NAMASTE!
Ajurvéda   |   CGH EARTH KALARI RASAYANA

02: Ajurvédská dieta v Kalari Rasayana

DR.POORNIMA SREELAL

V AJURVÉDSKÉ NEMOCNICI CGH KALARI RASAYANA JE CESTA K UZDRAVENÍ NAPLNĚNA MNOHA OBJEVY.  ZUZANA ZWIEBEL SE VE SVÉM ROZHOVORU S DR. POORNIMOU SREELAL  SNAŽÍ ODHALIT CESTU KE ZDRAVÝM STRAVOVACÍM NÁVYKŮM.

ČÁST 2: AJURVÉDSKÁ DIETA V KALARI KOVILAKOM

V PRVNÍ ČÁSTI NAŠEHO ROZHOVORU JSME POPSALI HOLISTICKÝ PŘÍSTUP K AJURVÉDSKÉ STRAVĚ V KALARI RASAYANA. JAK SE TO ODRÁŽÍ V KAŽDODENNÍM LÉČEBNÉM PROCESU?

Po příjezdu do Kalari Rasayana mají pacienti konzultaci s hlavním ajurvédským lékařem, který diagnostikuje hlavní problémy a příčiny nemocí, a já vedu konzultaci ohledně jejich stravy. Až po obou konzultacích získáme představu, jak jejich problémy souvisí s jejich stravovacími návyky, a je-li důvod ke změně životního stylu. Je to důležité především u pacientů s poruchami metabolismu, které majÍ původ ve špatných stravovacích návycích.

Během 14 nebo 21 dnů jejich pobytu u nás, se snažíme změnit způsob jejich stravování, na základě jejich zažívání, které je u každého člověka jiné. Podle toho naplánujeme ajurvédskou dietu a servírujeme jídla, která působí jako medikamenty. Těmito medikamenty může být zázvor, tykev nebo jiná speciální kořenová zelenina. Každý pacient potřebuje něco jiného, a pokud najdeme to správné, zařadíme to do jeho stravy. Většina zeleniny, která je v Indii běžně dostupná, ale v zahraničí není, což se také snažíme brát v úvahu a přizpůsobit se tomu.

Předtím než pacienti Kalari Rasayana opustí, vyhotovíme pro ně stravovací plán, zahrnující všechny nutné změny jejich stravovacích návyků a také praktické rady pro jejich každodenní život. Snažíme se jIm vysvětlit, čemu se mají ve stravě vyhýbat, nebo co mohou jíst jen v určitou dobu.

JAKÝ DRUH STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ MÁTE NA MYSLI?

Například, média a reklama nám radí jíst jogurty jako probiotikum, které nám zajistí zdravé střevní bakterie. Takže většina lidí kteří trpí zácpou jí ráno jogurty. Ale paradoxně, pokud to děláte každý den, stává se to hlavní příčinou zácpy.

PRO KAŽDÉHO PACIENTA PŘIPRAVUJETE INDIVIDUÁLNÍ JÍDELNÍČEK. JAK ÚZCE SPOLUPRACUJETE S KUCHYNÍ?

V Kalari Rasayana je konzumace potravy léčebným procesem a také vnitřní meditací. Proto také všichni pacienti mají samostatný stůl a také je instruujeme, aby nepoužívali u jídla mobilní telefony ani jiná elektronická zařízení a ani nemluvili s přáteli. A soustředili se pouze na jídlo, které konzumují

Každý den, s každým pacientem , máme pravidelný pohovor a také konzultaci ohledně jídelníčku. Na základě těchto pohovorů připravujeme individuální stravovací plán. Musíme brát v úvahu tělesný typ, osobní kondici, ale také faktory, které způsobují jeho onemocnění. Proto tedy stravovací plán pro dvě osoby se stejnou nemocí může být úplně odlišný. Je třeba ke stravě přistupovat individuálně, a v případě potřeby dělat změny ze dne na den.

Každý den pro každého pacienta připravujeme denní plán ajurvédských a jógových procedur a medikamentů. Já připravuji stravovací plán, který obdrží jak pacient, tak i šéfkuchař. Pro některé pacienty připravuji jídelníček až v daný den ráno, na základě jejich zdravotního stavu, který se v průběhu léčby může měnit.

