NAMASTE!
Ajurvéda   |   AJURVÉDSKA KUCHAŘKA GITY RAMESH

SALÁT Z NAKLÍČENÉ ZELENÉ ČOČKY

GITA RAMESH

ZELENÁ ČOČKA JE SUPERPOTRAVINA, KTERÁ JE JEDNOU Z NEJPODSTATNĚJŠÍCH DETOXIKAČNÍCH A POVZBUZUJÍCÍCH LÁTEK, A KTERÁ POMÁHÁ ZVYŠOVAT TĚLESNOU IMUNITU.

Zelená čočka, běžně známá jako čočka mungo, je malá zelená fazolka, která má četné blahodárné účinky na zdraví a kůži. Je bohatá na vitamíny A, B, C a E a také obsahuje mnoho minerálů a proteinů, které jsou pro tělo tolik potřebné. Tato zelená luštěnina má vysoký obsah vlákniny a je nízkotučným zdrojem proteinů. Pojďme se dozvědět více o tom, jak může být zelená čočka prospěšná pro naše tělo.

SALÁT Z NAKLÍČENÉ ZELENÉ ČOČKY

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek nebo 200g naklíčené zelené čočky (mungo)
  • 1 cibule
  • 1 nakrájené rajče
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • sůl na dochucení
  • ¼ čajové lžičky kmínu (jeera), opečeného a rozdrceného na prášek
  • ½ čajové lžičky nebo 2 ½ ml limetkové šťávy (nimbu)
  • několik jemně nasekaných lístků koriandru (dhaniya)
KOMU NEJVÍCE PROSPÍVÁ?

Zelená čočka je zásobárnou výživných látek. Jak už bylo řečeno dříve, má vysokou nutriční hodnotu, a ke zlepšení zdraví ji může konzumovat každý. Avšak abychom to blíže specifikovali, konzumace zelené čočky prospívá především obézním lidem, těm, kteří mají suchou a šupinatou kůži, lidem s vysokým cholesterolem a s vysokým krevním tlakem. Proto je tedy tato superpotravina jednou z nejpodstatnějších detoxikačních a povzbuzujících látek, která pomáhá zvyšovat tělesnou imunitu.

PŘÍPRAVA:

  • Čerstvě naklíčenou zelenou čočku si můžeme připravit doma. Vezměte hrst zelené čočky, propláchněte ji a namočte v misce, dokud nenasákne potřebné množství vody. Slejte vodu a umístěte zelenou čočku do nakličovací misky. Nechejte stát 3-4 dny.
  • Nyní klíčky umyjte a osušte, připravujte v páře 5-7 minut a dejte do misky
  • Přidejte cibuli, rajče, zelenou chilli papričku a sůl, poté promíchejte.
  • Nyní vše posypte práškem z opečeného kmínu, přidejte limetkovou šťávu a dobře promíchejte.
  • Servírujte ozdobené lístky koriandru.
PROSPĚŠNOST ZELENÉ ČOČKY

Tato nutričně bohatá potravina, která je jednou z nejvýživnějších luštěnin, má, jak již bylo řečeno, četné prospěšné účinky na zdraví a na stav kůže.

ÚČINKY PROTI STÁRNUTÍ: zelená čočka je bohatá na proteiny a vlákninu, a proto působí proti stárnutí. Pomáhá proti vráskám. Může se konzumovat jako polévka, ale také aplikovat jako maska na obličej ke zkrášlení a rozjasnění pleti. Pomáhá čistit pleť a je přírodním exfoliantem, který je účinný ke zesvětlení kůže, odstranění akné a nečistot pleti.

ÚČINKY KE SNÍŽENÍ VÁHY: Jedním z nejefektivnějších využití zelené čočky je její používání ke snížení hmotnosti. Je to přirozená a zdravá forma hubnutí, při které se zbavujete přebytečných kil bez vynechávání jídel. 100g zelené čočky obsahuje 330 kalorií. Tudíž dodržování přirozeného životního stylu je nejlepší cestou k upevnění zdraví.

REGULACE KREVNÍHO TLAKU: zelená čočka pomáhá udržovat správný krevní tlak a regulovat hladinu hořčíku v tělě. Snížení krevního tlaku tedy pomáhá při problémech s hypertenzí a s ní spojených nemocí

ZVÝŠENÍ IMUNITY: Jako zásobárna výživných látek je zelená čočka bohatá na proteiny a poskytuje potřebné nutriční složky pro celé tělo. Lidé , kteří velmi rychle dostanou pocit hladu, mohou sníst hrnek zelené čočky, aby zůstali nasyceni a hydratováni. Zvyšuje odolnost a tělesnou sílu, a tím pádem zvyšuje úroveň imunity.

ZABRAŇUJE ÚŽEHU: Nejdůležitějším kritériem pro zabránění úžehu je udržení hydratace. Takže odborníci navrhují konzumaci hrnku zelené čočky k pomoci od úžehu a zachování hydratace.

Zahrňte zelenou čočku do vašeho jídelníčku a zlepšete vaše zdraví tím nejpřirozenějším způsobem.

„Kdokoliv s absolutně nulovými kuchařskými zkušenostmi může následovat tyto jednoduché a rychlé recepty a jíst tak čerstvá a teplá jídla. Při výběru jídel bereme v úvahu současný trend stravovacích návyků a chutí.“ Gita Ramesh

RŮZNÉ TIPY A INFORMACE PRO ZAHRNUTÍ ZELENÉ ČOČKY DO VAŠEHO JÍDELNÍČKU

Snižuje Kapha a Pitta dóšu a udržuje hladinu Vata dóši při konzumaci s ghee (přepuštěné máslo).

V dnešní době se naklíčená zelená čočka hojně používá v syrové i vařené formě. V ajurvédě je konzumace syrového munga přísně zakázána. A co více, i způsob přípravy vařené čočky mungo ajurvéda dále specifikuje:

  • Je-li připravovaná v páře, může způsobovat průjem
  • Je-li připravovaná ve vařící vodě, může způsobovat zácpu. Abychom tomu zabránili, měli bychom přidat ghee.
SALÁT Z NAKLÍČENÉ ZELENÉ ČOČKY

THE AYURVEDIC COOKBOOK (EN)
Get Fit in Just Two Weeks 
 GITA RAMESH 

V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.

ANGLICKÉ VYDÁNÍ ZAKOUPÍTE ZDE >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


GITA RAMESH
ZAKLADATELKA KAIRALI GROUP

GITA RAMESH

Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.

KAIRALI GROUP
AJURVÉDSKÁ SPOLEČNOST

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018