVÉDU

V MINULÉM ROZHOVORU S BABY MATHEW JSME MLUVILI O TOM, CO STÁLO ZA VZNIKEM SVĚTOVĚ PRVNÍHO AJURVÉDSKÉHO TURISTICKÉHO RESORTU SOMATHEERAM, KTERÝ SE STAL SYNONYMEM PRO AJURVÉDSKOU TURISTIKU. ALE CO ZNAMENÁ AJURVÉDA PRO NĚJ OSOBNĚ?

BABY MATHEW, muž, který stojí za vznikem Somatheeram Ayurveda Group, prokázal své schopnosti v mnoha směrech a stojí v popředí propagace ajurvédy a indického cestovního ruchu v národním i mezinárodním měřítku. Charizmatický organizátor a ochránce životního prostředí je velmi aktivní veřejný činitel a pracuje na několika státních projektech. Účastnil se mnoha národních i mezinárodních seminářů o léčebných terapiích a ajurvédě v Indii i ve světě.

CO ZNAMENÁ AJURVÉDA PRO VÁS OSOBNĚ?

Narodil jsem se v malé vesnici Nadukani blízko Kothamangalam ve střední Kerale. Vesnici obklopovaly lesy (nedaleko od kopců Western Chats), rýžová pole a plantáže, kde bylo možné najít spoustu rostlin a bylin. V této části Keraly ajurvéda stále zůstává životním stylem místních obyvatel. Žijí v souladu s principy ajurvédy, léčí se sami místními přírodními léčivy a zřídka navštěvují nemocnici.

Tímto způsobem jsem byl vychováván. Jak jsem již zmínil, ajurvéda byla součástí našeho rodinného dědictví. Můj pradědeček a dědeček byli vaidiyové (ajurvédští praktikové) a ačkoliv můj otec byl pěstitel, dodržoval zvyky a tradice našich předků - vstávali jsme před východem slunce, myli se ve studni, základem naší stravy byla místní zelenina a ovoce a pod. Jednoduše řečeno, ajurvéda pro mě znamená tradiční způsob života v Kerale.

EXISTUJE ROZDÍL MEZI DÁVNÝMI AJURVÉDSKÝMI PRAKTIKY A MODERNÍMI AJURVÉDSKÝMI LÉKAŘI?

Ano, určitě. V té době, mám na mysli asi před 100 lety, nebyly žádné ayrvédské vysoké školy, žádný ucelený vzdělávací systém ani kursy. Pokud jste chtěl být Vaidiya, musel jste strávit spoustu let praktikováním ajurvédského léčení pod vedením jiného staršího Vaidiyy. Znalosti a moudrost ajurvédy se předávali ústní formou z generace na generaci.V současné době, pokud se chcete stát ajurvédským lékařem, musíte 5 let studovat na univerzitě, složit mnoho zkoušek a získat schválení od vlády. ajurvéda je nyní více institucionalizovaná, ale zároveň je mnohem složitější zachovat její autentičnost.

JAK UDRŽUJETE ROVNOVÁHU MEZI MODERNÍMI POZNATKY A TRADIČNÍ MOUDROSTÍ AJURVÉDY VE VAŠICH RESORTECH? JAK SE TO ODRÁŽÍ V LÉČEBNÝCH POSTUPECH?

V našich brožurách se píše, že jsme ajurvédští lidé. Není to jen slogan, ajurvéda je duší a podstatou Somatheeram. Poskytujeme ajurvédskou léčbu tradiční cestou už přes 20 let. Všechny procedury probíhají pod dohledem  kvalifikovaných lékařů a dobře školených terapeutů, kteří striktně dodržují tradiční metody a hodnoty, ale zároveň udržují vysokou úroveň moderních standardů.

Jsme velmi hrdí na to, že v minulém roce Somatheeram Research Institute a ajurveda Hospital of Somatheeram ajurveda Group obdrželi ocenění NABH (National Accreditation Board for Hospitals and Health Care Providers). NABH je nejvyšší ocenění indické vlády v sektoru nemocnic a zdravotní péče.

Poznámka: Více o ajurvédských léčebných programech si můžete přečíst v rozhovorech s Dr. Seenou Rajandran, Somatheeram a Dr. Hemalathou Manoj, Manalteeram.

A CO JÓGA A MEDITAČNÍ PRAKTIKY, JAK JE ZAČLEŇUJETE DO LÉČEBNÝCH PROGRAMŮ?

