NAMASTE!
Ajurvéda   |   CGH EARTH AYURVEDA

DINAČÁRIJA: Denní režim podle zásad ajurvédy

DR.SREELAL SHANKAR

AJURVÉDSKÉ POSTUPY PRO DUŠEVNÍ A TĚLESNÉ ZDRAVÍ PODLE KALARI RASAYANA, CGH EARTH AYURVEDA

V ajurvédě se říká, že dobrý lékař se nepozná podle počtu pacientů, ale podle množství zdravých lidí v jeho vesnici. Abychom si udrželi duševní a tělesné zdraví, je velmi důležité dodržovat určitý denní režim, který je prevencí onemocnění.

RANNÍ VSTÁVÁNÍ

Ideální by bylo probouzet se ráno přirozeně, bez budíku, nejlépe mezi 5.00 – 7.00. Je třeba vstávat pomalu. Když se probudíte, posaďte se a chvíli pozorujte vaše dlaně. Potom se přetočte na bok, položte chodidla na zem, co nejvíce se předkloňte a pak pomalu vstaňte. Tyto kroky napomáhají krevnímu oběhu, a zabraňují tomu, aby se vám při vstávání zatočila hlava. Když vstanete, uvědomte si, jak se cítíte. Jestli cítíte nějakou bolest či ztuhlost a jestli jídlo z předešlého dne bylo řádně stráveno.

RANNÍ HYGIENA

Naše tělo můžeme považovat za továrnu, která nepřetržitě pracuje, a jejíž činnost závisí od toho, jak udržujeme všechny její jednotky. Ráno je nutné vyčistit všechny tělesné otvory: anus, močovou trubici, ústa, oči, uši a nos.

RANNÍ TOALETA

Jako první věc ráno je potřeba vyprázdnit močový měchýř a střeva. Tím se z těla odstraní toxiny, které se v něm během noci nahromadily, a tak se zlepší stav střevní flóry a posílí metabolismus.

ČIŠTĚNÍ ZUBŮ

Ajurvéda k čištění zubů doporučuje bylinné zubní pasty nebo prášky, které snižují problémy se zuby a dásněmi. Nedoporučuje se používat sladké a gelové pasty.

ČIŠTĚNÍ OČÍ, NOSU A ÚST

Je dobré používat ajurvédské oční a nosní kapky, protože pomáhají pročistit oči, nosní dírky a dutiny a také vyživují okolní tkáň. Ústa a krk nejlépe vyčistíme kloktáním teplé slané vody nebo vypláchneme olejem. Nejlepší je organický sezamový olej, ale můžeme použít i panenský kokosový olej. Pokud nepoužíváte oční kapky, vypláchněte si oči čistou chladnou vodou. Můžete použít také růžovou nebo triphala vodu. Místo nosních kapek můžete praktikovat Jala Neti se slanou vodou. Tyto procedury vám zaberou 10 až 20 minut.

CVIČENÍ

Praktikujte to, co vám nejlépe vyhovuje. Může to být jóga, např. série Pozdrav slunci, aerobic, či jiný vámi oblíbený druh cvičení. Cvičení zvyšuje vitalitu a posiluje tělo.

SURYA NAMASKARA - POZDRAV SLUNCI

Pozdrav slunci je předáván po generace už od dob osvícených mudrců védské éry. Slunce symbolizuje duchovní vědomí a v dávných dobách jej lidé uctívali každý den. Praktikování surya namaskara je jednou z nejúčinnějších metod jak vést zdravý, vitální a aktivní život, a současně se připravovat na duchovní probuzení a rozvoj vědomí.

Zacvičte si se CGH Earth Swaswara >>
MASÁŽ

Abyste stimulovali celé tělo a důležité tlakové body, je vhodná pravidelná olejová masáž celého těla, nebo alespoň aplikování oleje na hlavu, ušní lalůčky, dlaně a chodidla. Správná aplikace oleje snižuje únavu, vyživuje kůži a upravuje problémy nerovnováhy vata dóši. Máte-li hektický život, dopřejte si masáž alespoň o víkendech. Můžete použít sezamový, olivový nebo mandlový olej, podle typu vaší kůže a podle toho, co vám nejlépe vyhovuje.

