NAMASTE!

NAMASTE - AŤ SE NAŠE MYSLI SPOJÍ 

S Karlem Voříškem a Vladimírem Řepkou nás před 10 lety spojila cesta na Srí Lanku a od té doby jsme objevovali různé cesty léčení lidské duše. Karel Voříšek ve své poslední knize tvrdí, že “Štěstí se dá naučit” a já si myslím, že ajurvéda je jednou z cest, jak léčit tělo, mysl a duši. Podnikli jsme tedy cestu Keralou a vyskoušeli ajurvédu v resortu Kairali a o tom si můžete přečíst v nové knize “Žij teď! Cesta za ajurvédou”. A co o tom píše Kája?

Všechno ale je, jak býti má. Osud a Zuzana nás přivedly na jih Indie, do státu Kerala

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzanu v roce 2007 zavedla práce v cestovním ruchu na Srí Lanku a odtud do Indie, kde se věnovala studiu asijské kultury, geopolitiky a mezinárodních vztahů. Začala cestovat a zajímat se hlouběji o tradiční ájurvédskou medicínu. V roce 2013 založila cestovní kancelář Shakti Trails, která se stala jedním z dvanácti nejinovativnějších start-upů v cestovním ruchu vyhlášenou Světovou organizací pro cestovní ruch UNWTO v roce 2015. V roce 2017 ji přizval ke spolupráci magazín Condé Nast Traveler India jako konzultantku pro ajurvédské resorty v Kerale a o rok později byla prestižním magazínem Vogue India zařazená mezi padesát cizinců, kteří svými aktivitami dotvářejí obraz moderní Indie.

V projektu Ajurvédské cesty, propojuje cestování s uměním a léčením, Evropu s Asií, lidi se zájmem o ajurvédskou nauku s ajurvédskými lékaři a odborníky na jógu tak, aby našli takový ájurvédský resort, který pro ně bude ideální. 

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy lidí, se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky, o kterých si budete moci přečíst, vystihují tři klíčová slova: Spirit - o lidech, kteří dělají něco zajímavého, Story - příběhy, Style - umělecký rozměr života.

KAREL VOŘÍŠEK, ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU - Úryvek z kapitoly: Jak chutná ajurvéda

„Víš, že jsi napsal knížku o ajurvédě,“ směje se Zuzka uprostřed džungle vysoko v horách jihoindického státu Kerale. Je večer, sedíme na terásce, koukáme na vodopád řítící se do jezera plného ryb, kolem nás ticho, které Praha nezná a Zuzka listuje knihou Štěstí se dá naučit, kterou jsme ji s Vláďou přivezli. V hotelu jsme sami. Pro nás idylka, pro Indy závislé na turistech katastrofa. 

No nepředbíhejme v ději. Honem zpátky do opojného ticha džungle, po kterém se mi pořád stýská, k Zuzce a Vláďovi a knížce, psanou, aniž jsem věděl, ajurvédicky. Tajemná ajurvéda je v evropských končinách zúžená na masáže, možná nějaké léčení, mastičky, oleje. Chyba lávky. V indickém prapůvodním pojetí je vším, co souvisí s člověkem. Hodně vsází na samo léčitelské schopnosti těla. Bolest začíná a končí v hlavě. 

„Víš, že jsi napsal knížku o ajurvédě,“ směje se Zuzka uprostřed džungle vysoko v horách jihoindického státu Kerale. 

Nepřijde sama. Přivoláváme ji svými strachy, obavami a hrůzami, které si skrze své myšlenky a představy taháme do života. Stres je zabiják a spouštěč. 

Moje moudrá babička vždycky říkala, že nebolí záda, ale tíha, kterou na nich taháme, nebolí oči, ale křivdy, které vidíme, nebolí nás hlava, ale myšlenky, které ji tíží, nebolí nás krk, ale slova v něm zaseknutá, nebolí žaludek, ale bolí něco, co nedokážeme přijmout a strávit, nebolí játra, ale hněv v nich se kupící, nebolí srdce, ale málo lásky, kterou dostáváš i posíláš dál.

Nedávno jsem něco podobného četl i na internetu. Vida, k čemu je technika dobrá. Šíří prastará moudra a přivádí některé z nás k přemýšlení o životě, zdraví, těle, člověku. I to je ajurvéda. Spojení dvou slov, „ajur“ v překladu „život“ a „véda“ „věda“, dává tušit, že „věda o životě“ skrývá nejedno tajemství. V Indii byla, je i bude po věky věků. Oblast Kerale je její kolébkou, takže jsme správně. 