Ajurvéda a jóga jsou jako sestry, které se vzájemně doplňují. Během dne máme lekce jógy pro začátečníky, středně pokročilé i pokročilé. Každé ráno a večer je lekce meditace. Je velmi důležité udržovat rovnováhu mezi tělesnými terapiemi a duševní pohodou.

Zatímco ajurvéda se zaměřuje hlavně na tělesnou stránku, jóga se zabývá duševním zdravím. Hlavním účelem jógy je oprostit mysl od myšlenek, starostí a strachu a zvýšit sílu a ohebnost těla. Pravidelné cvičení jógy pomáhá snižovat stres a napětí a uvádí mysl do stavu pohody a klidu.

PRAKTIKUJETE NĚJAKÝ DRUH JÓGY OSOBNĚ?

Před 10 - 15 lety jsem cvičil velmi aktivně s našimi učiteli. Nyní nemám mnoho času. Mám však sled asán, které mně ráno pomáhají začít den.

AJURVÉDA ŘÍKÁ, ŽE JSME MALÝM VESMÍREM. COKOLIV JE V NĚM , MŮŽEME NAJÍT I V NAŠEM TĚLE. JAK SE DÍVÁTE NA TOTO SPOJENÍ? JE V SOMATHEERAM PRAKTIKOVÁN KONCEPT ASTRO-AJURVÉDY?

Podle standardů NABH není astrologie součástí akreditovaného zdravotního systému. Ale já osobně věřím, že existuje určité spojení mezi ajurvédou a astrologií. Tento koncept je hluboce propojen s indickým filosofickým systémem a také s každodenním životem indických lidí. Máme astrologa, který navštěvuje naše resorty. Naši klienti s ním mohou probrat  jejich osobní astrologický výklad, ale naši lékaři nekonzultují jejich léčebné metody s astrology. To se dělá pouze na vyžádání.

V RESORTECH SOMATHEERAM A MANALTHEERAM JSOU NĚKTERÉ TRADIČNÍ KERALSKÉ DOMKY, POSTAVENÉ V SOULADU S UČENÍM VASTU SHASTRA (INDICKÉ FENG-SHUI). ZVAŽOVALI JSTE TYTO POSTUPY PŘI PLÁNOVÁNÍ A STAVBĚ ajurVÉDSKÝCH RESORTŮ?

Určitě ano, Vastu Shastra je starověké učení jak stavět a koncipovat domy v souladu s prostředím, prouděním energie a přírodními elementy. Ačkoliv tyto principy nejsou příliš vědecké, považovali jsme je při navrhování našich resortů za velmi důležité.

Architekt, se kterým jsme konzultovali naše plány, je profesorem na univerzitě v Kochinu. Cestoval hodně po Kerale a studoval tradiční keralské dřevěné stavby a domy. Konzultovali jsme s ním i problém likvidace odpadu, protože podle zásad Vastu Shastra se toalety nesmějí stavět blízko kuchyně, což dávalo smysl v minulosti, kdy toalety byly jen díry v zemi, kde se hromadil všechen odpad, ne však dnes.

Příroda je součástí resortů. Domy a chaloupky jsou schované ve stínu tropických stromů. Většina z nich má malou bylinkovou a květinovou zahrádku a výhled na moře. Všechny domy jsou postavené z přírodních materiálů, dobře větrané, tak aby byl zajištěn pčirozený průtok vzduchu. Brali jsme také do úvahy pohyb slunce během dne. Všechny tyto drobnosti vás přimějí zůstat déle nebo navštěvovat toto místo znovu a znovu.

V našich brožurách se píše, že jsme ajurvédští lidé. Není to jen slogan-ajurvéda je duší a podstatou Somatheeram. Poskytujeme ajurvédskou léčbu tradiční cestou už přes 20 let.
-
BABY MATHEW

Z MÉ OSOBNÍ ZKUŠENOSTI SI MYSLÍM, ŽE JE TO TAKÉ VELMI CHUTNÁ STRAVA, KTERÁ LIDI PŘIVÁDÍ ZPĚT!

(Smích) To velmi rád slyším, ale strava v restauraci je vlastně medicínou. ajurvéda říká, že většinu nemocí způsobují naše stravovací návyky. Je velmi důležité, jak stravu připravujeme, které ingredience používáme, odkud pochází zelenina a ovoce, kdo jídlo vařil a jak, a podobně.

