NAMASTE!

CYKLUS ROZHOVORŮ KARLA VOŘÍŠKA SE ZUZANOU ZWIEBEL NA JEHO CESTĚ ZA AJURVÉDOU

S Karlem Voříškem a Vladimírem Řepkou nás před 10 lety spojila cesta na Srí Lanku a od té doby jsme objevovali různé cesty léčení lidské duše. Karel Voříšek ve své poslední knize tvrdí, že “Štěstí se dá naučit” a já si myslím, že ajurvéda je jednou z cest,  jak léčit tělo, mysl a duši. Podnikli jsme tedy cestu Keralou, o které si můžete přečíst v nové knize “Žij teď! Cesta za ajurvédou.”

01: Cesta za ajurvédou
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

Všechno ale je, jak býti má. Osud a Zuzana nás přivedly na jih Indie, do státu Kerala. Vyzkoušet na sobě ajurvédu, její metody, postupy, její klid. Řekli byste náhoda, jenže život si s náhodou moc nehraje. 
Z našich zážitků, postřehů i praktických rad vybírejte ty, které budou vašemu tělu i mysli vyhovovat, které budou na vás pasovat, se kterými si budete lebedit. První přikázání ajurvédy zní, mít rád sám sebe. S tím začněte a nebojte se toho. Nikdo jiný to za vás lépe neudělá. Pochvalte se, pohlaďte se, usmějte se sami na sebe.
Pojďte s námi objevovat chuť tajemné ajurvédy!
01: NAMASTE SE ZUZANOU ZWIEBEL >>
02: SETKÁNÍ S IVANOU BALDO >>
03: ŽIJ TEĎ! >> 
JAKÁ BYLA TVOJE CESTA ZA AJURVÉDOU?

Moje cesta k ajurvédě vedla přes takové to obecné poznání, protože mě hodně všechno zajímá, a poslední dobou mě hodně zajímají věci mezi nebem a zemí. Víš, jak jde ten život, tak přemýšlím o tom, a možná, že i naši diváci, že nic se neděje náhodně. Že něco musí být, anebo taky ne, ale proč na to nepřijít… Tak to byla ta moje cesta k ajurvédě. Že jsem si začal shánět literaturu, a také jsem měl jednu velkou výhodu, že jsem před pár lety narazil na tebe. Ty jsi taková moje vůdkyně k ajurvédě. 

CO PRO TEBE ZNAMENÁ AJURVÉDA? 

No to je hodně těžká otázka, protože jsem teprve na začátku toho poznávaní. Ale přinejmenším pro mě znamená zajímavý životní směr. Názor, který přetrvává už tisíciletí a nějakým způsobem tady pořád je.  A to je to tajemství. Když něco tady pořád po dlouhá tisíciletí je, tak přece na tom něco bude, přece by to nepřežilo jenom tak. 

POVEDLO SI TI TO TAJEMSTVÍ ODHALIT TADY V INDII? 

Indie mě úplně okouzlila! Musím říct, že na mě zapůsobila absolutně po všech stránkách. I když pravda, znám jenom asi takový kousek Indie (Karel ukazuje spojené prsty), co vlastně spolu s tebou a s Vláďou objevujeme. Ale tady jsem poznal, že přece jenom na té ajurvédě něco bude, protože je tady velké množství zajímavých, neustále usměvavých lidí, a pořád se ptají. A ta zvídavost života, která je myslím vlastní i ajurvédě, je na nich vidět.   

A MAJÍ I ODPOVĚDI I ONI PRO TEBE?  

Já jsem to tajemství v Indii ještě nenašel, a byl bych i smutný, kdybych ho objevil napoprvé. Když to tajemství objevíš najednou, z minuty na minutu, tak to přestává být tajemství. Nejkrásnější je na tom ta cesta. Cesta, která nás vede k odhalení toho tajemství. Takže já jsem na začátku a nesmírně se na tu cestu těším.     