MÁ ŠÉFKUCHAŘ A PERSONÁL KUCHYNĚ TAKÉ ZNALOSTI O AJURVÉDĚ?

Veškerý personál kuchyně je pravidelně proškolován. Musí znát všechny detaily týkající se stravy a důsledky spojené s léčbou. Jenom tak může připravit pro pacienta ideální stravu.

V některých případech musím do jídla přidat více zázvoru nebo koření, a jindy je zase potřeba všechny druhy koření kompletně vyloučit. Když personál chápe, proč jim to říkám, je pro ně snadné jídlo takto připravit.

POUŽÍVÁTE VĚTŠINOU VLASTNÍ INGREDIENCE Z VAŠÍ ZAHRADY V KALARI RASAYANA NEBO JE TAKÉ KUPUJETE ODJINUD?

To závisí na spoustě faktorů a také na pacientově zdravotním stavu. Naše kuchyně není striktně zásobovaná jen z vlastních zdrojů. Většinou používáme  vlastní  čerstvé ingredience z naší zahrady. V některých případech ale potřebujeme určité speciální potraviny, např. banány kadali - malinké  banány,  které jsou velmi zdravé, a ty kupujeme zvenčí, protože jsou dostupné jen na severu Keraly. Používáme také tzv. evropskou zeleninu, např.zelí, květák a pod., které mají vysokou nutriční hodnotu, a většina pacientů je již má zařazené ve svém jídelníčku.

TO USNADŇUJE LIDEM UPRAVIT SVŮJ JÍDELNÍČEK PO NÁVRATU DOMŮ…

Ano, ale není to pouze o schopnosti upravit jídelníček, lidé mají také spoustu různých závislostí. Např. většina pacientů je závislá na nevegetariánské stravě, obsahující hodně masa. Když do stravy zařadíme podobnou zeleninu, necítí se tolik nuceni k radikální změně svých stravovacích návyků.

JE VAŠE STRAVA STRIKTNĚ VEGETARIÁNSKÁ, NEBO VE SPECIÁLNÍCH PŘÍPADECH PODÁVÁTE TAKÉ MASO?

Ne, maso do jídelníčku pacientů nikdy nezařazujeme. Ale u některých nemocí, jako je svalová dystrofie, degenerativní procesy a hlavně mozkové poruchy, jako je Parkinsonova nemoc, potřebujeme určitá nevegetariánská jídla jako prostředky pro vstřebávání léků.

Např. v některých případech u Parkinsonovy nemoci je nedostatek dopaminu v mozkových buňkách. V těchto případech je velmi účinné, když pacientovi připravujeme skopové maso. U svalové dystrofie,  roztroušené sklerózy a podobných nemocí, potřebujeme podávat také určité množství skopového masa nebo léčivé kuřecí polévky. Máme-li pacienta s horečkou, nebo je-li horečka chronická kvůli určité virové infekci, je opět vhodné podávat léčivý vývar ze skopového nebo kuřecího masa. Tedy maso používáme pouze jako léčivou složku.

TOTO JE JEDNA Z MYLNÝCH PŘEDSTAV O AJURVÉDĚ. VĚTŠINA LIDÍ SI MYSLÍ, ŽE AJURVÉDSKÁ DIETA ZNAMENÁ POUZE VEGETARIÁNSKOU STRAVU…

Ano,  i nevegetariánská strava může být ajurvédská, ale pokud podstupujete léčebný proces, je lepší dodržovat vegetariánskou dietu. Obzvlášť pokud řešíte nemoci spojené s poruchami metabolismu, měli byste být vegetariány. Jestliže však řešíte degenerativní nemoci, potřebujete určitý tuk v těle. Kvůli tomu je dobré jíst kuřecí nebo skopové maso, nejlépe organické.

JEDEN AJURVÉDSKÝ LÉKAŘ POUŽÍVÁ ZAJÍMAVÉ SROVNÁNÍ. ŘÍKÁ: NEMŮŽEME Z ESKYMÁKŮ DĚLAT VEGETARIÁNY. CO SI MYSLÍTE O TOM, JAK PROSTŘEDÍ OVLIVŇUJE AJURVÉDSKOU LÉČBU?