ALE JÁ JSEM MĚLA MALÝ PROBLÉM - MÁTE BUFETOVÝ SYSTÉM - JÍDLO JE VELMI CHUTNÉ A LÁKALO MĚ SNÍST VÍCE...

To se může stát, ale záleží to také na klientově dietním plánu. Bufet je rozdělen podle ajurvédských typů (doshas) do 3 kategorií - vata, pita a kapha. Po úvodní konzultaci s lékařem (více si o tom můžete přečíst v rozhovorech s Dr. Seenou Rajandran a Dr. Hemalathou Manoj.), klienti dostanou stravovací plán. U někerých vážných případů, nebo u pacientů s odtučňovacím programem, vaříme odděleně, nebo si mohou vybrat jídlo z bufetu na základě porady s dietologem.

DIETOLOG A VÝŽIVOVÝ SPECIALISTA JE PŘÍTOMEN V RESTAURACI BĚHEM SNÍDANĚ, OBĚDA I VEČEŘE...

Ano, ona je vlastně také ajurvédskou lékařkou. Každý den konzultuje stravovací plán s šéfkuchařem a jeho týmem. Někdy musí být dietní plán změněn ze dne na den, pokud se změní zdravotní stav pacienta. Ale většinou je tam přítomná proto, aby předešla nedorozuměním, protože ne všichni lidé jsou obeznámeni s principy ajurvédy a místními druhy jídla. Snažíme se podávat zeleninu a ovoce, které je dostupné i v zahraničí, což cizincům pomáhá přizpůsobit se ajurvédské stravě.

ODKUD POCHÁZÍ ZELENINA A OVOCE PODÁVANÉ V RESORTECH ?

Snažíme se dostat na talíře našich klientů maximum organické zeleniny a ovoce. Většina z toho pochází z našich vlastních plantáží,  které se nacházejí nedaleko od resortů. Spolupracujeme také s místní neziskovou a nevládní organizací, která shromažďuje zeleninu a ovoce od místních farmářů po celé Kerale a dále ji distribuuje, takže můžeme získat čerstvé sezónní zásilky z Pallakadu nebo Wyanadu. Ale podporujeme také malé místní farmáře. Máme tu několik žen, které každý den přicházejí do resortu a přinášejí jejich domácí produkty, např. papayu a jackfruit.

PŘIPRAVUJETE SI AJURVÉDSKÉ LÉKY SAMI?

Nedaleko od našich resortů máme bylinnou zahradu, s více než 600 druhy bylin, jejichž ingredience používáme k výrobě různých ajurvédských léčiv, pod pečlivým dohledem naší výrobní jednotky. Získali jsme vládní licenci GMP (Good Manufacturing Practise). ajurvédští lékaři dohlížejí na proces výběru ingrediencí, protože je velmi důležité odkud byliny pocházejí a někdy není jednoduché rozpoznat duplikáty. Jsme opravdu velmi pečliví, co se týče rostlin a bylin, které používáme. Máme pouze omezenou produkci, jen pro naši spotřebu, ne na prodej.

JAKOU RADU BYSTE DAL LIDEM, KTEŘÍ PŘIJÍŽDĚJÍ NA AJURVÉDSKOU LÉČBU POPRVÉ?

Většina cizinců nás navštěvuje v hlavní turistické sezóně, která je od října do března, a kdy je nejlepší doba k přizpůsobení se teplému klimatu. Ale nebojte se přijet na ajurvédskou léčbu ani v období monzunů. Měsíce červen, červenec, srpen a září se nazývají deštivé, ale to neznamená, že prší neustále - obvykle jen několik hodin odpoledne. Toto období se považuje za nejlepší dobu na léčbu a také ceny jsou nižší než v hlavní sezóně - někdy až o 20-30%.

TAKŽE DOBA K NÁVŠTĚVĚ KERALY JE DOBRÁ VŽDY!

Ano, určitě.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


BABY MATHEW
ZAKLADATEL SOMA GROUP

BABY MATHEW

V roce 1985 založil první ajurvédský turistický resort a začal tak šířit poselství ajurvédy ve světě. Somatheeram se stal synonymem pro ajurvédskou turistiku ve světě.

ZUZANA ZWIEBEL
AUTOR

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018