Spojení dvou slov, ajur v překladu život a véda aneb věda, dává tušit, že věda o životě skrývá nejedno tajemství. 

Čtu, co jsem napsal. Zaskočil jsem sám sebe. Je mi pětapadesát a jsem zase v kolébce. Že bych kráčel pánským přechodem z dětských do dědských let? „Už dávno nejsem dítě“, tóny písničky zní v uších. Možná, bráním se jim, ale zvědavý jako dítě jsem pořád. Zvídavost mi zůstala, a dají-li tam nahoře nebo dole, ještě dlouho zůstane. Poslední zvědavostí bude, jestli je něco pak, řečeno zase písní, „až mě andělé zavolají k sobě“. Možná si s anděli fandím, bůhví (a tady braní božího jména nadarmo opravdu sedí), Bůh opravdu ví, kdo mě povolá a kam mě převelí. Jednou vám to sladké tajemství odhalím, zjevím se po půlnoci. Nebojte se, buďte připraveni. 

Zatím ale nejsem v zemi, zůstávám na zemi. Tělo sice dává o sobě vědět, klouby bolí, hlava třeští, evropská netrpělivost se mnou cloumá, cítím se nafoukle, aby bylo jasno tělesně, pyšný snad nejsem, pravou nohou občas projede nesnesitelná bolest, ale na umření zdaleka nejsem. Jsou to patálie, ale mozek, potvůrka náchylná ke zveličování a metání černých myšlenek, si s nimi hraje. Jako krtek ostrými drápky vytrvale ryje v hlavě tmavé štoly pochybností a neštěstí, které se sice nikdy nestanou, ale co kdyby, mohly by. Pro mozek je podmiňovací způsob potravou, mlaská si a vesele vrhá jednu hrůzu za druhou, dají-li se hrůzy vesele vrhat. Máte to podobně? 

„Pouhé myšlenky někdy napáchají více škody než, co se opravdu stane“.

AJURVÉDSKE CESTY

Vydejte se na cestu za ajurvédou, za esencí a principy prastaré vědy o životě, která je životním stylem mnoha lidí po celém světě. Poznejte, jak lze tradiční indický medicínský systém, který čerpá z moudrosti starověkých indických léčebných tradic, aplikovat do moderního života tak, aby se stal naší přirozenou součástí, která harmonizuje rozbouřené tempo současné doby. Najděte si (pro zatím třeba jen) zastávku ve svém zběsilém životním rytmu a dopřejte si pravidelnou špetku trochu jiné inspirace v podobě několika řádků o ájurvédě – vědě o životě, která dokáže léčit naše těla, mysl i duši. Třeba se jednou z několika minut četby stane skutečná osobní pouť - ať už k sobě samému tady v Evropě či do Indie, na Srí Lanku či do Nepálu, kde možná budou znít odpovědi na vaše otázky mnohem výrazněji. Ájurvéda je zároveň symbolem osobního rozvoje, uměleckým vyjádřením zdravého životního stylu a uměním být sám sebou v rovnováze s okolním světem. Žijte teď!

Všechno ale je, jak býti má. Osud a Zuzana nás přivedly na jih Indie, do státu Kerala. Vyzkoušet na sobě ajurvédu, její metody, postupy, její klid. Řekli byste náhoda, jenže život si s náhodou moc nehraje. Naše omezené myšlení s fantazií okrouhanou jak hlávka zelí to sice někdy, tak bere, ale s odstupem času zjistíte, že vše do sebe zapadá. Co se nám původně zdá býti náhodou se s přibývajícím časem mění v připravený scénář osudu. Nespoléhejte ovšem jen na scénáristu, řídí se heslem náhoda přeje připraveným. Připraveným s očima dokořán a srdcem otevřeným. Připraveni jsme, máme indicko-ajurvédickou nabídku, která se neodmítá. Máte ji i vy. Pojďte s námi objevovat chuť tajemné ajurvédy. 

Z našich zážitků, postřehů i praktických rad vybírejte ty, které budou vašemu tělu i mysli vyhovovat, které budou na vás pasovat, se kterými si budete lebedit. (Lebedit je správné sloveso, nevím, jestli pravopisně češtinářský korektní, ale pocitově určitě). 

První přikázání ajurvédy zní, mít rád sám sebe. S tím začněte a nebojte se toho. Nikdo jiný to za vás lépe neudělá. Pochvalte se, pohlaďte se, usmějte se sami na sebe. Že byste si připadali jako blázen? Prosím vás, no a co!

01: Namaste se Zuzanou Zwiebel
CO JE TO UMĚNÍ NASLOUCHAT?

