02: PRO ILONU BANSAL JSME V ROCE 2019 ZORGANIZOVALI CESTOVATELSKÝ KULINÁŘSKÝ VÝLET JIŽNÍ INDII A ZJISTILI JSME, ŽE AČKOLI V INDII JEŠTĚ NEBYLA, TAK JI MÁ NA TALÍŘI A TAKY V SRDCI...
ILONA BANSAL
Indická kuchyně vstoupila do života Ilony Bansal tím nejromantičtějším způsobem: díky lásce. Nejdříve se zamilovala do svého indického manžela, a pak, když mu chtěla vytvořit skutečný domov, se krok za krokem učila jak uprostřed Evropy vykouzlit chutě, které on znal ze své rodiny. Nebyla to jednoduchá cesta, ale tak voňavá a pestrá, že Ilonu pohltila, přiměla ji odejít z ředitelské pozice v korporátu, a věnovat se vaření, kurzům vaření a indické kuchyni naplno. Stránky „Chai & Cilli“ vznikly jen jako koníček z lásky k indické kuchyni. Jenže z pouhého hobby se stala vášeň a postupem času i hlavní pracovní činnost. Indický kulinářský sen Ilony Bansal se plní.
Pokud bych měla odpovědět jedním slovem, řekla bych NÁDHERNÁ!
Moje cesta nebyla jen obyčejnou návštěvou, ale vzhledem k mému zaměření, se jednalo spíše o takový „food trip“ prokládaný návštěvou památek a poznáváním těchto dvou států. Cílem bylo zkusit co nejvíce indických jídel, které se v Evropě běžně nepřipravují. Obzvlášť mě zajímaly všechny specialitky, o kterých jsem slyšela, ale neměla možnost je nikdy předtím ochutnat. Součástí mého pobytu v Indii byla i účast na kurzech vaření a vaření v rodinách. I to splnilo moje očekávání a moc jsem si to užila.
Jeden z bodů na mém dlouhém „food wishlistu“ bylo ochutnat „paan“ - betelový list, naplněný kořením a kořenícími pastami, který se zapálí a jí hořící. Bohužel to byl jediný bod, který se mi nepodařilo uskutečnit, takže je to jasné, musím se do Indie brzo vrátit!
Bylo to neskutečné! Přestože se díky mému indickému manželovi pohybuji v indické komunitě a jsem zvyklá na indickou otevřenost a pohostinnost, stejně mě ta vřelost přijetí v Kerale překvapila. Všichni otevření, přátelští, nápomocní a hlavně usměvaví. Ty úsměvy jsou prudce nakažlivé.
O okořenění mého pobytu v Kerale se celou dobu starala Ivana, která mě Indií provázela. Ať už to bylo bravurním smlouváním cen rikši, hádkou s prodavačem, který nás chtěl ošidit, výbuchy smíchu na místech, kde se to ani trošku nehodilo anebo lezením na útes kvůli krásné fotce.
Věřte mi, že na takové momenty se nezapomíná...a já na ně vzpomínám s láskou a s úsměvem!
Rybí curry, které jsem připravovala společně s kuchařem na housboatu během plavby vodními kanály v Alleppey. Byla tam ta nejmenší a zároveň ta nejšpinavější kuchyně, kuchař, kterému jsem říkala „děda“ neuměl ani slovo anglicky, ale v kuchyni byl král a jeho curry chutnalo naprosto skvěle!
INDIE? Pokud bych měla odpovědět jedním slovem, řekla bych NÁDHERNÁ!
Já mám k ajurvédě velký respekt. Sice něco málo znám, ale pořád je to minimum toho, co ajurvéda nabízí. A přiznávám, že ajurvédu vnímám hlavně přes přípravu jídel a vaření.
V Kerale jsem navštívila „spice garden“ i malá políčka, na kterých se pěstuje koření a průvodci mi ke každému druhu dlouze povídali o jeho užití v rámci ajurvédského stravování a léčení.
To je stoprocentní pravda! Každé koření, každá ingredience, každá jedna surovina, která se přidává do jídla, má svůj smysl a nepoužívá se pouze pro chuť, vše má i zdravotní význam.
Zároveň velmi záleží i na kombinaci koření a surovin! Krásným příkladem může být kurkuma. Naše tělo při konzumaci vstřebá pouze 1% prospěšných látek obsažených v kurkumě, zdraví prospěšné látky obsažené v kurkumě. Pokud ale ke kurkumě přidáme i pepř, zvýší se jeho vstřebatelnost až čtyřicetkrát. Ale tím nekončíme, kurkuma není rozpustná ve vodě, ale pouze v tucích, to znamená, že pokud chcete kurkumu ve stravě opravdu plně využít, je třeba ji vždy kombinovat s pepřem a tukem.
Ajurvédské vaření je skoro jako alchymie!
Nejvíc mě nabíjí, když si můžu užívat ta nejobyčejnější místa nějakým neobyčejným způsobem, a to společně s mými nejbližšími a s přáteli. A pokud u toho potkám a poznám další skvělé lidi, ještě líp.
Ačkoliv Indii vnímám víc přes jídlo než spiritualitu, jednu svoji oblíbenkyni mám, Lakshmi. A když to trošku odlehčím, tak i proto, že v Indii představuje ideál manželky, tak se jí nechávám vést. V Indii je žena v kuchyni nenahraditelná. Vaření je neoddělitelnou součástí každého dne běžné indické ženy. Snídaně, obědy pro děti do školy a muže do práce a poté ještě večeře, a to všechno čerstvé, žádné ohřívání nebo jídlo na druhý den.
Štěstí a jídlo spolu určitě souvisí, a pro mě ve dvou rovinách. Když sním jídlo, které je chutné, krásně naservírované, podávané v příjemném prostředí a navíc mám možnost si jej sníst v klidu, zlepší mi to den a udělá mě šťastnější.
Ještě větší štěstí pro mě ale je, když jídlo, které vařím s láskou, na kterém si dávám záležet a připravuji ho z kvalitních ingrediencí, chutná těm, pro které ho chystám. Vidět spokojené a šťastné strávníky, dělá zároveň šťastnou i mě.
Golden Temple – Zlatý chrám! Je to nejvýznamnější chrám sikhů ve městě Amritsar ve státě Punjab. A kromě toho, že je to úchvatná stavba s velmi bohatou historií, chtěla bych jej navštívit také kvůli jejich proslavené kuchyni. Sikhové ve svých gurudvarách nabízí takzvaný langar - vegetariánská jídla pro všechny příchozí. Tato jídla připravují nejen místní, ale z velké části i dobrovolníci, kteří se podílí nejen na vaření, ale i servírování a následném úklidu a umývání nádobí. Kuchyně ve Zlatém chrámu je tak velká, že denně servíruje okolo 40 000 porcí jídla, ale během víkendů nebo svátků až 100 000. Vidět Golden Temple a připravovat jídlo v jejich kuchyni je velký sen, který si doufám, jednou splním.
Nejen, že bych chtěla, já se určitě vrátím! A mým největším snem je „food trip“ skrz všechny státy Indie.
Moje cesta za indickým jídlem začala tím nejromantičtějším možným způsobem! Potkala jsem svého nynějšího manžela, který pochází z Indie a zjistila, že on nemůže bez „svých“ jídel existovat.
Stránky „Chai & Cilli“ vznikly jen jako koníček z lásky k indické kuchyni. Jenže z pouhého hobby se stala vášeň a postupem času i hlavní pracovní činnost. Indický kulinářský sen Ilony Bansal se plní.
Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.
ayurveda trails pvt | © 2018