NAMASTE!

První ajurvédská zastávka v ajurvédském resortu Tranvancore Heritage, Trivandrum, Kerala

V minulé části jste si mohli přečíst: "Všechno ale je, jak býti má. Osud a Zuzana nás přivedly na jih Indie, do státu Kerala. Vyzkoušet na sobě ajurvédu, její metody, postupy, její klid." Jenže to ješte Karel a Vláďa netušili, že se do naši party vřítí někdo jiný. O setkáni s Ivanou Kája píše:

KAREL VOŘÍŠEK, ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU - Úryvek z kapitoly: Jak chutná ajurvéda

Blíží se živel. Žádné tsunami, bouře nebo vichřice. Žene se elegantní dáma, snědá od sluníčka, které z ní i vyzařuje. Zúza nám představuje Ivanu. Žije na indickém jihu už několik let a bývalou letušku v sobě rozhodně nezapře. Nesoucí se šarm v ryzí podobě, stejně jako u Zuzany. 

IVANA BALDO

Vždy ji lákalo létání a cestování. Po ukončení studia Ekonomiky a provozu letecké dopravy na Vysoké škole dopravy a spojů v Žilině začala pracovat jako letuška u ČSA. Současně se věnovala sportovnímu létání na jednomotorových letadlech. Díky své práci  v roce 1991 poprvé přiletěla do indické Bombaje a Indii a její bohatou kulturu si okamžitě zamilovala. Pravidelně se sem vracela v rámci pracovních i  soukromých cest a v roce  2014  se usadila  se svou rodinou v  Kovalamu, v jihoindické Kerale. Zde se také setkala s ajurvédou a jógou, která se stala její novou vášní a životním stylem. 

ROZHOVOR S IVANOU BALDO O JEJÍ CESTE ZA AJURVÉDOU A JÓGOU >>
CESTOVÁNÍ - AJURVÉDA A JÓGA S IVANOU BALDO >>
02: Setkání s Ivanou Baldo

Dochází mi, co jsem nedávno slyšel od naší nejznámější kosmetičky, nestárnoucí a sympatické Olgy Knoblochové:

"Krása a vyrovnanost se dere z nitra na povrch, spokojenost duše se odráží ve tváři, v pleti, a hlavně v očích. Žádné sebešikovnější ruce kosmetičky, drahé krémy nebo plastické operace vám samy o sobě pofidérní pocit hezkosti nedodají. Uvnitř začíná i končí." 

Ivana pravidelně cvičí jógu. Figury a variace, které nám ukazuje na fotkách, berou dech. Její tělo smotané do neuvěřitelných formací. Kde je obvykle hlava je spodní část těla, ruce a nohy se v jednom ladném zmatku proplétají, záda ohnutá v pro mě nepochopitelné pozici. Začátky byly hodně bolestivé. Ivana vypráví, jak moc chtěla a jak moc to nešlo. Nevzdala se. Krůček pro krůčku to zkoušela, obratel po obratli, sval po svalu. Vyměnila učitele, prostředí, vytrvala. Klobouk dolů. 

Vzpomínám si na svoji první hodinu houslí. V prví třídě. Učitel mi hned na začátku začal říkat Voříšku. Nic divného, že mě oslovoval mým příjmením. Jenže do té doby mi všichni říkali Kájo a malému špuntovi najednou přišlo divné, že není Kája ale Voříšek, i když Voříškem je. Zatvrdil jsem se, striktní oslovení mě rozhodilo a z houslí navždy vyhodilo. Škoda, že rodiče nebyli přísnější. Nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem, jak se říká, i když nevím, proč se zrovna vžilo laktózové spojení. Mléko nepiju, zahleňuje. Když se rozlije, žádná škoda, neplakal bych, ale uklidil rozlitou kaluž.

Na první dobrou vidím, že spojení Zuzka a Ivana je výhrou v loterii. Bingo všech bing. Obě jsou lehce éterické, ale každá po svém. 

Ivana má ještě jednu sympatickou vlastnost. Naléhavost v hlase. Je pro nás výhodou, protože se od ní dozvíme hodně věcí o místním životě, a hlavně nezapomeneme je. Neúprosná dikce vpisuje pevně vzpomínky do hlavy a večer ruka do deníku. Na první dobrou vidím, že spojení Zuzka a Ivana je výhrou v loterii. Bingo všech bing. Obě jsou lehce éterické, ale každá po svém. 

Jenomže Karel to nemá až tak jednoduché, když se do party vřítí či vpliží někdo jiný. Ale o tom se více dočtete v jeho knize Žij teď! Cesta za ajurvédou a my si příště povíme jak vznikl její název a jeho mystické tajemství - 03: ŽIJ TEĎ! >>

02: Setkání s Ivanou Baldo
KAREL VOŘÍŠEK
ŽIJ TEĎ! CESTA ZA AJURVÉDOU

Žij teď. Dvě slova s velkou silou. Patláme se v tom, co bylo, bojíme se, co přijde, a zapomínáme žít. Existuje recept na život? Karel Voříšek vyrazil na jih Indie za ajurvédou, vědou o životě. Při svém putování odkrývá její tajemství. Od výborného jídla, přes tajemné léčení až po zklidňující meditace. S nadhledem popisuje svoji občas nesnadnou cestu poznávání sebe sama. Co nám brání ve štěstí, proč si necháme kecat do života a jak trénovat kouzlo přítomného okamžiku? To je jen pár otázek, na které hledá odpověď. Život je tak jednoduchý, komplikujeme si ho jen my sami. Co s tím? Nechte se inspirovat knihou, kterou držíte v ruce.

Knihu zakoupíte na stránkách vydavatelství Albatros >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


IVANA BALDO
AJURVÉDSKÉ CESTY

IVANA BALDO

Říká se, že ajurvéda je způsobem života, a přesně tak to cítím i já. Neznamená pro mě jen určité léčebné procedury nebo řešení zdravotních problémů, ale celkový přístup k životu v harmonii s přírodou.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

KAREL VOŘÍŠEK
MODERÁTOR, LEKTOR A AUTOR

KAREL VOŘÍŠEK

Štěstí se dá naučit a k tomu ještě zhubnout! S humorem a nadhledem tvrdí oblíbený český moderátor a autor knih, v kterých popisuje s velkou dávkou upřímnosti svůj život „bez strachů a bez rohlíků“!

VLADIMÍR ŘEPKA
AUTOR A VIDEO EDITOR

VLADIMÍR ŘEPKA

Možná ho znáte jako rozhlasového moderátora a herce, ale je především serióznim tiskový mluvčím Ministerva spravedlnosti ČR. Spolu s Karlem Voříškem objevuje cestu za ajurvédou.

+

ayurveda trails pvt | © 2018