NAMASTE!
Příběhy   |   ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

05: Daiva Vyapashraya s Kumarem II.

KAREL VOŘÍŠEK

DAIVA VYAPASHRAYA (SPIRITUÁLNÍ VĚTEV AJURVÉDY) S KUMAREM II: CO JE DŮLEŽITÉ PRO MEDITACI?

KAREL VOŘÍŠEK, ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU - Úryvek z kapitoly: Jak chutná ajurvéda

Přístav se probouzí. Impozantní lodě vyplouvají na širé moře, hrdě a hlasitě troubí, jedu, udělejte cestu, my jsme královny. Obraz ranního mumraje zastaví čas. Díváme se, mlčíme, usmíváme se, přece jenom není špatné ráno brzo vstát, kacířská myšlenka hnízdí v mé hlavě. Kumár klidným hlasem s nezbytným pomlasknutím velí zaujmout meditační pozice. Moje evropsky vyděšená mysl prahnoucí dělat vše nejlépe, se ptá, jak nejlépe si sednout, kam, na co. Nesmyslné otázky zastavuje stoický klid našeho indického přítele:

"Sedni si, jak chceš, hlavně abys měl pohodlí. Nohy měj zkřížené, aby z tebe zbytečně neunikala energie, prsty propleť nebo dej jen k sobě, palce se dotýkají, vytvoř pomyslnou stříšku, zklidni se, nikam nespěchej, všechno je, jak má být a jestli není, tak je to stejně jedno, protože i tak to má být.“ 

Snažím se na nic nemyslet. „Na co se mám koncentrovat,“ špitnu nesměle do ranního ticha. Odjakživa mám problém, zatímco jiní popisují při meditaci různé obrazy, které vidí, místnosti a světy, kterými procházejí a v jasných barvách vykreslují lidi, se kterými se potkávají, u mě tma, v lepším případě černé kaňky do pohádky mé představivosti. Pohybují se, roztékají, ale tím to končí. Žádné obrazy, natož výjevy, které viděl vizionář Járy Cimrmana v rozhicované troubě. „Co dělat, na co se soustředit, koncentrovat,“ skoro stydlivě hlesnu nad probouzejícím se Kočinem. Ajurvédský šaman má přivřené oči, asi abych neviděl jeho protáčející se panenky, a já slyším klidný tok jeho hlasu, „Koncentrace, pořád koncentrace, učitelé meditace a cvičitelé jógy stále opakují koncentrace, koncentrace. Já ale říkám, že jde naopak o uvolnění mysli. Nemůžete se koncentrovat jen na určitou věc.“ Kumár vytahuje mobil. Chce zavolat přítele na telefonu, došla mu se mnou trpělivost? Málo ho ještě znám, prohlíží si černou krabičku a pokračuje. 

„Chcete-li se koncentrovat jen na jeden bod na tomto mobilu, stále vidíte mobil jako celek a vnímáte bod i jeho okolí. Žádná živá bytost se nemůže soustředit jen na jednu malou věc. Proto já mluvím raději o pozorování. Koncentrace je něco navíc. Jednoduše pozorujte věci a nechte myšlenky plynout. Pozorujeme-li věc dlouho, je to koncentrace nebo ne? Já nevím. Podle mě se živé bytosti nemohou soustředit na maličkosti, protože stále vnímají informace z okolí. Proto nevěřím na koncentraci, ale na pozorování a nechávám myšlenky volně plynout.“ 

RIGHT:
HOVORY K+V
Krishnakumar guru na ajurvédu odpovídá na první otázku - co je důležité pro meditaci?
ABOVE:
HOVORY K+V
Krishnakumar guru na ajurvédu odpovídá na první otázku - co je důležité pro meditaci?

"Já mluvím raději o pozorování. Koncentrace je něco navíc. Jednoduše pozorujte věci a nechte myšlenky plynout."

