NAMASTE!

KAREL VOŘÍSEK TVRDÍ, ŽE ŠTĚSTÍ SE DÁ NAUČIT...

1. PŘEHNANĚ NEPLÁNUJTE

Plán, který nevyjde, vás ničí a sráží do kolen. Dává vám pocit pofidérní viny, že jste zklamali. Někdy je lepší s Konfuciem „jednat nejednáním a konat nekonáním“, než se upachtěně snažit a lpět na výsledku.

2. PŘESTAŇTE BÝT VĚZNĚM SVÉHO OSUDU

Chyťte život do vlastních rukou. Nespoléhejte na ostatní. Vy jste Vy, a kdo je víc. Překážky mají v sobě překonání. Přelez, přeskoč, ale nepodlez, poradil by Tyrš. Z klece ven. Žijte svůj osud na plný plyn.

3. ŽIJTE PŘÍTOMNÝM OKAMŽIKEM

Tady a teď. Přítomnost je to jediné, co opravdu je. Minulo už po‐minulo, bylo a není. Vytěsňujte věci, se kterými nic nenaděláte. V Knize knih je psáno „nemysli na zítřek, neboť zítřek se o všechno postará sám“. Mějte vizi, ale neobětujte jí všechno, hlavně ne sebe.

4. HRAJTE I S MALÝM KAŠPÁRKEM VELKÉ DIVADLO

Hledejte v životě chvíle nekomplikovaného štěstí. Nežeňte se zběsile za jakýmsi zdánlivě opravdovým štěstím, které jednou přijde. Může se vám stát, že při tom urputném běhu zapomenete být šťastní. Štěstí se dá naučit. Je to vaše volba, návyk, droga. Buďte šťastní v maličkostech a stane se z toho zvyk.

 5. NAŠTVĚTE SE, ODPUSŤTE SI, JEDNEJTE

Změňte, co změnit chcete. Rozzlobte se sami na sebe, ale hlavně si odpusťte. Sobě i druhým. Číňané říkají: „Zabijte svého nepřítele! Nepříteli se nejvíc pomstíme tak, že mu odpustíme. Zabijeme ho v sobě. Slaboch zabije tělo nepřítele, silný člověk zabije význam, jenž pro něho nepřítel má. Ti, kteří zabijí tělo, jsou vrazi, ti, kteří zabijí podstatu, zosobňují moudrost.“ Jste silnější, než si myslíte.

6. VÁM OPRAVDU JEŠTĚ ZÁLEŽÍ NA TOM, CO SI O VÁS LIDÉ POMYSLÍ?

Kdo jsou oni, aby vás mohli soudit? Ztrápené domněnky, že nebudete pro někoho dost dobří, jsou hřeby přibíjející vás na kříž méněcennosti. Jeden jako druhý si žijeme svůj film. Ostatní jsou jen diváci motající se do vašeho bijáku. Pamatujte si, že pokud má s vámi někdo problém, je to jen a pouze jeho problém. Kdyby si každý zametl před vlastním prahem, to by bylo na světě čisto.

7. BLBCŮM ZMAR

Škrtněte blby ze svého života. Ve všech podobách. Nejen v lidském hávu ale i v přestrojení za vaše strachy a obavy. Nešpiňte se s nimi, neklesejte na jejich úroveň, umažete se o jejich blbcovství a ve snaze je přesvědčit se sami stanete blbem. Pokud se vám to přece jenom podaří, už víte, že každý z nás má právo na to, být denně pět minut blbcem, ale ani o minutu víc.

8. NEHÁDEJTE SE

Milujete‐li, jeďte na plný plyn. Mluvte spolu, vztah není vězení, ale kompromis. Hádku berte jako cestu ke sladkému usmiřování. Pět minut nemluvení spolu a dost, pravidlo Helenky a Otíka platí. Neodcházejte rozhádaní z domova, co když se něco stane a nestačíte se udobřit? Nestyďte se za slova lásky. Nečekané „mám tě rád“ je nejkrásnějším pohlazením.

9. SMĚJTE SE SAMI SOBĚ

Smích prodlužuje život a zvyšuje obranyschopnost proti vlastnímu sebeblbcovstí. Neberte se příliš vážně, stejně jako příběh, který žijete. Nestyďte se za svoje emoce. Smějte se nahlas, když se chcete smát. Plačte, když se vám chce brečet. Nezapomeňte se už ráno probouzet s úsměvem na rtech, i když vám možná není zrovna hej, a s úsměvem na rtech usínejte. Cvičte to a nevzdávejte!

10. MILUJTE SAMI SEBE A PODĚKUJTE

Přestaňte být sami sobě otrokáři. Mějte se rádi, nikdo jiný to za vás lépe neudělá. Zeptejte se svého srdce, proč jste na sebe hrdí, co se vám povedlo. Až vám odpoví, poděkujte. Někdo otočí oči k nebi, jiný pohledem pohladí zem, já pro jistotu mrknu tam i tam a ještě kolem sebe. Poděkujte, když se vám něco povede, i když se zrovna nevede. Rozbil se talíř? „Mazel Tov“. Ale to už znáte.

KARLOVO DESATERO
KAREL VOŘÍŠEK 
ŠTĚSTÍ SE DÁ NAUČIT
"Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout za tři měsíce 12 kilo", provokuje oblíbený moderátor Karel Voříšek. Svůj život „bez strachů a bez rohlíků“ popisuje s velkou dávkou upřímnosti. Zavede nás do zákoutí svého života, která zatím byla tabu. Nevyhýbá se ani okamžiku, kdy přišel o práci, a otevřeně mluví i o svém partnerském vztahu. Přidává recept na to, jak se zbavit různých strachů a obav, jak se naučit žít sám se sebou i s lidmi kolem, recept na lásku a na hádky, i na blbce kolem nás a v nás. Na závěr najdete i malou kuchařku a Karlovo desatero pro život. A to vše s humorem, ironií a nadhledem. Knihu doprovázejí vtipné ilustrace Petra Urbana.
Knihu zakoupíte na stránkách vydavetelství Grada >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


KAREL VOŘÍŠEK
AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

PETR URBAN
KRESLÍŘ A ILUSTRÁTOR

PETR URBAN

Petr Urban je populární český kreslíř a ilustrátor, z jehož pera vzešla, dnes již českým národem obdivovaná, postavička Rudy Pivrnce, ale také ilustrace v knize Karla Voříška.

+

ayurveda trails pvt | © 2018