Je tomu určitě tak. Neuznávám úplně veganskou stravu. Veganská dieta je vhodná pouze pro kapha -dominantní osoby. Jste-li vata -dominantní, potřebuje vaše tělo také určitou nevegetariánskou stravu.

Většina lidí v Evropě je z důvodu klimatických podmínek vata-dominantní. V zimě máte zvýšenou chuť k jídlu, v období oslavy Vánoc. Potřebujete více jídla a v tomto období také lépe trávíte těžší složky potravy. Před Velikonočními svátky držíte půst, protože tělo potřebuje nastartovat očistný proces před létem. V zimě v Evropě potřebujete i trošku alkoholu, ale např. v arabských zemích je alkohol striktně zakázán kvůli horkému klimatu.

JAKÝ JE TEDY VZTAH AJURVÉDY K ALKOHOLU?

Podle ajurvédy je rozumné se alkoholu vyhýbat. Některé léky obsahují alkohol, ale nedoporučuje se k přímé konzumaci. Jestli už chcete pít alkohol, doporučuje se jeho konzumace v zimě. V letním období byste měli pít jiné druhy nápojů. Ajurvéda není proti alkoholu, ale měl by se užívat v rozumné míře.

A CO KÁVA A ČAJ? MNOHO LIDÍ JE NA NICH ZÁVISLÝCH.

Všechno má své dobré i špatné účinky. Když pijete kávu a čaj, vašemu tělu to neuškodí. Budete-li jíst sladkou stravu, neuškodí vám to. Ale budete-li pít pouze kávu a budete-li jíst jenom cukr, budete mít problémy.

Lidem  kteří jsou závislí na kávě radíme, aby ji pili pouze ráno. Ráno je cirkadiánní rytmus těla a vylučování melatoninu silné. Pití kávy vyvolává zastavení tvorby melatoninu. V noci je opět tvorba melatoninu vyšší, a pokud v té době pijete kávu, váš spánek bude narušen.

V Kalari Rasayana během léčebného procesu pití kávy a čaje není dovoleno.

JAKÉ DRUHY KOŘENÍ POUŽÍVÁTE?

Nepoužáváme Garam masala, ale používáme různé druhy bylinek jako koření. Např. pepř, skořici, hřebíček nebo muškátový oříšek;  prostě vše, co je pro pacienta vhodné. Není to tak, že vám zde dáváme koření, my vám dáváme léčiva!

KROMĚ KOŘENÍ,  NEBO TEDY LÉČIV, CO NEJVÍCE POUŽÍVÁTE?

Nevyhýbáme se žádným chutím ani kořením, ale používáme je v rozumné míře. Máte-li problémy s nerovnováhou vaší vaty a kaphy, zároveň spojené s poruchami metabolismu, potřebujete zázvor nebo česnek. Máte-li vysoký cholesterol, zázvor nebo tamarind budou pro vás opravdu zdravé.

Ze všech koření používáme nejvíce zázvor, ale v některých případech také musím zázvor ze stravy zcela vyloučit. Poté používám pouze kardamom nebo koriandr, protože když máte pita problém, koření pro vás není vhodné.

V DNEŠNÍ DOBĚ TVOŘÍ VĚTŠINU PACIENTŮ V AJURVÉDSKÝCH RESORTECH ŽENY V MENOPAUzE, COŽ JE SPOJENÉ S PITA PROBLÉMY. BERETE TO V ÚVAHU?

Určitě ano. Věk pacienta je zásadním faktorem. Ženy v menopauze mají hormonální výkyvy. Mají více problémů s pita disbalancí. Musíme jim podávat určité ochlazující a uklidňující složky, a brát to v úvahu i při řešení jiných zdravotních problémů.

Řekla bych ale, že v Kalari Rasayana, která je certifikovaná jako nemocnice, máme více pacientů se skutečnými nemocemi. Menopauza je pouze symptom našeho těla, ale my se zabýváme především takovými nemocemi jako je Parkinsonova choroba, svalová dystrofie, cukrovka apod..

