NAMASTE!

DAIVA VYAPASHRAYA (SPIRITUÁLNÍ VĚTEV AJURVÉDY) S KUMAREM: JAKÉ TO BUDE? HEZKÉ!

Cestujeme v čase a Karlem a Vláďou jsme již v Cochine a jak sem jim slíbila, tak budeme objevovat vesmírní energií s ajurvédským guru Krishna Kumárem!

KAREL VOŘÍŠEK, ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU - Úryvek z kapitoly: Jak chutná ajurvéda

Jsme zvědaví. Zuzka celou cestu básnila o ajurvédském šamanovi, jak jsme mu s Vláďou začali říkat, o tajemném Kumárovi praktikujícím ajurvédu jinak. Žádná lékařská klasika, ale práce s energií, podstatou bytí, myslí a srdcem. Těšíme se. Něco vám prozradím. Když nevíme, co nás čeká, co přijde, máme s Vláďou hru. 

Jeden z nás se zeptá, „jaké to asi bude,“ a druhý s úsměvem, vševědoucně přikývne, „hezké“.

Podvědomě ladíme rozum na hezkost. Náhoda přeje připraveným, otřepané úsloví platí i pro rozum. Připravte ho na „krásno“ a když to bude jen pěkné nebo normální, nebude zklamaný. Připravte ho na „hrozné“ a přijde ještě horší.

Jdeme za Kumárem. Vyjíždíme výtahem do prvního patra. Rozmařilost nebo lenost? Kdepak. Jít pěšky by bylo těžkým přestupkem proti místnímu bontonu. Když už v hotelové hale taková vymoženost jako výtah je, musí se přece používat. Cink, první patro, dveře se otevírají. Jaké to bude? Hezké. Vítá nás tajemný šamanský mistr a jeho spolupracovnice. Sympatický Kumár s uhrančivě zadumaným pohledem má na sobě dlouho splývavou zástěru, řekla by moje babička a mojí mamince by se hned líbila pestrostí a záplavou květin. Na odhalené hrudi, kolem silného zápěstí všude amulety a na ruce velký prsten, se kterým ještě zažijeme pořádné dobrodružství. Hlava úplně holá, smirkovým papírem dokonale vybroušená, jak praví moje kadeřnice. Pevný stisk ruky, tlumený hlas. Hned na začátku si všimnu, že při řeči občas lehce pomlaskne, dává tím důraz některým slovům. Sedáme si, vyměníme úvodní zdvořilosti a jdeme na věc. Vláďu bolí levé rameno, mě pravá noha, tělesně se obtížemi doplňujeme, pravda, ale přece jenom bychom rádi volili jinou formu prolínání než bolest.

Postav se, vyzývá mě klidným, až příliš tichým hlasem, dívá se mi do očí, jeho ruka začne jezdit nad mým pravým bokem, jsem nervózní, těkám zrakem po místnosti, ale jeho pohled mě zklidňuje. Začínám cítit teplo, příjemné zahřívání - a zvláštní věc - nemohu se pohnout. Do země přikovaný. Kumár pracuje s rukama, ještě jednou obkrouží můj bok, naštěstí moc práce nemá, myslím si v duchu a nevím proč, napadne mě palidrom „kobyla má malý bok“, dopředu i pozpátku čteno, pořád stejný význam. Zvenku doléhá tlumený lomoz indické ulice, oči všech v místnosti se dívají na moji nohu a kumárovu ruku, ticho by se dalo krájet. Kumárovy dlaně dokrouží a přesunou se nad fontánku uprostřed místnosti s proudící vodou.

„Udělej dřep,“ přikazuje. „Neudělám,“ nedám se, „nejde to,“„Zkus to“, tichý rozkaz, chci protestovat, ale jeho oči nesnesou odmítnutí. Hlavou mi běží, co se může stát, skácím se tady, zaseknu ve dřepu a zbytek cesty po Indii mě budou nosit v kozelci na tyči, z jedná strany Zuzka z druhé Vláďa, nejsem škodolibý, ale za to, jak mě teď hecují, bych jim trochu nosičského povyražení přál. Pro jistotu se chytám židle a opatrně dřepám. Nevím, jestli je sloveso správně česky, ale na gramatiku nehledím, dřepám, nejprve nejistě, pak se pouštím jednou rukou, dřepám, pustím se druhou a světe div se, dřepuju. Zázrak? Moje přirozeně skeptická mysl se brání, ale nohy si vedou svou. Že by síla okamžiku, načasování, mystická atmosféra místa i osobnost Kumára se slily v jedno velké placebo, které přeprogramovalo moje uvažování?

