NAMASTE!
RAJČATOVÁ POLÉVKA
DR.AATHIRA THANKACHAN
Ajurvédský lékař
Dovolte nám pozvat vás na společné vaření se šéfkuchařem Rajeshem Sishupalanem. Dnes uvaříme výživnou rajčatovou polévku. Rajčata jsou kyselá, šťavnatá, s mírně nasládlou chutí, hydratují slinnou žlázu, zvlhčují ústa a stimulují chuťové pohárky. V ajurvédě jsou rajčata považována za madhura (sladká) a amla (kyselá). V trávicím traktu aktivují ohnivou pitta doshu, proto lidé se zvýšenou pitta prakruti by ji měli jíst střídmě. Nejlepší je vychutnat si polévku během dne, ale ani večerní konzumace nevadí, protože polévka je lehce stravitelná.
Dovolte nám pozvat vás na společné vaření se šéfkuchařem Rajeshem Sishupalanem. Dnes uvaříme výživnou rajčatovou polévku. Rajčata jsou kyselá, šťavnatá, s mírně nasládlou chutí, hydratují slinnou žlázu, zvlhčují ústa a stimulují chuťové pohárky. V ajurvédě jsou rajčata považována za madhura (sladká) a amla (kyselá). V trávicím traktu aktivují ohnivou pitta doshu, proto lidé se zvýšenou pitta prakruti by ji měli jíst střídmě. Nejlepší je vychutnat si polévku během dne, ale ani večerní konzumace nevadí, protože polévka je lehce stravitelná.

Teplý a lahodný talíř rajčatové polévky poskytne během zimy příjemný pocit pohodlí. Je to zdravý způsob, jak posílit imunitní systém a povzbudit tělo.

INGREDIENCE 1 PORCE
  • 4 zralá rajčata, nakrájená
  • 4 stroužky česneku
  • 1 malý zázvor, rozdrcený na kousky
  • ¼ čajové lžičky černého pepře, drceného
  • 1 polévková lžíce/15 ml oleje
  • sůl podle chuti
  • špetka cukru
POSTUP
  • Nakrájejte rajčata na malé kousky, vložte je do mixéru, přidejte půl sklenice vody a rozmixujte až vznikne hladká směs.
  • V hmoždíři si připravte česnekovo-zázvorovou pastu, která je základem téměř každého indického jídla. Česnek a zázvor ve stejném poměru nakrájejte na kousíčky nebo tenké plátky a rozdrťte je spolu v hmoždíři až vznikne hladká jednolitá pasta.
  • V hrnci na mírném plameni zahřejte olej, přidejte česnekovo-zázvorovou pastu a upražte ji dozlatova.
  • Nalijte rajčatovou směs z mixéru do hrnce a vařte 10 minut.
  • Předvařený základ polévky přelijte přes sítko (tak, aby se v něm zachytily nerozemleté a tuhé části) zpátky do hrnce a vařte několik minut, aby získala barvu a vůni. Pokud upřednostňujete řidší polévku, přilijte vodu podle potřeby a uveďte směs k varu.
  • Hotovou polévku dochuťte solí, špetkou cukru a před podáváním ozdobte nasekanými lístky koriandru.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


CLIFF VIEW AYURVEDA RETREAT
AJURVÉDSKY RESORT

CLIFF VIEW AYURVEDA RETREAT

Cliff View Ayurveda Retreat je nově postavený resort, situovaný na útesu nad známou pláží Chowara, blízko Trivandrumu v Kerale. Vkusně kombinuje moderní architektonický design s indickým duchem autentické ajurvédy.

DR.AATHIRA THANKACHAN
AJURVÉDSKY LÉKAŘ

DR.AATHIRA THANKACHAN

Resort nabízí otevřený umělecký prostor, který spojuje všechny elementy země a jedince. Všechny aspekty ajurvédské léčby se tady snaží o navrácení rovnováhy těla, mysli i duše.

RAJESH SISHUPALAN
AJURVÉDSKY KUCHAŘ

RAJESH SISHUPALAN

Vegetariánská ajurvédská strava je součástí individuálního léčebného programu, který je pečlivě připraven lékařem ve spolupráci s šéfkuchařem. Všechna jídla jsou založena na místních recepturách, vařena z organické zeleniny a ovoce.

+

ayurveda trails pvt | © 2018