NAMASTE!

CYKLUS ROZHOVORŮ KARLA VOŘÍŠKA SE ZUZANOU ZWIEBEL NA JEHO CESTĚ ZA AJURVÉDOU 

A i když si na konci svého bohatého života řekneš: „Nic jsem nenašel“ a vydechneš naposled a umřeš, i to je krásné. Protože jsi šla neustále tou cestou toho poznávání a hledání něčeho.

02: Spiritualita a energie
KAREL VOŘÍŠEK

ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

S ajurvédským guru Krishna Kumarem jsme objevovali spirituální formu ajurvédy: „Chcete-li být chráněni před negativní energií vytvořte kolem sebe bílý štít, vy jste uvnitř a žádná energie na vás nemůže, jen blahodárné bílé světlo. Bílé světlo vás ochrání od veškeré negativní energie. Ve své podstatě je ale energie jen jedna a záleží na nás, na našem egu, jak ji procítíme, jak ji posíláme dál. Energie nás všechny spojuje, je nekonečným zdrojem síly pro celý vesmír, lidé ji neustále hledají, sobecky ji chtějí využívat ve svůj prospěch, aby formovala jejich život, tak jak by chtěli. Dívají se ke hvězdám a zapomínají nahlédnout do sebe sama.“ 

04: DAIVA VYAPASHRAYA S KUMAROM I. >>
05: DAIVA VYAPASHRAYA S KUMAROM II. >> 
06: DAIVA VYAPASHRAYA S KUMAROM III. >>
07: DAIVA VYAPASHRAYA S KUMAROM IV. >>
ŘÍKAL JSI, ŽE DO INDIE TĚ PŘIVEDLO NĚCO MEZI NEBEM A ZEMÍ. CO JE PRO TEBE SPIRITUALITA? 

Spiritualita je pro mě tajemství. V překladu to znamená duchovno, ale pro mě je to nesmírné tajemství, které by si měl každý uchovat sám v sobě, a zkoušet ho poznávat. Ty jsi přesně říkala, že vlastně každý to má dané trochu jinak, každý věří v něco jiného. 

Mně se moc líbila slova, která jsem tady v Indii slyšel od tvého známého, doktora Kumara na Fort Cochinu; že energie je jen jedna. My lidé těm bohům dáváme různá jména. Ale ve své podstatě ta energie je jen jedna. Ten bůh, ve kterého ty věříš, je jen forma energie, které ty něco odevzdáváš, a která tobě něco vrací. Je to universum, je to příroda.

V COCHINU JSI MĚL MOŽNOST VYZKOUŠET SPECIÁLNÍ ODNOŽ AJURVÉDY, KTERÁ SE JMENUJE DAIVA VYAPASHRAYA U DR.KUMARA. JE TO VLASTNĚ PRÁCE S ENERGIEMI. JAK TO NA TEBE ZAPŮSOBILO? 

Já jsem přirozeně zvídavý typ a zároveň přirozeně skeptický. Tak jak to říkají Toltéčtí indiáni: „Naslouchejte, ale buďte skeptičtí.“ Takže já jsem k této metodě přistupoval s určitým skepticismem. Ale když jsme se s doktorem Kumarem začali bavit a já jsem jej začal lehce poznávat, a když on na mě začal praktikovat některé věci, tak mě to najednou velmi zaujalo. 

CO SE DĚLO?

Vláďu hodně bolelo rameno. A on mu z toho ramene odebral negativní energii a odhodil ji pryč. Říkal, že negativní energie se má odevzdávat rostlinám, stromům, dřevu, neživým věcem, vodě. Protože ty ji potřebují. Půjčil mi svůj prsten, který jsem si dal na ruku a najednou jsem cítil, jak ten prsten začal dýchat! Cítil jsem tu energii, cítil jsem ten dech. I teď, když o tom mluvím, cítím tady, uprostřed dlaně, velkou pulsaci. Bylo to opravdu velmi zajímavé.

TAKŽE VĚŘÍŠ, ŽE MI SAMI JSME URČITÝM ZPŮSOBEM SAMOLÉČITELÉ A UMÍME VYUŽÍT SVOJI ENERGII NA LÉČENÍ?

Ano, určitě. Jen se tomu nesmíme uzavírat. Já tedy nejsem žádný fanatický stoupenec samoléčitelství. Myslím, že západní medicína je mocná a pomáhá ve spoustě případů. A mám mezi lékaři hodně kamarádů a kamarádek. Ale na druhou stranu si myslím, že nám chybí ten lidský přístup. 

CO TI NA ZÁPADNÍ MEDICÍNĚ CHYBÍ?