DR. GEORGE EASSEY TVRDÍ, ŽE ZÁKLADNÍM PŘEDPOKLADEM JAK NĚKOHO VYLÉČIT JE UDĚLAT HO ŠŤASTNÝM. TY JSI NAPSAL KNIHU O ŠTĚSTÍ A DOKONCE TVRDÍŠ, ŽE ŠTĚSTÍ SE DÁ NAUČIT…

Ano, ty víš všechno… (smích). To se mi na ajurvédě také líbí, že vlastně, tak jak říká Dr. Eassey (a teď mě kontroluj, protože jsem na začátku té cesty, tak abych to nepopletl), že vlastně smysl ajurvédy nebo léčení je ve třech věcech: v souznění s přírodou, pak je to zásada, aby sis nic ošklivého nepouštěl do své mysli, ale, a to je zároveň ta třetí zásada, abys zároveň nic ošklivého taky nevypouštěl ze své mysli. Tyto tři zásady se mi hodně líbí, a když si to tak vezmeš, tak to je definice štěstí. Ve své knížce zmiňuji Tolstého, který říká, že je třeba věřit v existenci štěstí, abyste byli šťastni. A v tom to je, když v to nevěříš, tak to nebude, když v to věříš, tak to přijde. V to doufám!

AJURVÉDA JE POSTAVENÁ NA SOULADU DUŠE, MYSLI A TĚLA. PODOBNĚ I TY POPISUJEŠ ŠTĚSTÍ VE SVÉ KNIZE. JAK VIDÍŠ TO PROPOJENÍ S AJURVÉDOU?  

Ty mi teď vlastně říkáš, že jsem psal knihu o ajurvédě, aniž bych o tom věděl… (smích). 

AJURVÉDA JE VĚDA O ŽIVOTĚ. KRÁSNĚ TO POTVRZUJÍ SLOVA DR. VENUGOPALA, KTERÝ POVAŽUJE AJURVÉDU ZA UNIVERZÁLNÍ VĚDU, PROTOŽE POCHÁZÍ Z VESMÍRU.   

To je ta zajímavá věc, že nám lidem by k tomu štěstí, o kterém jsme už mluvili, stačila jen jedna věc.  Ono jich je víc, ale ta jedna je podstatná: umět naslouchat. Umět naslouchat, to znamená nejenom poslouchat ty otázky, které mi ty teď dáváš, ale umět naslouchat i přírodě, která je kolem nás a příliš do ní nezasahovat. 

CO JE TO UMĚNÍ NASLOUCHAT?

My jsme sem přijeli těsně po povodních. Moc se mi líbilo, když jsme se s místními lidmi o tom bavili a oni říkali: „Ano je to neštěstí. Stalo se to, ale příroda to tak chtěla, ta si to vybrala.“ Dr. Chandrashekar nám také říkal: „Píchne vás komár a vy si tam hned dáváte tu chemii. Proč si to nepolejete studenou vodou?“ A má pravdu. Proč hned sáhnout po chemii, když může pomoci obyčejná studená voda.  

Naslouchat znamená tedy naslouchat přírodě, ale také zároveň i sám sobě. Svým pocitům, svým touhám, ale pozor, naslouchat i svým strachům, snažit se je dostat pryč. Protože abys poznala nepřítele, to je ten strach, tak ho musíš vlastně svým způsobem poznat. Musíš mu chvíli naslouchat, abys poznala, v čem je příčina toho strachu. „Bojím se! Proč se teď bojím?“ Má to vždy nějakou příčinu. Nějakou příčinu v minulosti, v lidech kterými jsem obklopen. To je to umění naslouchat!

S Vláďou s oblibou říkáme, že příroda nám dala dvě uši a jednu pusu. A proč? No, asi abychom víc naslouchali a míň mluvili. Já to teď porušuji, já teď hodně mluvím. Omlouvám se (smích).         

NASLOUCHAT ZNAMENÁ TEDY NASLOUCHAT JINÝM, ALE TAKÉ SAMI SOBĚ…

Jo, naslouchat svojí intuici! My máme tady mobily, natáčí nás kamery, ale to je technika, která nás někdy od té intuice odvádí. A to nežehrám proti technice, je to přirozený lidský vývoj, ale také jí je třeba naslouchat.   

