NAMASTE!

Moodkitchen nemá být jen klasickým foodblogem Klarky Hájkové, taky by vám ráda ukázala cestu, jak se začít dívat na jídlo, jak měnit stará zaužívaná dogmata a jak vařít s láskou a s rozumem!

Nikdy jsem nebyla ten typ holky, která by stála s maminkou v kuchyni a milovala vaření, ani nemám za sebou příběh s nějakou nemocí, která mě donutila výrazně změnit styl stravování. Já si vlastně uvědomuji, že doma jsme jedli vždycky tak nějak zdravě a střídmě a naši moc nepodléhali módním trendům (margaríny, ochucené jogurty, coly a spol.)  Velmi brzo jsem zjistila, že mě baví víc péct než vařit a připravovat různé pochutiny, když přišla návštěva. Ale pak následovala vysoká škola, klasické kolejní stravování – špagety s kečupem a sýrem, sem tam čínská polívka a pak pokus o něco zdravého jako salát ze syrové zeleniny, který mě stejně nikdy nezasytil. A tak to šlo klasicky dál, vždycky jsem vykřikovala, že já nikdy žádné teplé večeře vařit nebudu (jak jsem se mýlila). Po porodu dcery jsem zjistila, že po návratu z porodnice už nebude nikdo, kdo by mi připravoval jídlo (i když ten nemocniční hnus samozřejmě nebyla žádná hitparáda) a tak začala cesta pokusů a omylů. Hledání různých typů kuchyní (italská, asijská a jiné), až jsem 2 roky po porodu druhého dítětě dorazila na jógový týden v Hlavici, kde nám celý týden vařila ajurvédskou stravu Marta Tovtova, shodou okolností za pár let moje lektorka na Akademii léčivé výživy. 

A tam to vlastně všechno začalo.

Marta nám tam s ohromným nadšení vyprávěla o jídle, všechno bylo neskutečně chutné a barevné a myslím, že většinu z nás to dost inspirovalo ke změně. Hned jsem si koupila Biokuchařku Hanky Zemanové – mimochodem myslím, že je to na trhu pořád jedna z nejlepších knih, kde jsou hezky vysvětleny všechny potraviny, jejich vliv na lidské tělo a také praktické využití.

Po týdnu v Hlavici jsem toho byla plná a začala docházet k Martě na konzultace ohledně jídla a změny jídelníčku, chtěla jsem zhubnout a taky jsem si říkala, že by bylo fajn třeba nějak podpořit i moji štítnou žlázu (hypofunkce štítné žlázy s autoimunitním přídavkem), abych za pár let nebyla nucela při menopauze řešit ještě tuto problematiku, protože je to pořád téma hormonálního systému v těle.

Tak jsem teda postupně začala měnit jídelníček svůj i celé rodiny. Ze začátku to rozhodně nebylo jednoduché, děti třeba přistoupily na ranní ovesné či jiné kaše až skoro po půl roce neustálého nabízení a zkoušení. Ale i přesto si myslím, že má smysl vytrvat. Nakoupila jsem tedy různá dochucovadla a ingredience, o kterých jsem dřív neměla ani páru a zkoušela jsem, jak to všechno funguje.

A někde v mezidobí přišel kurz metody RUŠ, které jsem se za nějaký čas stala terapeutkou a ve stejný čas se objevil první ročník, v dnešní době zcela ojedinělého studia, Akademie léčivé výživy a tam mi to všechno začalo docvakávat a začalo mi to dávat smysl. Proč tady jsme, co všechno jídlo může způsobit a proč má smysl jíst zdravě, pestře, s ohledem na vlastní konstituci a tělo.

Nejsem dogmatický následovač nových výživových trendů, na druhou stranu proč některé věci nevyzkoušet a zjistit, co nám ta či jiná potravina dělá v žaludku. Ano, a u velké většiny lidí je jídlo otázkou emocí, proto tolik křiklounů, že se z toho jídla zbytečně poslední dobou dělá něco víc než je. Jo, možná se teď o tom mluví víc a víc se poukazuje na nezdravé věci, ale společnost zbytečně tloustne, leniví a objevují se nové nemoci, které tu dřív nebyly, tak proč se nepodívat na životní styl trochu z jiného úhlu pohledu než je běžně vnímán.

A pak přes různé změny v kuchyni i životě přišel moment, kdy mě můj manžel donutil napsat, co mě vlastně na tom vaření tak baví a proč to dělám. Proč pořád někde hledám nové a nové recepty a co mě k tomu vede. A mě z toho všeho vypadlo, že je pro mě důležité dobře jíst, abychom na tomto světě mohli být co nejdýl a zároveň žili plnohodnotný život, ne jen od určitého věku přežívat  s argumentem, že ke stáří patří nemoci a takhle to mají všichni a tím pádem je to teda normální. Stejně tak, jako je normální, že děti jsou celý podzim a jaro nemocné, protože to počasí je takové nevyzpytatelné. Ne, normální to není, protože moje děti ve věku 11 a 8 opravdu nemocné nejsou, a když náhodou přichází nějaké nachlazení, tak máme spoustu metod a možností, jak tělo nastartovat, aby se s přicházející nemocí vypořádalo samo. Protože malé  a nenápadné nemoci přecházejí ve větší a více nápadné…jenže to mnohdy trvá opravdu spoustu let a my si pak ani neuvědomíme, kde to vlastně začalo. A pak přijde „něco“ opravdu zásadního, co většinu z nás postaví před rozhodnutí, že je potřeba opravdu něco změnit a kolikrát už může být pozdě nebo to stojí mnohem víc času, energie a kolikrát i peněz. A přitom na začátku stačí jenom poslouchat sám sebe a nedávat do těla věci, které jsou sice na jazyku dobré, ale uvnitř tělo trpí. Ale tohle je opravdu na každém z nás, jak se k tomu postavíme a jaké impulsy nás na tuto cestu dovedou nebo nedovedou.

No a tak vznikla myšlenka založit blog, za velké podpory mého skvělého muže, který mi pomohl toto celé technicky zrealizovat, a který mě neustále jemně pobízí, abych nepřestávala s psaním článků (tohle je na tom asi nejhorší, protože vůbec nemám pocit, že bych uměla psát) a focením jídla. Ráda bych tady ukázala cestu dalším, kteří se zabývají podobným tématem a dává jim to smysl stejně tak jako mě. Nejsem žádná exkluzivní kuchařka a už vůbec nejsem žádná pisatelka čtivých článků. Ale chci to zkusit, i kdyby to bylo všechno vlastně jenom sbírka mých receptů a myšlenek, jen někde viditelných na síti.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


MOODKITCHEN.CZ
BLOG O ZDRAVEM VAŘENÍ

MOODKITCHEN.CZ

Moodkitchen nemá být jen klasickým foodblogem Klarky Hájkové, taky by vám ráda ukázala cestu, jak se začít dívat na jídlo, jak měnit stará zaužívaná dogmata a jak vařít s láskou a s rozumem!

KLÁRA HÁJKOVÁ
MOODKITCHEN.CZ

KLÁRA HÁJKOVÁ

Vařím s láskou a s rozumem! Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro vás. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...těším se, co tu společně uvaříme!

+

ayurveda trails pvt | © 2018