SAMBAR JE JEDNÍM Z NEJOBLÍBENĚJŠÍCH A NEJZDRAVĚJŠÍCH JIHOINDICKÝCH JÍDEL. EXISTUJE MNOHO ZPŮSOBŮ JEHO PŘÍPRAVY, ALE PANÍ GITA RAMESH VE SVÉ AJURVÉDSKÉ KUCHAŘCE VĚŘÍ, ŽE NEJLÉPE CHUTNÁ, JE-LI PŘIPRAVOVÁN S LÁSKOU!
Sambar je jihoindické vegetariánské ragú, vařené z luštěnin a zeleniny. Historický slovník indických jídel podle historika KT Achayay popisuje sambar jako pořádně hustý kořeněný vývar z čočky thuvar, okyselený tamarindem, často obsahující měkkou zeleninu, jako lilek, moringu, tykev a okru. Ale jeho příprava znamená mnohem více než jen výběr chutných ingrediencí. Misku tohoto ostrého vývaru plného chuti, zeleniny a zdraví musí si musí vychutnat každý milovník dobrého jídla. Avšak méně známý je recept a způsob přípravy.
INGREDIENCE:
Příběh jídla, které dnes známe jako sambar, začíná v 17.století na dvoře krále státu Thanjavur Maratha, Shajuhiho. Král Shajuhi měl váženého a vznešeného hosta a chtěl pro něj připravit hostinu. Maráthové, kteří byli známí tím, že byli vegetariáni, plánovali podávat tradiční maráthské jídlo amti. Bohužel královskému kuchaři došlo mungo a kokum, což jsou hlavní ingredience tohoto jídla, a tak zkusili čočku toor a místo kokumu tamarindovou kaši. Přidali také strouhaný kokos a zeleninu. A nový pokrm byl na světě.
Zkusíte uhádnout kdo byl ten vznešený host? Přece maráthský král Sambhaji, syn Shivajiho. Na jeho počest bylo toto jídlo pojmenováno sambar.
PŘÍPRAVA:
Někdo může namítnout, že toto jídlo bylo už dříve součástí tamilské kuchyně a že slovo sambar pochází z tamilského slova chaampu, což označuje mletou nebo jemnou pastu. Takže jakékoliv kari připravené z pasty z mletého koření a příměsí je vlastně sambar neboli kulambu ( ňdoslova to znamená emulze). Zmínky o tomto jídle pocházejí už z 15. století.
„Naše jednoduché a rychlé recepty na čerstvá teplá jídla jsou vhodné i pro ty, kteří nejsou ve vaření příliš zdatní. U každého jídla bereme v úvahu dnešní trendy, stravovací návyky a chutě.“ Gita Ramesh
THE AYURVEDIC COOKBOOK (EN)
Get Fit in Just Two Weeks
GITA RAMESH
V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.
Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.
První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.
ayurveda trails pvt | © 2018