NAMASTE!

SAMBAR JE JEDNÍM Z NEJOBLÍBENĚJŠÍCH A NEJZDRAVĚJŠÍCH JIHOINDICKÝCH JÍDEL. EXISTUJE MNOHO ZPŮSOBŮ JEHO PŘÍPRAVY, ALE PANÍ GITA RAMESH VE SVÉ AJURVÉDSKÉ KUCHAŘCE VĚŘÍ, ŽE NEJLÉPE CHUTNÁ, JE-LI PŘIPRAVOVÁN S LÁSKOU!

Sambar je jihoindické vegetariánské ragú, vařené z luštěnin a zeleniny. Historický slovník indických jídel podle historika KT Achayay popisuje sambar jako pořádně hustý kořeněný vývar z čočky thuvar, okyselený tamarindem, často obsahující měkkou zeleninu, jako lilek, moringu, tykev a okru. Ale jeho příprava znamená mnohem více než jen výběr chutných ingrediencí. Misku tohoto ostrého vývaru plného chuti, zeleniny a zdraví musí si musí vychutnat každý milovník dobrého jídla. Avšak méně známý je recept a způsob přípravy.

SAMBAR S PŘÍCHUTÍ LEGENDY

INGREDIENCE: 

  • půl šálku nebo 100 g proprané zelené čočky mungo
  • 2 lilky podélně rozkrájené
  • 1 podélně rozkrájená mrkev
  • půl čajové lžičky nebo 2,5 g kurkumy
  • jedna nakrájená cibule
  • dvě nasekané chilli papričky
  • 1 lžíce nebo 15 ml oleje
  • 200 g okry podélně nakrájené
  • jeden tamarind velikosti citronu, vyluhovaný v šálku horké vody 
  • sůl dle chuti
  • lžička sambarového prášku
  • Na osmahnutí:
  • 1 lžíce nebo 15 ml rostlinného oleje
  • půl lžičky nebo 0,5 g hořčičných semínek
  • čtvrt lžičky asafoetida (v prášku)
  • 1 suchá červená chilli paprička
  • 8 – 10 lístků kari

Příběh jídla, které dnes známe jako sambar, začíná v 17.století na dvoře krále státu Thanjavur Maratha, Shajuhiho. Král Shajuhi  měl váženého a vznešeného hosta a chtěl pro něj připravit hostinu. Maráthové, kteří byli známí tím, že byli vegetariáni, plánovali podávat tradiční maráthské jídlo amti. Bohužel královskému kuchaři došlo mungo a kokum, což jsou hlavní ingredience tohoto jídla, a tak zkusili čočku toor a místo kokumu tamarindovou kaši. Přidali také strouhaný kokos a zeleninu. A nový pokrm byl na světě.

Zkusíte uhádnout kdo byl ten vznešený host? Přece maráthský král Sambhaji, syn Shivajiho. Na jeho počest  bylo toto jídlo pojmenováno sambar.

PŘÍPRAVA:

  • Smíchejte lilky, mrkev a zelené mungo v tlakovém hrnci. 
  • Přidejte kurkumu, cibuli a zelené chilli papričky. 
  • Zalijte 2 šálky vody a dejte vařit. Po dosažení varu odstavte. 
  • Na pánvi zahřejte olej a lehce na něm osmažte okru. Pak ji vyndejte a přidejte do hrnce k ostatním vařeným položkám. 
  • Přidejte tamarindovou pastu a sůl dle chuti. Nechejte lehce, asi 5 minut povařit.
  • Na pánvi na rozehřátém oleji lehce osmahněte hořčičné semínka, asafoetidu, červené chilli papričky a lístky kari. Poté přidejte do sambaru.
  • Podávejte horké.

Někdo může namítnout, že toto jídlo bylo už dříve součástí tamilské kuchyně a že slovo sambar pochází z tamilského slova chaampu, což označuje mletou nebo jemnou pastu. Takže jakékoliv kari připravené z pasty z mletého koření a příměsí je vlastně  sambar neboli kulambu ( ňdoslova to znamená emulze). Zmínky o tomto jídle pocházejí už z 15. století.

„Naše jednoduché  a rychlé recepty na čerstvá teplá jídla jsou vhodné i pro ty, kteří nejsou ve vaření příliš zdatní. U každého jídla bereme v úvahu dnešní trendy, stravovací návyky a chutě.“ Gita Ramesh

SAMBAR S PŘÍCHUTÍ LEGENDY

THE AYURVEDIC COOKBOOK (EN)
Get Fit in Just Two Weeks 
 GITA RAMESH 

V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.

ANGLICKÉ VYDÁNÍ ZAKOUPÍTE ZDE >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


GITA RAMESH
ZAKLADATELKA KAIRALI GROUP

GITA RAMESH

Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.

KAIRALI GROUP
AJURVÉDSKÁ SPOLEČNOST

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018