NAMASTE!
Ajurvéda   |   CGH EARTH KALARI RASAYANA

01: Holistický přístup k ajurvédské dietě

DR.POORNIMA SREELAL

V AJURVÉDSKÉ NEMOCNICI CGH EARTH KALARI RASAYANA JE CESTA K UZDRAVENÍ NAPLNĚNA MNOHA OBJEVY. ZUZANA ZWIEBEL SE VE SVÉM ROZHOVORU S DR. POORNIMOU SREELAL SNAŽÍ ODHALIT CESTU KE ZDRAVÝM STRAVOVACÍM NÁVYKŮM.

ČÁST 1: HOLISTICKÝ PŘÍSTUP K AJURVÉDSKÉ DIETĚ

DR. POORMINO, MŮŽETE SE NÁM PROSÍM STRUČNĚ PŘEDSTAVIT?

Jsem ajurvédská lékařka se specializací na výživu. V Kalari Rasayana mám na starosti stravu, která je součástí holistického přístupu k ajurvédě, a  neznamená pouze kulinářský aspekt, ale také léčení nemocí pomocí stravy.

VĚŘÍTE, ŽE KUCHYNĚ MŮŽE BÝT LÉKÁRNOU?

Ano, určitým způsobem může být kuchyně lékárnou. Strava může být lékem. Když léčíte nemoc určitým lékem, můžete ji vyléčit, ale pokud jíte vhodnou stravu, ani léky nepotřebujete.

"Jídlo připravované s láskou, se stává lékem. To je důvodem, proč věříme v naše matky. Vždy připravují jídlo s láskou. Ženy jsou stvořitelky, mají ženskou energii Shakti ve svých hormonech. Když existuje bůh, je zde také matka boha."

CO ZNAMENÁ ZDRAVÁ STRAVA?

Říkáváme Annam Brahma, což znamená Jídlo je bůh. Annam je první formou boha, takže bychom určitě měli jídlu přikládat velký význam. Naše životní energie ale nepochází pouze z konzumování jídla, ale také z prostředí, dýchacích technik a způsobu myšlení. Například pokud praktikujete jógu, meditaci či odříkávání manter, i tím dáváte tělu potřebnou potravu. Zdravé jídlo je pránou pro vaše tělo. Můžete ho cítit všemi smyslovými orgány, nejen na jazyku. Když vidíte příjemné věci ve vašem okolí, i to je dobrá potrava pro vaše tělo. Nebo příjemná vůně, uklidňující hudba, to vše můžeme považovat za potravu pro naše tělo. Toto jsou znalosti, které předáváme našim pacientům: Nehledejte příliš informace na internetu ani v knihách. Pouze naslouchejte svému tělu.

TAKŽE TO NENÍ POUZE O TOM CO, ALE TAKÉ JAK JÍME…

Ve starobylé knize Ashtanga Hridhaya Sutrasthan, kterou napsal Acharya, první věc která je zde zmiňována je, jak správně žít, jak praktikovat váš každodenní život, jak změnit stravu nebo způsob života vzhledem ke klimatickým změnám. Pouze poté vysvětluje jaký přínos mají jednotlivé složky potravy a jak je správně konzumovat. Pokud správně praktikujete vaši ritucharyu (předcházení nemocem) a dinacharyu (denní režim) a když správně jíte, nepotřebujete léky.

KUCHYNĚ A JÍDLO JSOU TAKÉ SPOJENY S MILUJÍCÍ MATEŘSKOU PÉČÍ…

Dokonce i když čtete Upanišády, je prvotní význam kladen na osobu, která jídlo připravuje. Říká se, že osoba s dobrou myslí dá jídlu dobrou energii. To je důvodem, proč věříme v naše matky. Jídlo by mělo být připravované s láskou, pak se stává lékem. Matka vždy připravuje jídlo s láskou. Ženy jsou stvořitelky, mají ženskou energii Shakti ve svých hormonech. Když existuje bůh, je zde také matka boha.

DOKONCE I BOHYNĚ JSOU SPOJOVÁNY S URČITÝMI TYPY CHUTÍ…

Existuje hluboké spojení mezi nadpozemskou boží sílou a zbytkem světa. Nejenom bohyně, ale také např. bůh Ganesh je spojován se sladkou chutí. Je obvykle znázorňován poněkud obézní a také arčany, které pro něj děláme, jsou obvykle anti-diabetické.

Pozn.: Arčana je speciální, osobní, zkrácený obřad prováděný chrámovými knězy, při kterém se odříkává jméno, hvězda zrození a rodinná linie uctívatele, aby tím získal osobní vedení a požehnání.