ZMÍNILA JSTE CUKROVKU, KTERÁ JE VELMI ROZŠÍŘENOU CIVILIZAČNÍ NEMOCÍ. DÁ SE ŘEŠIT POMOCÍ AJURVÉDY?

Ano, cukrovka je jednou z poruch metabolismu, která  se dá řešit ajurvédskou léčbou a dietou. Cukrovka je spojena s problémy hypertenze, vysokého  cholesterolu, kyseliny močové atd.. Rozdíly v krevních testech můžeme pozorovat během několika týdnů. Všechny civilizační choroby jsou spojeny s životním stylem a stravovacími návyky.

BERETE V ÚVAHU KREVNÍ TESTY PŘI PŘÍPRAVĚ JÍDELNÍČKU? DĚLÁTE I NĚJAKÉ JINÉ TESTY?

K pacientům přistupujeme individuálně. V některých případech nepotřebujeme žádné klinické testy, ale u některých vážných případů provádíme krevní test, test na cholesterol a test TSH (činnost štítné žlázy). Také pacienty žádáme, aby nám poslali zdravotní zprávu od jejich lékaře ještě před příjezdem.

Nejsme turistický ajurvédský resort, jsme certifikovaná nemocnice, a také z právního hlediska musíme léčbu dokumentovat a zaznamenávat jako v klasické nemocnici. To je hlavní rozdíl.

AJURVÉDSKÉ RESORTY MAJÍ BUFETOVÝ SYSTÉM. CO SI O TOM MYSLÍTE?

Jak jsem již řekla, my nejsme resort, ale certifikovaná nemocnice s vysokými standardy, takže dodržujeme předpisy pro klinickou výživu.

Pokud servírujete jídlo bufetovým systémem a poskytujete ajurvédskou léčbu, musíte brát v úvahu tzv. Viruddha Aahar koncept. Strava, která obsahuje nevhodné kombinace, nebo je nevhodně připravovaná, se nazývá Viruddha Aahar.

Existuje 18 typů Viruddha Aahar. Záleží to na vašem klimatu, přípravě jídla, zažívací schopnosti, nebo na vaší nemoci. Je zde 18 bodů, které je třeba brát v úvahu. Dóša typ je pouze jedním z těchto bodů. Z tohoto důvodu považuji bufetový systém, založený na vata, pita a kapha typech nevhodný pro holistickou léčbu.

JEDNÍM Z ROZDÍLŮ V KALARI KOVILAKOM A RASAYANA JE SNÍDANĚ…

Ano, v Kalari Kovilakom dostanete k snídani ovoce. Můžete si vybrat jenom jeden druh ovoce, který může být každý den jiný, a můžete ho sníst kolik chcete.

V Kalari Rasayana podáváme ovoce k snídani pouze tehdy, pokud měl pacient předešlý den těžkou večeři. Pokud měl lehkou večeři, podáváme těžší snídani, ale poté v tento den může být k večeři jenom něco lehčího.

V Kalari Rasayana nemáme žádná striktní pravidla. Stravu můžeme obměňovat podle pacientových potřeb a podle výsledků léčby. Např. u osoby, která je kapha dominantní, nebo má problémy horních cest dýchacích, nemůžeme podávat ovoce ráno, protože ranní doba je kapha dominantní. V tomto případě podáváme kořeněná jídla.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ZUZANA ZWIEBEL
ROZHOVOR

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

DR.POORNIMA SREELAL
AJURVÉDSKÁ LÉKAŘKA

DR.POORNIMA SREELAL

"Jídlo připravované s láskou, se stává lékem. To je důvodem, proč věříme v naše matky. Vždy připravují jídlo s láskou. Ženy jsou stvořitelky, mají ženskou energii Shakti ve svých hormonech. Když existuje bůh, je zde také matka boha."

CGH EARTH
AJURVÉDSKÁ SPOLEČNOST

CGH EARTH

CGH Earth Hotels & Resorts vytvářejí cestovatelské zážitky, které dovolují objevovat přírodu, místní komunitu a kulturu. Všechny tyto zážitky se shlukují do síly uvědomění si sebe sama a svých schopností.

+

ayurveda trails pvt | © 2018