NAMASTE!

01: Pro Ilonu Bansal jsme v roce 2019 zorganizovali cestovatelský kulinářský výlet jižní Indii a zjistili jsme, že ačkoli v Indii ještě nebyla, tak ji má na talíři a taky v srdci...

Ilona Bansal: Chai & Chilli
ILONA BANSAL
Indická kuchyně vstoupila do života Ilony Bansal tím nejromantičtějším způsobem: díky lásce. Nejdříve se zamilovala do svého indického manžela, a pak, když mu chtěla vytvořit skutečný domov, se krok za krokem učila, jak uprostřed Evropy vykouzlit chutě, které on znal ze své rodiny. Nebyla to jednoduchá cesta, ale tak voňavá a pestrá, že Ilonu pohltila, přiměla ji odejít z ředitelské pozice v korporátu a věnovat se vaření, kurzům vaření a indické kuchyni naplno. Stránky „Chai & Cilli“ vznikly jen jako koníček z lásky k indické kuchyni. Jenže z pouhého hobby se stala vášeň a postupem času i hlavní pracovní činnost. Indický kulinářský sen Ilony Bansal se plní.
ILONO, TY SE VĚNUJEŠ INDICKÉ KUCHYNI. JAK ZAČALA TVOJE VÁŠEŇ PRO VAŘENÍ?

Tím nejromantičtějším možným způsobem! Potkala jsem svého nynějšího manžela, který pochází z Indie a zjistila, že on nemůže bez „svých“ jídel existovat. Chtěla jsem mu udělat radost a naučit se vařit pár indických jídel. Začalo mě to ale bavit tak, že jsem indické kuchyni úplně propadla a z počátečního úmyslu umět pár receptů, se stala vášeň pro indickou kuchyni. 

Přiznávám ale, že to nebylo bez problémů, na začátku chutnala má jídla všechna stejně, jako „něco v pálivé červené omáčce“. Až postupem času jsem přišla na to, jak kombinovat jednotlivá koření, které chutě spolu ladí, ale taky na to, že z českých surovin se nedá stejným postupem vykouzlit jídlo, které chutná identicky jako v Indii, ale že je třeba hledat alternativy nebo změnit postup přípravy. 

PROČ NÁZEV CHAI & CHILLI ?

Chai mi okamžitě evokuje indické ulice – chaiwalla u stánků připravují chai, všude okolo ruch, klaksony a projíždějící rikši. Kolem stánku to voní kořením. Chaiwalla přelívá několikrát chai ze skleničky do skleničky a podává mi ho se širokým úsměvem…no co může být indičtějšího než tento typický nápoj? 

A chilli je pro mě zase typická chuť indického jídla. Spolknu sousto, nejdřív cítím chuť jídla, ale žádnou pálivost, ale až polknu, vzadu v krku se jemně rozhoří, tak chutná Indie! 

Takže je to jednoduché, Chai & Chilli, to je v mých očích a v mém srdci Indie! 

Chuť Chai & Chilli, to je v mých očích a v mém srdci Indie! 

TVÝM POZNÁVACÍM ZNAMENÍM JE INDICKÉ KOŘENÍ, NOSÍŠ HO POŘÁD S SEBOU VYTETOVANÉ NA RUCE. CO TAM JE? 

Na jedné ruce mám koření, které denně používám v kuchyni – koriandr, římský kmín, curry listy…a tak z legrace říkám, že si koření na vaření nosím pořád s sebou. No a na druhé ruce má čestné místo šafrán, nejdražší koření na světě. A myslím, že ještě nekončím, můžu prozradit, že moje tatérka mi právě kreslí návrh na další tetování, které bude mít samozřejmě také spojitost s indickou kuchyní. 

CO BYLO INSPIRACÍ PRO TETOVÁNÍ?

Po tetování jsem toužila už hodně dlouho dobu, ale pořád jsem si nebyla jistá, jaký motiv bych chtěla celý život na kůži nosit. Když se mi blížili čtyřicáté narozeniny a já si tak pro sebe bilancovala svůj život, uvědomila jsem si, že jsem si ještě nesplnila svůj sen, mít tetování. A motivem jsem si najednou byla okamžitě jistá a moje šikovná kamarádka, umělkyně a tatérka Alma Floresta ho ztvárnila tak, jak jsem si to představovala. 

JAKÁ JE TVOJE OBLÍBENÁ MASALA, RESP. SMĚS KOŘENÍ?

Jednoznačně Garam masala, ta nejtypičtější, neznámější a nejuniverzálnější indická směs koření, která dokáže z každého, i z toho nejobyčejnějšího jídla, vykouzlit skvělé jídlo. Na Garam masala existuje spousta receptů, každý kuchař, dokonce snad i každá rodina, má svoji oblíbenou, a já nejsem výjimkou. Garam masala, kterou vyrábím, prodávám a sama používám, je kombinací čtrnácti druhů koření! 

KTERÉ KOŘENÍ PRO TEBE:
  • NEJOBLÍBENĚJŠÍ - Asi právě šafrán, pro jeho výjimečnost, specifickou a ničím nenahraditelnou chuť a krásnou žlutou barvu, kterou jídlům dává.  
  • KTERÉ KOŘENÍ NEJVÍC POUŽÍVAŠ - V kuchyni se určitě neobejdu bez koriandru, římského kmínu a kurkumy. 
  • KTERÉ KOŘENÍ JE NENAHRADITELNÉ - Sůl, protože jak víme už z pohádky, ta je nad zlato!
KTERÉ KOŘENÍ A BYLINKY Z INDIE POUŽÍVÁŠ V ČECHÁCH? DOSTANEŠ KOUPIT VŠECHNY INGREDIENCE?

