NAMASTE!

2-3 PORCE

INGREDIENCE
  • 250g červených fazolí 
  • 1 čerstvá chilli paprička 
  • 2 lžíce oleje
  • 2 středně velké červené cibule 
  • 1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
  • 400g loupaných krájených rajčat 
  • Špetka asafoetida (čertovo lejno) 
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • ½ lžičky mletého chilli (nebo dle chuti) 
  • ¼ lžičky mletého černého pepře 
  • 500ml zeleninového vývaru 
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžíce kasoori methi (listy pískavice) 
  • Sůl 
  • Čerstvý koriandr 
POSTUP
  • Červené fazole pečlivě několikrát propláchněte a v dostatečném množství vody a velké nádobě je nechejte namočené, nejlépe přes noc, anebo alespoň šest hodin. 
  • Poté dejte vařit společně s jednou, podélně rozkrojenou, chilli papričkou. Vařte do jejich úplného změknutí. Vyzkoušejte jednu fazoli rozmáčknout mezi prsty a pokud to jde lehce, jen mírným tlakem, fazole jsou uvařené. Doba vaření se při středně nízké teplotě pohybuje okolo 1,5 hodiny. Pokud máte možnost, můžete fazole připravit i v tlakovém hrnci, který dobu vaření výrazně zkrátí. Uvařené fazole slijte a odložte stranou do dalšího použití. 
  • V nižším kastrolu na oleji orestujte na velmi drobno pokrájenou cibuli, poté přidejte česnekovo zázvorovou pastu a chvíli ještě společně restujte. Postupně vmíchávejte mleté koření: čertovo lejno, kurkumu, koriandr, chilli a pepř. Ihned potom přidejte krájená rajčata, vše pečlivě promíchejte a při mírné teplotě, za občasného promíchání nechejte zredukovat až do momentu, kdy se tuk začne oddělovat od rajčat. 
  • Ke směsi do kastrolu přidejte uvařené fazole, zalijte vývarem, promíchejte a opět při mírné teplotě vařte zhruba 20 minut. 
  • Nakonec ještě dochuťte garam masalou, osolte, a přidejte listy pískavice, které předtím promněte v dlaních. Opět vše promíchejte a nechejte ještě několik minut vařit, aby se chutě vzájemně propojily. 
  • Úplně nakonec vmíchejte čerstvý koriandr. 

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ILONA BANSAL
ZAKLADATELKA CHAI & CHILLI

ILONA BANSAL

Moje cesta za indickým jídlem začala tím nejromantičtějším možným způsobem! Potkala jsem svého nynějšího manžela, který pochází z Indie a zjistila, že on nemůže bez „svých“ jídel existovat.

CHAI & CHILLI
INDICKÁ KUCHAŘKA ILONY BANSAL

CHAI & CHILLI

Stránky „Chai & Cilli“ vznikly jen jako koníček z lásky k indické kuchyni. Jenže z pouhého hobby se stala vášeň a postupem času i hlavní pracovní činnost. Indický kulinářský sen Ilony Bansal se plní.

+

ayurveda trails pvt | © 2018