Pozorujeme-li věc dlouho, je to koncentrace nebo ne? Já nevím. Podle mě se živé bytosti nemohou soustředit na maličkosti, protože stále vnímají informace z okolí. Proto nevěřím na koncentraci, ale na pozorování a nechávám myšlenky volně plynout.“ 

Líně se vlekoucí slova, přerušovaná zklidňujícím pomlaskáváním, pronikají hluboko do mysli. Pomalu zavírám oči, poslouchám a nechávám se houpat na vlnách oceánu. Urputnost mého přesvědčení, že musím při meditaci něco v hlavě vidět, odchází, je mi jedno, ignoruju jí. Najednou se mi zdá, že ji pozoruju shora, jen se na ni dívám, nehodnotím její naléhavost, beru ji, že je, a jaká je. Cítím vodu z oceánu, cítím Indii, cítím probouzející se den, cítím racky létající nad mou hlavou, cítím, že jsem právě, kde jsem. Víčka těžknou, ale neusínám, myšlenky plynou jedna za druhou jak lodě klouzající po kočinských vlnách. Nezastavuju je a nechám je plout, nehodnotím je a nechám je odvát. Ranní větřík na střeše hotelu je odnáší daleko pryč. 

Je mi krásně a nechce se mi otevřít oči. Kumárův hlas nabývá na síle, „pusť kolem sebe, do sebe i ze sebe krásné bílé světlo. Ochrání tebe i tvé blízké. Představuj si, jak tě obepíná a prostupuje, bílé ochranitelské paprsky zalévají tvoji postavu, prostupují ji a vycházejí ven. Pomalu otevři oči, jestli chceš“. „Ten je neotevře,“ slyším už procitnutého Vláďu, který se začíná protahovat jogínskými cviky. Jdou mu, na rozdíl od mého léty ztuhlého těla. Zajímavá věc, v duchu sám sebe vidím jako ohebného jogína ohebnější nad všechny jogíny, ale realita mi dává pořádně zabrat. 

Otevírám oči, pusu od ucha k uchu, na tváři lehce přiblblý výraz, v duši klid. Nechce se mi mluvit. Obrazy jsem v hlavě neviděl, ale černé kaňky měnily barvy, kam se hrabe malířská paleta. Svěřuju se Kumárovi, nic jsem neviděl, ale pokrok jsem cítil, černá zmizela, chlubím se. „A není to jedno,“ kontruje jeho klidný hlas, naše oči se střetnou, „podstatný je tvůj pocit, každý z nás je originál, každý to má jinak, proč chceš být kopií někoho, kdo ti říkal, že vidí jasné obrazy při meditaci, nenapodobuj, ale žij.“


V další části Kumar odpoví na otázku, co dělat s negativní energií, jak se chtránit -
 06: DAIVA VYAPASHRAYA S KUMAREM III. >>

05: Daiva Vyapashraya s Kumarem II.
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

Žij teď. Dvě slova s velkou silou. Patláme se v tom, co bylo, bojíme se, co přijde, a zapomínáme žít. Existuje recept na život? Karel Voříšek vyrazil na jih Indie za ajurvédou, vědou o životě. Při svém putování odkrývá její tajemství. Od výborného jídla, přes tajemné léčení až po zklidňující meditace. S nadhledem popisuje svoji občas nesnadnou cestu poznávání sebe sama. Co nám brání ve štěstí, proč si necháme kecat do života a jak trénovat kouzlo přítomného okamžiku? To je jen pár otázek, na které hledá odpověď. Život je tak jednoduchý, komplikujeme si ho jen my sami. Co s tím? Nechte se inspirovat knihou, kterou držíte v ruce.

Knihu zakoupíte na stránkách vydavatelství Albatros >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


KAREL VOŘÍŠEK
MODERÁTOR, LEKTOR A AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

VLADIMÍR ŘEPKA
AUTOR A VIDEO EDITOR

VLADIMÍR ŘEPKA

Možná ho znáte jako rozhlasového moderátora a herce, ale je především serióznim tiskový mluvčím Ministerva spravedlnosti ČR. Spolu s Karlem Voříškem objevuje cestu za ajurvédou.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018