NAMASTE!
Příběhy   |   ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

06: Daiva Vyapashraya s Kumarem III.

KAREL VOŘÍŠEK

DAIVA VYAPASHRAYA (SPIRITUÁLNÍ VĚTEV AJURVÉDY) S KUMAREM III: CO DĚLAT S NEGATIVNÍ ENERGIÍ, JAK SE CHTRÁNIT?

KAREL VOŘÍŠEK, ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU - Úryvek z kapitoly: Jak chutná ajurvéda

S Kumárem pokračujeme v ranním rozhovoru na střeše hotelu. Kumár se zvedá a jeho impozantní postava ve splývavém indickém plášti veselých barev se tyčí jakoby ve vzduchu nad ranním Kočinem. Pečlivě vyholená a opálené lebka souměrných tvarů je zalitá sluncem. Cítím, jak mi hoří tváře, teplem, energií nebo touhou po poznání, červenají mi i uši, hořím, mám pocit, jako bych seděl na létajícím koberci a vše pozoroval z výšky. To se mou udělalo časné vstávání a meditace? Otázky nechávám plynout, nehledám odpovědi, podřizuju se přítomnosti a poslouchám, co přijde. Mistr začne vyprávět o dalším světle. 

Po bílém ochranitelské, přichází světlo zelené, uzdravující.

RIGHT:
HOVORY K+V
Krishnakumar guru na ajurvédu odpovídá na druhou otázku - co dělat s negativní energií, jak se chtránit?
ABOVE:
HOVORY K+V
Krishnakumar guru na ajurvédu odpovídá na druhou otázku - co dělat s negativní energií, jak se chtránit?

„Představujte si, že jde z přírody do našeho těla, do naší mysli, kudy prochází, tudy léčí. Pohlcuje negativní stavy a pocity uvnitř nás samých a odvádí je ven na světlo. Světlo pomáhá, dodává nám pozitivní energii. Zelená barva je obecně považována za barvu s léčebnou energií. Pokud vás něco bolí, myslete právě na ni, přiložte si na svoji bolest něco zeleného a představujte si to, jako nositele životní energie a vaše tělo životní energii dostane a vy se uzdravíte.“

„Chcete-li být chráněni před negativní energií vytvořte kolem sebe bílý štít, vy jste uvnitř a žádná energie na vás nemůže, jen blahodárné bílé světlo. Bílé světlo vás ochrání od veškeré negativní energie. Ve své podstatě je ale energie jen jedna a záleží na nás, na našem egu, jak ji procítíme, jak ji posíláme dál. Energie nás všechny spojuje, je nekonečným zdrojem síly pro celý vesmír, lidé ji neustále hledají, sobecky ji chtějí využívat ve svůj prospěch, aby formovala jejich život, tak jak by chtěli. Dívají se ke hvězdám a zapomínají nahlédnout do sebe sama.“ 

„Podstatné je, aby každý z nás nejprve objevil svou vnitřní sílu. Pochopil se, odpustil si a začal jednat. Náš mozek je počítač. Stačí maličkost, najít vhodný program. Jsou dva typy lidí. Jedni mají radost z každého i sebemenšího úspěchu, nebojí se překážek, berou je jako nové možnosti, rozšiřují s nimi svůj manuál pro cestu životem. Druzí jsou škarohlídi, vše je dostane do kolen, posilují v sobě pocit bezmocnosti, naprogramují se na neúspěch a diví se, že přijde. Ego je prevít. Nechte ho rozplynout.“ 

Chcete-li být chráněni před negativní energií vytvořte kolem sebe bílý štít, vy jste uvnitř a žádná energie na vás nemůže, jen blahodárné bílé světlo. Bílé světlo vás ochrání od veškeré negativní energie. 

Souhlasím v duchu s Kumárem. Proč máme pořád z něčeho strach? Proč stále na něčem lpíme a něčeho se bojíme? Zapomněli jsme, že jsme součástí Vesmíru. Co víc, vědomě se od něj oddělujeme. Posilujeme své ego. Máme strach o své společenské postavení, jsme vyděšeni z toho, co si o nás ostatní myslí, budíme se ze snu, že nejsme dost dobří pro ostatní. Naše hlava je včelín. Zamořena neustálými zbytečnými myšlenkami. Napadlo vás někdy, jak je úlevné smířit se se situací, ve které jste se právě ocitli? Přijmout, co přišlo, jako cestu k naučení se něčemu novému? Otázka z šamanových úst rozřízne vzduch, „víte, jak se nejlépe šetří vaše blahodárná energie? Trénováním trpělivost. Neberte to ale jako pasivní rezistenci.“ 

Mouchy snězte si mě, napadá mě okamžitě český příměr, ale do anglického překladu se nepouštím, vysvětlováním toho, co jsem tím myslel, by nás mohlo zabrzdit na hodně dlouho. Šamanovo kázání pokračuje, „víte, kolik zbytečné snahy člověk vynaloží ve své pofidérní touze přesvědčit ty druhé, že já, tedy moje ego, má pravdu a oni ne. Ze světa mizí respekt k názorům, postojům, životu toho druhého. Narušuje to energetický balanc ve Vesmíru i v každém z nás. Jedinec si připadá pod noční oblohou plnou hvězd jako nepatrný červíček ve srovnání s nekonečnem, zapomíná přitom ale že v každém z nás je skryta nekonečná síla.“

„Au,“ syknu, jak si narovnávám pravou nohu, která mi zdřevěněla ve skoro jogínském sedu, který jsem nad bazénem, na střeše hotelu zaujal. „Bolí?“, Kumárova otázka letí vzduchem. Po indicku zavrtím hlavou ze strany na stranu. Mistr okamžitě reaguje, „Když máš v těle bolest, představ si, že ji z těla posíláš například rostlinám." 