Naslouchat znamená tedy naslouchat přírodě, ale také zároveň i sám sobě. Svým pocitům, svým touhám, ale pozor, naslouchat i svým strachům, snažit se je dostat pryč. Protože abys poznala nepřítele, to je ten strach, tak ho musíš vlastně svým způsobem poznat. Musíš mu chvíli naslouchat, abys poznala, v čem je příčina toho strachu. „Bojím se! Proč se teď bojím?“ Má to vždy nějakou příčinu. Nějakou příčinu v minulosti, v lidech kterými jsem obklopen. To je to umění naslouchat!
Miluj sám sebe jak nejvíc to jde - to zavání sobectvím a egoismem! Ale já tím nemyslím sebelásku v egoistickém slova smyslu, ale ve významu: „Měj rád sebe, pečuj o sebe, pečuj o svoje tělo, pečuj o svoji mysl, ale zároveň pečuj i o to, co říkáš, co z tebe vychází. To je přece důležité."
S Vláďou s oblibou říkáme, že příroda nám dala dvě uši a jednu pusu. A proč? No, asi abychom víc naslouchali a míň mluvili. 

CYKLUS ROZHOVORŮ KARLA VOŘÍŠKA SE ZUZANOU ZWIEBEL>>

Zahoďte ostych sami před sebou, dost na tom, že ho neustále máme před naším okolím, před ostatními lidmi. Říkám mu důvěrně „ostatní ostych“ a už jeho zkratka „OO“, v dobách minulých, nevím proč, označující „WC“ ukazuje nerudovsky názorně, kam s ním. Mít rád sebe znamená, naučit se sám se sebou žít. Věda o životě, ajurvéda vám sice pomůže s přemýšlením o sobě, svém těle, myšlenkách, ale mějte na paměti, že vlastní cestu si musíte vyšlápnout vy.

Možná měla Zuzka pravdu, možná jsem už napsal jednu knihu o ajurvédě, jenže přísahám na svoje kouty na čele, zážitky z jihu Indie vydají na další čtení. Nasbírali jsme přehršel nových, zajímavých rostlinek do zahrady poznání, chce se mi vzletně napsat, držím se ale přízemní klávesnice počítače, a prozaicky vyťukávám – máme toho dost na novou knihu. Tady je. Přejeme všem příjemné čtení. Nalaďte se s námi na stejnou vlnu přemýšlení o sobě a životě kolem nás, ale i uvnitř každého z nás. 

Indický pozdrav Namaste, v překladu znamená spojme naši mysl.

Byl bych rád, aby se spojení povedlo. Kéž byste při čtení následujících řádek, zažili stejný zázrak, jako my v Kerale. Alespoň na chvíli, alespoň na pár stránkách nebo po celou knihu. Nezapomínejte ale, že zázraky jsou nepřenosné, a že každý by si měl objevit a prožít ty své. Namaste!

V dalším čtení z knihy Karla Voříška: Žij teď! Cesta za ajurvédou se potkáme se živlem jménem Ivana Baldo - 02: SETKÁNÍ S IVANOU BALDO>>

01: Namaste se Zuzanou Zwiebel
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

Žij teď. Dvě slova s velkou silou. Patláme se v tom, co bylo, bojíme se, co přijde, a zapomínáme žít. Existuje recept na život? Karel Voříšek vyrazil na jih Indie za ajurvédou, vědou o životě. Při svém putování odkrývá její tajemství. Od výborného jídla, přes tajemné léčení až po zklidňující meditace. S nadhledem popisuje svoji občas nesnadnou cestu poznávání sebe sama. Co nám brání ve štěstí, proč si necháme kecat do života a jak trénovat kouzlo přítomného okamžiku? To je jen pár otázek, na které hledá odpověď. Život je tak jednoduchý, komplikujeme si ho jen my sami. Co s tím? Nechte se inspirovat knihou, kterou držíte v ruce.

Knihu zakoupíte na stránkách vydavatelství Albatros >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

KAREL VOŘÍŠEK
MODERÁTOR, LEKTOR A AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

VLADIMÍR ŘEPKA
AUTOR A VIDEO EDITOR

VLADIMÍR ŘEPKA

Možná ho znáte jako rozhlasového moderátora a herce, ale je především serióznim tiskový mluvčím Ministerva spravedlnosti ČR. Spolu s Karlem Voříškem objevuje cestu za ajurvédou.

KAIRALI GROUP
FOTOGRAFIE V ČLÁNKU BYLY POŘIZENÉ V RESORTU

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018