01: Cesta za ajurvédou

KARLOVO DESATERO

1. PŘEHNANĚ NEPLÁNUJTE
2. PŘESTAŇTE BÝT VĚZNĚM SVÉHO OSUDU
3. ŽIJTE PŘÍTOMNÝM OKAMŽIKEM
4. HRAJTE I S MALÝM KAŠPÁRKEM VELKÉ DIVADLO
5. NAŠTVĚTE SE, ODPUSŤTE SI, JEDNEJTE
6. VÁM OPRAVDU JEŠTĚ ZÁLEŽÍ NA TOM, CO SI O VÁS LIDÉ POMYSLÍ?
7. BLBCŮM ZMAR
8. NEHÁDEJTE SE
9. SMĚJTE SE SAMI SOBĚ
10. MILUJTE SAMI SEBE A PODĚKUJT

KAREL VOŘÍŠEK, ŠTĚSTÍ SE DÁ NAUČIT >>

TY VE SVÉ KNIZE MÁŠ „KARLOVO DESATERO“. VIDÍŠ SPOJENÍ MEZI NÍM A AJURVÉDOU?

Hmmm, nevím, překvapila jsi mne tou otázkou. Musel bych se zamyslet… (smích). Už jsme mluvili o tom, že člověk má naslouchat a že má brát život tak nějak hravě. Nechat vše plynout, tak jak to přijde. Někdy je to velmi bolestné, někdy velmi veselé… Je důležité naučit se užívat si přítomného okamžiku. A teď tě musím citovat. Mně se moc líbí rada, kterou jsi dostala ve Váránasí od astrologa: „Past is bullshit. Future is motherf*cker. Live now!“ V tom to myslím je. Na to mi lidi zapomínáme. 

A ajurvéda, to léčení, které my jsme teď zažili, je takové pěkné rozmazlování sebe sama. Když to přeženu, tak jedno z těch přikázání ajurvédy, o kterém píše také Dr. Eassey ve své knížce Esence ajurvédy, budu parafrázovat: „Člověk by měl být hodný sám na sebe.“ A tak já to cítím. Většina lidí mi na to řekne: „Prosím tě, ty ses zbláznil. Miluj sám sebe jak nejvíc to jde - to zavání sobectvím a egoismem!“ Ale já tím nemyslím sebelásku v egoistickém slova smyslu, ale ve významu: „Měj rád sebe, pečuj o sebe, pečuj o svoje tělo, pečuj o svoji mysl, ale zároveň pečuj i o to, co říkáš, co z tebe vychází. To je přece důležité.“ A jsme zase u těch třech základních principů ajurvédy.         


ROZHOVOR S KARLEM VOŘÍŠKEM 02: SPIRITUALITA A ENERGIE >>

01: Cesta za ajurvédou
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU


Žij teď. Dvě slova s velkou silou. Patláme se v tom, co bylo, bojíme se, co přijde, a zapomínáme žít. Existuje recept na život? Karel Voříšek vyrazil na jih Indie za ajurvédou, vědou o životě. Při svém putování odkrývá její tajemství. Od výborného jídla, přes tajemné léčení až po zklidňující meditace. S nadhledem popisuje svoji občas nesnadnou cestu poznávání sebe sama. Co nám brání ve štěstí, proč si necháme kecat do života a jak trénovat kouzlo přítomného okamžiku? To je jen pár otázek, na které hledá odpověď. Život je tak jednoduchý, komplikujeme si ho jen my sami. Co s tím? Nechte se inspirovat knihou, kterou držíte v ruce.

Knihu zakoupíte na stránkách vydavatelství Albatros >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

KAREL VOŘÍŠEK
MODERÁTOR, LEKTOR A AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

VLADIMÍR ŘEPKA
AUTOR A VIDEO EDITOR

VLADIMÍR ŘEPKA

Možná ho znáte jako rozhlasového moderátora a herce, ale je především serióznim tiskový mluvčím Ministerva spravedlnosti ČR. Spolu s Karlem Voříškem objevuje cestu za ajurvédou.

+

ayurveda trails pvt | © 2018