Všechno koření se dá dneska už koupit i u nás, tak není problém používat ta stejná koření jako v Indii. Dokonce jsou i české společnosti, které mají v nabídce koření typické pro indickou kuchyni, v BIO kvalitě. Je jen opravdu pár specialitek, které si obstarávám přímo v Indii, ale ty běžně při vaření nepotřebujete. Dokonce se setkávám s tím, že je ani sami indičtí kuchaři neznají.

Jídlo je v Indii takřka posvátné: protože je část země velmi chudá, je důležité každé jídlo, které se uvaří, je považované za dar od bohů. Jídlo je obřad, rituál, sdílený s rodinou nebo přáteli. Jídlo je skutečně zásadní.

JSI VÁŠNIVOU SBĚRATELKOU INDICKÝCH KUCHAŘEK. JAK VZNIKLA TATO TVOJE VÁŠEŇ?

Když jsem se začínala učit připravovat indická jídla, samozřejmě jsem se dívalapo nějakých kuchařkách, a zjistila jsem, že je jich na trhu obrovská spousta (tedy na světovém trhu, na tom českém jich není mnoho) a pár jsem ji jich pořídila. A zjistila jsem, že mě baví v nich listovat, číst si, prohlížet fotky a tak jsem si příležitostně pořizovala další, pár jsem jich dostala jako dárek, jiné jsem si přivezla z Indie. No, a tak je jich v mé knihovně už víc než sto. 

KTERÁ JE TVÁ NEJOBLÍBENĚJŠÍ?

Opravdu nedokážu vybrat jen jednu, to prostě nejde. Mám ráda, když mám více kuchařek od jednoho autora, protože mám pocit, že jeho kuchyni a styl vaření více znám. Obdivuji takové, které mají zajímavou a přehlednou grafiku a samozřejmě ty s krásnými fotkami. Pokud bych měla jmenovat, tak jsou to kuchařky od Anjum Anand. Její kuchařky obsahují recepty tradiční indické kuchyně v odlehčené formě. Krásné kuchařky mají i Anjali Pathak nebo Meera Sodha. Obě tyto autorky převádějí tradiční recepty do modernější formy. 

KTEROU SI CENÍŠ NEJVÍCE?

Tou je určitě „Dining with the Maharajas, a thousand years of culinary tradition“. Tato kniha je určitě ta nejkrásnější, kterou ve sbírce mám. Je vázaná v sametovém obalu, a její součástí je i vložené brožované „kuchyňské vydání“, útlý sešitek, který si můžete vzít do kuchyně, abyste si nezamastili a nezničili samotnou knihu. V samotné knize nejsou jen recepty, ale také vyprávění o jednotlivých královských rodinách, vtipné historky a krásné fotografie. 

KTEROU BYS DOPORUČILA ZAČÁTEČNÍKŮM?

Pro začátečníky bych volila asi knihu „Ako chutí masala“ od Michaely Samant, Slovenky, která žije v Indii. V její knížce jsou nejen recepty s popsanými postupy a surovinami tak, aby je pochopil i začátečník, ale navíc se můžete dozvědět i něco ze života v Indii. 

TVŮJ NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPT?

Indická kuchyně je tak rozmanitá a rozsáhlá, že nejde zvolit jeden recept. Všeobecně mám ráda bezmasá indická jídla – jak zeleninová, tak z luštěnin nebo ze sýru paneer. Myslím, že indická vegetariánská kuchyně je prostě jedinečná. 

CO ŘÍKÁŠ NA INDICKOU KUCHYNI V ČECHÁCH?

Češi indickou kuchyni milují! Indických restaurací přibývá jako hub po dešti a jsou velmi oblíbené. Jen mě mrzí, že nejpopulárnější jsou pořád ta stejná jídla jako butter chicken nebo chicken tikka masala, přestože indická kuchyně nabízí spoustu jiných skvělých jídel. 

ABSOLVOVALA SI NĚJAKÉ TRÉNINKY NEBO KURZY VAŘENÍ?

No jéje, bylo jich nespočet. Myslím, že v Čechách není kurz indické kuchyně, který bych neabsolvovala. Mám za sebou i kurzy v Rakousku nebo Francii. Učila jsem se vařit i v indických rodinách anebo naposledy přímo v Indii, jak v rodinách, tak v restauracích a hotelech. 

PŘIPRAVUJEŠ KURZY VAŘENÍ V ČECHÁCH?

Pravidelně učím v Praze v Gourmet Academy a v Brně ve škole vaření Kuliner. Termíny jednotlivých kurzů najdete na jejich webových stránkách. Pokud je zájem, pořádám i soukromé kurzy nebo hostuji v jiných školách vaření. Vést kurzy mě hodně baví, tak se jim věnuji ráda. 

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ILONA BANSAL
ZAKLADATELKA CHAI & CHILLI

ILONA BANSAL

Moje cesta za indickým jídlem začala tím nejromantičtějším možným způsobem! Potkala jsem svého nynějšího manžela, který pochází z Indie a zjistila, že on nemůže bez „svých“ jídel existovat.

CHAI & CHILLI
INDICKÁ KUCHAŘKA ILONY BANSAL

CHAI & CHILLI

Stránky „Chai & Cilli“ vznikly jen jako koníček z lásky k indické kuchyni. Jenže z pouhého hobby se stala vášeň a postupem času i hlavní pracovní činnost. Indický kulinářský sen Ilony Bansal se plní.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018