NAMASTE!
OKURKOVÁ POLÉVKA

DR.AATHIRA THANKACHAN

Ajurvédský lékař
Dovolte nám pozvat vás na společné vaření se šéfkuchařem Rajeshem Sishupalanem. Dnes uvaříme osvěžující okurkovou polévku. Okurky jsou mimořádně prospěšné pro celkové zdraví, zejména v létě, protože jsou tvořeny převážně vodou a důležitými živinami nezbytnými pro lidské tělo. Dužina okurek je bohatá na vitamin A, vitamin C a kyselinu listovou, zatímco slupka okurek je bohatá na vlákninu a obsahuje řadu minerálů, jako jsou hořčík, molybden a draslík. Navíc okurka obsahuje oxid křemičitý, stopový minerál, který výrazně přispívá k posílení pojivové tkáně.. V ajurvédě okurka harmonizuje pitta doshu.
Dovolte nám pozvat vás na společné vaření se šéfkuchařem Rajeshem Sishupalanem. Dnes uvaříme osvěžující okurkovou polévku. Okurky jsou mimořádně prospěšné pro celkové zdraví, zejména v létě, protože jsou tvořeny převážně vodou a důležitými živinami nezbytnými pro lidské tělo. Dužina okurek je bohatá na vitamin A, vitamin C a kyselinu listovou, zatímco slupka okurek je bohatá na vlákninu a obsahuje řadu minerálů, jako jsou hořčík, molybden a draslík. Navíc okurka obsahuje oxid křemičitý, stopový minerál, který výrazně přispívá k posílení pojivové tkáně.. V ajurvédě okurka harmonizuje pitta doshu.

Díky vysokému obsahu vody je okurka přirozeně hydratační a je dobře známo, že vlhkost je nejlepším přítelem pro zdravou pleť, tak proč nezískat hydrataci přirozeně?

INGREDIENCE 1 PORCE
  • 1 velká okurka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 malé kořeny zázvoru
  • ¼ čajová lžíce drceného černého pepře
  • 1 polévková lžíce /15 ml oleje
  • 2 sklenice vody
  • sůl k dochucení
  • citronová šťáva k dochucení
POSTUP
  • Nakrájejte okurku na malé kousky.
  • V hmoždíři si připravte česnekovo-zázvorovou pastu, která je základem téměř každého indického jídla. Česnek a zázvor ve stejném poměru nakrájejte na kousíčky nebo tenké plátky a rozdrťte je spolu v hmoždíři až vznikne hladká jednolitá pasta.
  • V hrnci na mírném plameni zahřejte olej, přidejte česnekovo-zázvorovou pastu a upražte ji dozlatova.
  • Přidejte nakrájené kousky dýně, směs zalijte 2 sklenicemi vody a vařte asi 10 minut.
  • Předvařený základ polévky vylijte z hrnce do mixéru a rozemelte směs na kaši.
  • Z mixéru rozemletou směs znovu přelijte přes sítko (tak, aby se v něm zachytily nerozemleté a tuhé části) do hrnce a vařte několik minut, aby získala barvu a vůni. Pokud upřednostňujete řidší polévku, přilijte vodu podle potřeby a uveďte směs k varu.
  • Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem případně citrónovou šťávou.
  • Před podáváním ozdobte nasekanými lístky koriandru.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


CLIFF VIEW AYURVEDA RETREAT
AJURVÉDSKY RESORT

CLIFF VIEW AYURVEDA RETREAT

Cliff View Ayurveda Retreat je nově postavený resort, situovaný na útesu nad známou pláží Chowara, blízko Trivandrumu v Kerale. Vkusně kombinuje moderní architektonický design s indickým duchem autentické ajurvédy.

DR.AATHIRA THANKACHAN
AJURVÉDSKY LÉKAŘ

DR.AATHIRA THANKACHAN

Resort nabízí otevřený umělecký prostor, který spojuje všechny elementy země a jedince. Všechny aspekty ajurvédské léčby se tady snaží o navrácení rovnováhy těla, mysli i duše.

RAJESH SISHUPALAN
AJURVÉDSKY KUCHAŘ

RAJESH SISHUPALAN

Vegetariánská ajurvédská strava je součástí individuálního léčebného programu, který je pečlivě připraven lékařem ve spolupráci s šéfkuchařem. Všechna jídla jsou založena na místních recepturách, vařena z organické zeleniny a ovoce.

+

ayurveda trails pvt | © 2018