SPRCHA

Poté co vychladnete po cvičení, dejte si sprchu. Teplota vody závisí od počasí a od vašeho tělesného stavu. V tropickém klimatu je vhodné sprchovat se vodou o pokojové teplotě, v chladnějším klimatu v příjemně teplé vodě. Pokud jste aplikovali na tělo olej, ponechejte ho 15 – 20 minut a poté smyjte. Po koupeli si naplánujte váš den

MODLITBA NEBO MEDITACE

 Než se pustíte do vašich denních povinností, začněte krátkou modlitbou nebo lehkou meditací.

OBLEČENÍ

Oblečte si čisté a vhodné oblečení.

STRAVA

Doporučujeme jíst 3 hlavní jídla denně. Pokud pociťujete mezi jídly hlad, vezměte si kousek ovoce nebo zeleniny, oříšky nebo ovocný či zeleninový džus. 

ZÁSADY ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ PODLE AJURVÉDY

Kuchyně může být lékárnou. Strava může být lékem. Když léčíte nemoc určitým lékem, můžete ji vyléčit, ale pokud jíte vhodnou stravu, ani léky nepotřebujete,

Průvodce stravováním >>
PRÁCE

Pokud je to možné, snažte se vykonávat psychicky či energeticky náročnou práci v první polovině dne a po obědě se zaměřte spíše na rutinní povinnosti. Večer je důležité zpomalit. K odstranění únavy je vhodné krátké dechové cvičení (pranajáma), ale můžete také strávit večer s rodinou či přáteli nebo při jiné vámi oblíbené činnosti. Před večeří si dopřejte teplou koupel, která vás příjemně uvolní.

POZITIVNÍ MYŠLENÍ

Vyhýbejte se negativním zprávám a zůstaňte pozitivní. Praktikujte meditaci a dechová cvičení. Soustřeďte se na pozitiva a na to, co jste se z negativních zkušeností naučili. Nikdy nezakončujte den s nepříjemnými myšlenkami.

SPÁNEK

Ztlumte světla před 21. hodinou, abyste podpořili tvorbu melantoninu. Choďte spát co možná nejdříve. Pokud máte nějakou nedokončenou práci, raději si ráno přivstaňte a dokončete ji po vašem ranním rituálu. Pokud je to možné, nesnažte se nikdy práci dokončovat v noci. Noční spánek je jedním ze 3 pilířů našeho zdraví. Délka spánku je velmi individuální, avšak doporučuje se minimálně 7 hodin. Nedoporučujeme spát během dne, ale v horkém počasí je někdy krátký lehký spánek akceptovatelný.

Snažte se neplánovat věci na další den těsně předtím než jdete do postele, ale raději až další den ráno. Všechny tyto zdánlivé maličkosti vás povzbudí tělesně, psychicky i spirituálně.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


CGH EARTH
AJURVÉDSKÁ SPOLEČNOST

CGH EARTH

CGH Earth Hotels & Resorts vytvářejí cestovatelské zážitky, které dovolují objevovat přírodu, místní komunitu a kulturu. Všechny tyto zážitky se shlukují do síly uvědomění si sebe sama a svých schopností.

DR.SREELAL SHANKAR
AJURVÉDSKÝ LÉKAŘ

DR.SREELAL SHANKAR

His path was not straightforward. He passed the land of hesitations and doubts through the knowledge of modern science at the end of which he found the wisdom of ayurveda. He left research and started healing.

DR.POORNIMA SREELAL
AJURVÉDSKÁ LÉKAŘKA

DR.POORNIMA SREELAL

"Jídlo připravované s láskou, se stává lékem. To je důvodem, proč věříme v naše matky. Vždy připravují jídlo s láskou. Ženy jsou stvořitelky, mají ženskou energii Shakti ve svých hormonech. Když existuje bůh, je zde také matka boha."

+

ayurveda trails pvt | © 2018