Víš, co mně v západní medicíně chybí? Rodinný doktor. Doktor, který se stará o tebe, o tvoje děti, o jejich děti… A ten doktor má syna, a ta generace doktorů pokračuje, a stará se o tu rodinu, a zná celou rodinnou anamnézu. Toto mi chybí. Trošku mně vadí to, že se soustřeďujeme na pravý palec u nohy, že bolí, ale ta příčina může být někde úplně jinde. Ale ta schopnost samoléčitelství, kterou jsme začali, ta je, myslím si, veliká. Lidé namítají, že je to placebo… Ale co je to vlastně placebo? Tvoje víra, která tě uzdraví? Potom, jak už jsem říkal, zaplať pánbůh za to.

Indický básník Tagore říká, že my jsme vlastně taková trubka, kterou hudebník dokáže změnit na flétnu a vyloudit z ní krásnou melodii. Ale pro toho, kdo neumí hrát, je to stále jen prázdna trubka. 

TO JE VLASTNĚ HOLISTICKÝ PŘÍSTUP, KTERÝ SE UPLATŇUJE A UČÍ V AJURVÉDĚ. TRADIČNÍ AJURVÉDŠTÍ LÉKAŘI, TZV. VAIDIYOVÉ, ZŮSTÁVALI U SVÝCH UČITELŮ 12 LET. OD 5 LET AJURVÉDA BYLA SOUČÁSTÍ JEJICH ŽIVOTA A ŽIVOTNÍM STYLEM. MYSLÍM SI, ŽE V SOUČASNÉ DOBĚ PRÁVĚ CHYBÍ LÉKAŘSKÉ VĚDĚ - PSYCHOLOGICKÝ PŘÍSTUP - A TUTO MEZERU MŮŽE AJURVÉDA KRÁSNĚ VYPLNIT.

Já jsem nedávno četl zajímavý rozhovor se známým českým fyzioterapeutem, který působí na věhlasné klinice, a ten tam říká zajímavou věc. Je to uznávaný fyzioterapeut, odborník a říká: „Já spoustě lidí pomůžu jenom tím, že ke mně přijdou a já je poslouchám.“

TEĎ JSI PŘESNĚ CITOVAL DR. VENUGOPALA, KTERÝ TVRDÍ, ŽE UŽ TO VYSLECHNUTÍ, NA KTERÉ PACIENTI KOLIKRÁT ČEKAJÍ I DLOUHOU DOBU, VELMI POMÁHÁ.

 Ano, lidé potřebují, aby je někdo vyslechnul a zjistil, kde je jejich bolest, a jaká může být příčina.

AJURVÉDA PRACUJE S PRÁNICKOU ENERGIÍ. TY JSI VYZKOUŠEL VÍCE ZPŮSOBŮ PRÁCE S ENERGIÍ - REIKY A SILVOVU METODU. VIDÍŠ V TOM NĚJAKÉ DOPLNĚNÍ AJURVÉDSKÉ LÉČBY?

Přesně tak, vlastně jsi si sama odpověděla. Je to vlastně doplnění. Jak už jsem říkal, podle mě by člověk měl být přirozený skeptik a nepřijímat vše na první dobrou. Ale nejdříve vyzkoušet co na tebe působí. To je to neustálé hledání, které je na životě to nejkrásnější. A i když si na konci svého bohatého života řekneš: „Nic jsem nenašel,“ a vydechneš naposled a umřeš, i to je krásné. Protože jsi šla neustále tou cestou toho poznávání a hledání něčeho. A třeba to poznáš potom. Ale to my nevíme, i když se to třeba všichni jednou dozvíme.


ROZHOVOR S KARLEM VOŘÍŠKEM 03: AJURVÉDA V KAIRALI >>

02: Spiritualita a energie
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

Žij teď. Dvě slova s velkou silou. Patláme se v tom, co bylo, bojíme se, co přijde, a zapomínáme žít. Existuje recept na život? Karel Voříšek vyrazil na jih Indie za ajurvédou, vědou o životě. Při svém putování odkrývá její tajemství. Od výborného jídla, přes tajemné léčení až po zklidňující meditace. S nadhledem popisuje svoji občas nesnadnou cestu poznávání sebe sama. Co nám brání ve štěstí, proč si necháme kecat do života a jak trénovat kouzlo přítomného okamžiku? To je jen pár otázek, na které hledá odpověď. Život je tak jednoduchý, komplikujeme si ho jen my sami. Co s tím? Nechte se inspirovat knihou, kterou držíte v ruce.

Knihu zakoupíte na stránkách vydavatelství Albatros >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

KAREL VOŘÍŠEK
MODERÁTOR, LEKTOR A AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

VLADIMÍR ŘEPKA
AUTOR A VIDEO EDITOR

VLADIMÍR ŘEPKA

Možná ho znáte jako rozhlasového moderátora a herce, ale je především serióznim tiskový mluvčím Ministerva spravedlnosti ČR. Spolu s Karlem Voříškem objevuje cestu za ajurvédou.

+

ayurveda trails pvt | © 2018