Mozek nastavený do polohy bolí přehodil placebový posunovač na jinou kolej směr „neboj se a vyzkoušej.“

Vzpomínky na bolest jsou pevně zakotveny v hlavě. Když uděláš krok, píchne tě v tříslech, opatrně, ulev si, kulhej, varuje nás starostlivá mysl už předem. Poslechneme-li, nezkusíme-li, staneme se zajatci vlastních bolístek. Jak to říkal Emil Zátopek? „Když nemůžeš, tak přidej.“   

Na řadu přichází Vláďovo rameno, nutno říct, či vlastně napsat, že Vláďa je ve věcech mezi nebem a zemí, ještě větší skeptik než já, nechce se mu, čertí se, ale pod dojmem mých dřepů, přece jenom rameno nastaví. Za pár chvil je vymalováno, tedy odblokováno. Rameno krouží a kdyby ramena mohla dřepovat, jako moje nohy před chvílí, makalo by nahoru a dolů o sto šest. Do kliků se Vláďa pouštět nechtěl, podotýkám pro sportovce mezi vámi, které klikování okamžitě napadlo. Na veřejnosti má zábrany, klikoval až na pokoji, v klidu soukromí. Stejně jako doma. Horizontální polohu na vzepřených rukou, palce zaklesnuté do parket, když se ani já nekoukám, zaujímá i doma na Vinohradech. Pokud umíte zachovat tajemství, prozradím vám, že v době, kdy píšu knížku, se dostal na číslo 300 kliků denně, stovku na jeden zápřah. Pilnost z pohodlnosti tomu obdivně říkám. Proč?


Proč?...o tom se více dočtete v knize Žij teď! Cesta za ajurvédou 

Vláďovo rameno opravené a naše seance s mistrem mystické ajurvédy Kumárem pokračuje. „Tradiční medicínské umění je spojeno s energii,“ melodickým hlasem do nás dostává sympatický šaman základní informace. O energii v těle i kolem nás a mezi námi bude ještě řeč mnohokrát. Nejen řeč, energetické zázraky pocítíme na vlastní kůži. Kumár přirovnává život k nekonečné přímce. Život je nekonečný, všechno je energie, neustále se měnící, nikdy nezemřete. Začíná mě mrazit. 


Proč?...o tom se více dočtete v knize Žij teď! Cesta za ajurvédou 

Kumárova přednáška o energii pokračuje. Dává příklad, slunce vyšlo jen jednou a nikdy nezapadá. Kdyby zapadlo, svět by přestal existovat. Podle ajurvédy je vše přesně dané a my nemáme právo jednou dané měnit, nemáme právo měnit svět, jediné, co bychom měli je, proměňovat se pouze s ním a ve shodě s ním. 

Svět a matka Země nejsou obchodní dům, do kterého přijdete a nakoupíte, v lepším případě, co chcete. V horším do něj vtrhnete a bezohledně drancujete. Více ropy, více uhlí, více dřeva z pralesů a lesů, více polí posetých nesmyslnými plodinami, více všeho, a hlavně bezohledně a zadarmo. A mám to zadarmo, křičí jedna nejmenovaná reklama, ale blažený výraz ve tváři hlavního protagonisty by nám mohl brzo zmrznout na tváři. Země je Matka, trpělivá jako každá mamina ke svým dětem, ale jednou pohár přeteče a mámina ruka přetáhne své nezbedné děti. 

Změna je neustálá, během našeho života se všechno v nás změní. Reaguju mým oblíbeným rčením, náhoda přeje připraveným, a během souhlasného Kumárova přikyvování ze strany na stranu, jak je v Indii běžné, mi - přiznávám bez mučení - hlavou bleskne jiný obraz, přezka pásku pionýrského stejnokroje a na něm úderné heslo, vždy připraven. Že by Pionýr čerpal z Ajurvédy? Změna je život. Jako příkladu se nám dostává vysvětlení na našem těle. Zírám a nestačím se divit. Že je moje tělo stroj, tuším, ale že takhle výkonný? Klobouk dolů. 


A kluci ješte budou zírat a divit, co jim Kumár ukáže  - 05: DAIVA VYAPASHRAYA S KUMAREM II. >>

04: Daiva Vyapashraya s Kumarem I.
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

Žij teď. Dvě slova s velkou silou. Patláme se v tom, co bylo, bojíme se, co přijde, a zapomínáme žít. Existuje recept na život? Karel Voříšek vyrazil na jih Indie za ajurvédou, vědou o životě. Při svém putování odkrývá její tajemství. Od výborného jídla, přes tajemné léčení až po zklidňující meditace. S nadhledem popisuje svoji občas nesnadnou cestu poznávání sebe sama. Co nám brání ve štěstí, proč si necháme kecat do života a jak trénovat kouzlo přítomného okamžiku? To je jen pár otázek, na které hledá odpověď. Život je tak jednoduchý, komplikujeme si ho jen my sami. Co s tím? Nechte se inspirovat knihou, kterou držíte v ruce.

Knihu zakoupíte na stránkách vydavatelství Albatros >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


KAREL VOŘÍŠEK
MODERÁTOR, LEKTOR A AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

VLADIMÍR ŘEPKA
AUTOR A VIDEO EDITOR

VLADIMÍR ŘEPKA

Možná ho znáte jako rozhlasového moderátora a herce, ale je především serióznim tiskový mluvčím Ministerva spravedlnosti ČR. Spolu s Karlem Voříškem objevuje cestu za ajurvédou.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018