Postav se ke květině, stromu, keři, dřevěnému trámu, stolu, kameni, skále a předej jim negativní energii, bolest, černé myšlenky z tvého těla. Pro ně je to prospěšné, ty se očistíš.

Stejně vodě. Nejdříve se do ní zahleď. Polož na ni dlaň. Požádej ji o svolení, jinak by mohla odrazit negaci do tvého těla zpátky. Stejně jako ty i vodní hladina je součástí přírody, jste jeden celek, jednejte v souladu nikoli proti sobě. 

Pro všechno existuje přesná procedura. To je spiritualita. Kněz vás pokropí svěcenou vodou, aby vás očistil a dostal negativní energii z vašeho těla. To samé dělá příroda. Bublající voda ve fontánce dodá tělu pozitivní energii, naladí nás na struny všehomíru. Sluncem zalitou proceduru nekompromisně přeruší zapraskání mých kloubů. Nenápadně jsem se chtěl protáhnout a výstřel z mého těla se ozval do absolutního zadumaného ticha. Kumár vyráží do akce. Nesmlouvavě mě vede k nejbližší zelené palmě monumentálně trčí proti indickému nebi. 

„Soustřeď se na svou bolest,“ hypnotizuje moje vědomí a moji pravou ruku dává co nejblíže k nebohé květině, „cítíš, jak bolest odchází z tvého těla pravou rukou a levou do tebe vstupuje energie léčivá. Levá ruka energii přijímá a pravá předává dál. Pokud ji chceš získat co nejvíce, nastav dlaň levé ruky slunci, má v sobě mnoho energie z vesmíru, cítíš, jak ji tvoje tělo nasává a tlačí negativní energii pravou rukou ven z těla, stiskni levou dlaň, abys pocit znásobil, pravou měj stále na rostlině nebo vodě, které ji předáš. Kdybys nastavil jen dlaň vzduchu, ten by se kontaminoval a bolest by se po čase vrátila k tobě nebo přešla na někoho jiného.“

Připadám si, jak pokusný králík křížený s laboratorní myší. Sugesce našeho indického kamaráda nebo odevzdání bolesti fakt funguje? Cítím v těle příjemné teplo, soustředím se ještě víc na svoje bolavé místo, klouby projíždí zelená léčivá energie následovaná bílou ochranitelskou. Je mi skvěle a připadá mi, že i palma odebírající moje neduhy se usmívá, roste a košatí. Vláďa špitá doktorce, že v češtině se mému výrazu říká, „směje se jak měsíček na hnoji“, což doktorku nejprve pohorší, ale pak se indickou angličtinou domluví, že něco na tom bude. 

Mlasknutí z ústní dutiny našeho učitele mě vrací z Vánoc do Kočinu. „Můžeš předávat energii z jednoho zdroje na jiný. Můžeš předávat pozitivní i negativní energii, ale existuje jen jedna technika předávání. Negativní lidé předávají negativní energii, pozitivní lidé předávají pozitivní energii. Předáváš-li pozitivní energii bez jakýchkoliv podmínek, získáváš ji z vesmíru stále více. Předáváš-li ale negativní energii jiným, mnoho energie se odrazí a vrátí se zpátky, do tebe. 

Proto se šťastní lidé stávají ještě šťastnějšími a nešťastní lidé ještě více nešťastnými.

"Univerzální pravda, nic s ní nenaděláš,“ směje se Kumár.  Má pravdu, velitel, chechtám se pod neoholeným strništěm a hlavou mi letí italské přísloví, „zamračený člověk potkává jen samé zamračené lidi.“ 


V poslední části o spirituální energii nám Kumar ukáže, že energie je opravdu všude - 07: DAIVA VYAPASHRAYA S KUMAREM IV. >>

06: Daiva Vyapashraya s Kumarem III.
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

Žij teď. Dvě slova s velkou silou. Patláme se v tom, co bylo, bojíme se, co přijde, a zapomínáme žít. Existuje recept na život? Karel Voříšek vyrazil na jih Indie za ajurvédou, vědou o životě. Při svém putování odkrývá její tajemství. Od výborného jídla, přes tajemné léčení až po zklidňující meditace. S nadhledem popisuje svoji občas nesnadnou cestu poznávání sebe sama. Co nám brání ve štěstí, proč si necháme kecat do života a jak trénovat kouzlo přítomného okamžiku? To je jen pár otázek, na které hledá odpověď. Život je tak jednoduchý, komplikujeme si ho jen my sami. Co s tím? Nechte se inspirovat knihou, kterou držíte v ruce.

Knihu zakoupíte na stránkách vydavatelství Albatros >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


KAREL VOŘÍŠEK
MODERÁTOR, LEKTOR A AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

VLADIMÍR ŘEPKA
AUTOR A VIDEO EDITOR

VLADIMÍR ŘEPKA

Možná ho znáte jako rozhlasového moderátora a herce, ale je především serióznim tiskový mluvčím Ministerva spravedlnosti ČR. Spolu s Karlem Voříškem objevuje cestu za ajurvédou.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018