NAMASTE!

2-3 PORCE

INGREDIENCE
  • 6-8 zralých nakrájených rajčat
  • 1 malá zelená chilli paprička
  • 2 stroužky česneku (lasan)
  • 1 tyčinka skořice (dalchinI)
  • 1 polévková lžíce nebo 15 ml oleje
  • 4-5 lístků kari (kadhi patta)
  • ¼ čajové lžičky mletého černého pepře (sabut kali mirch)
  • sůl na dochucení
POSTUP
  • Nejlépe v tlakovém hrnci uvařte rajčata společně s hrubě nakrájenou cibulí, zelenou chilli papričkou, česnekem, tyčinkou skořice a 2 hrnky vody. Po vychladnutí rozmixujte a přeceďte. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme lístky kari a vše smícháme dohromady. Ochutíme mletým černým pepřem a solí.
AJURVÉDSKÁ LÉKÁRNA NA TALÍŘI

RAJČATA
Denně používaná složka indické kuchyně. Rajčata obsahují nejen nutričně významné složky jako vápník a síru, které mají léčivé účinky, ale také spoustu minerálů, důležitých pro tělo a jeho růst. Mají velmi nízký obsah tuku a nulový cholesterol.

ZELENÉ CHILLI
Je výborným prostředkem pro prevenci řady onemocnění. Zelené chilli je důležitou složkou indické kuchyně. Je bohaté na vitamín C, vitamín A a flavonoidy. Obsahuje řadu minerálů, např. draslík, mangan, železo a hořčík. 

ČESNEK
Díky svým léčivým vlastnostem je důležitou složkou mnoha jídel. Je velmi vhodný pro lidi se srdečními potížemi a také snižuje riziko rakoviny a pomáhá při snižování nadváhy.

SKOŘICE
Jedno z nejstarších koření s charakteristickým aroma, které se od pradávna používá v medicíně i při vaření. Snižuje cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. Pomáhá při artritidě a je významným zdrojem manganu, vlákniny, železa a vápníku. 

ČERNÝ PEPŘ
Pro svoji štiplavou chuť se hojně používá v indické kuchyni. Černý pepř je jedním z nejstarších a nejdůležitějších koření. Má stimulující účinky, působí blahodárně na zažívání a zklidňuje nervový systém. 

CIBULE
Cibule je už od pradávna používána při přípravě jídel díky své nutriční hodnotě. Má močopudné účinky, je výborná pro zažívání, na srdce, oči a klouby. Má nízký obsah tuku a kalorií a žádný cholesterol. Extrakt z cibule je velmi dobrý na artritidu, při kašli a nachlazení, astmatu a zánětu průdušek. 

LÍSTKY KARI
Lístky kari se používají pro jejich specifické aroma a chuť. Jsou však také přírodním lékem na mnohé zdravotní potíže. Konzumace několika čerstvých lístků kari denně pomáhá při cukrovce, snižuje cholesterol, snižuje nadváhu a zabraňuje vzniku šedého zákalu.
RAJČATOVÁ POLÉVKA

THE AYURVEDIC COOKBOOK (EN)
Get Fit in Just Two Weeks 
GITA RAMESH 

V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.

ANGLICKÉ VYDÁNÍ ZAKOUPÍTE ZDE >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


GITA RAMESH
ZAKLADATELKA KAIRALI GROUP

GITA RAMESH

Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.

KAIRALI GROUP
AJURVÉDSKÝ RESORT

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018