V KERALE I V CELÉ INDII SE PROVÁDÍ MNOHO JÍDELNÍCH RITUÁLŮ…

Velmi populární je půst Ekadashi, během 11. dne po úplňku nebo fáze nového měsíce. V roce 2016 byla udělena Nobelova cena za fyziologii  objevu , týkajícímu se autofagie. Autofagie je schopnost těla ničit špatné buňky během procesu půstu. V naší kultuře praktikujeme Ekadashi půst už od dětství, protože věříme, že, pokud se jeden určitý den v měsíci postíme, bude naše tělo lépe trénované. Vaše tělo bude vědět, že zítra je jeho postní den. Během tohoto postního dne vaše tělo získá čas k důkladnému pročištění vnitřních orgánů.

V PODSTATĚ JE TO SCHOPNOST PRACOVAT S ENERGIÍ VLASTNÍHO TĚLA. TRADIČNÍ AJURVÉDA JE SPOJENA S PROUDĚNÍM ENERGIE TAKÉ PŘES ASTROLOGII NEBO VASTU SHASTRA…

Ano, ale měli byste tato spojení správně chápat a brát je v úvahu jako holistický systém, přizpůsobený určitým podmínkám. Máme-li na mysli ajurvédu, neznamená to studovat pouze ajurvédu jako takovou, ale celý védský koncept, jehož všechny části jsou vzájemně propojené.

Neměli byste slepě věřit tomu, co vám kdo říká. Ale na druhé straně by člověk měl mít otevřenou mysl a vidět v tom také zajímavou symboliku. Například v konceptu astro-ajurvédy pozice Rahu (severního lunárního uzlu) v astrologické mapě může indikovat kožní nemoci.

A například ve Vastu Shastra (umění stavět budovy na základě toku energie) musíme brát v úvahu geografické rozdíly a změny. Např. Vastu Shastra praktikované v Kerale by nebylo správné pro vás, nebo například pro Číňany, kvůli rozdílnému prostředí a odlišné klimatické poloze vaší země. Totéž můžeme říct o józe a tradičních uměních či vědeckých systémech.

JAK BY SE LIDÉ PŘICHÁZEJÍCÍ DO INDIE Z RŮZNÝCH ZEMĚPISNÝCH OBLASTÍ MĚLI PŘIZPŮSOBIT ODLIŠNÉ STRAVĚ?

Moje rada je, nezkoušejte místní indické delikatesy hned další den po příjezdu do Indie. Alespoň po dva dny pokračujte ve vlastní stravě a poté si dejte indické jídlo k obědu, ale kontinentální na večeři. Další dny můžete jíst místní jídlo na brzkou večeři. Jenom tak bude vaše tělo srovnané.

Hlavním důvodem je, že ve vaší zemi je vaše akhni (oheň-pita element) velmi silné. Proto jíte mnohem méně kořeněná jídla. Ale tady my potřebujeme trochu více koření ve stravě. A to je hlavní změnou ve vašem jídelníčku. Naše tělo je jako stroj. Když se o něj řádně staráme, když běžíme na správný program, funguje dobře.

A ZÁVĚREČNÁ RADA?

Naslouchejte svému tělu! Nehledejte odpovědi v knihách či na internetu, protože vaše tělo ví nejlépe, co je pro něj nejlepší. Avšak my tomu obvykle nevěnujeme pozornost. Naše tělo, mysl a duše nám dávají odpovědi na všechny otázky. Musíme se naučit naslouchat našim potřebám.


02: ROZHOVORY S DR.POORMINA SREELAL >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ZUZANA ZWIEBEL
ROZHOVOR

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

DR.POORNIMA SREELAL
AJURVÉDSKÁ LÉKAŘKA

DR.POORNIMA SREELAL

"Jídlo připravované s láskou, se stává lékem. To je důvodem, proč věříme v naše matky. Vždy připravují jídlo s láskou. Ženy jsou stvořitelky, mají ženskou energii Shakti ve svých hormonech. Když existuje bůh, je zde také matka boha."

CGH EARTH
AJURVÉDSKÁ SPOLEČNOST

CGH EARTH

CGH Earth Hotels & Resorts vytvářejí cestovatelské zážitky, které dovolují objevovat přírodu, místní komunitu a kulturu. Všechny tyto zážitky se shlukují do síly uvědomění si sebe sama a svých schopností.

+

ayurveda trails pvt | © 2018