2-3 PORCE
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme kmín, zázvor, česnek, cibuli, zelené chilli, mletý koriandr, mleté červené chilli, rozemletou skořici a hřebíček. Smažte několik minut. Přidejte rajčata a špenát, 5 minut povařte. Nechte vychladnout a rozmixujte. Směs dejte zpět na pánev, přidejte zelený hrášek a 1 hrnek vody. Osolte a 5 minut povařte. Podáváme horké.
AJURVÉDSKÁ LÉKÁRNA NA TALÍŘI
ŠPENÁT
Špenát má velmi málo kalorií a hodně vitamínů, minerálů a dalších výživných látek. Je vynikajícím zdrojem vitamínu K, vitamínu A, hořčíku, železa, vápníku, vitamínu C, vitamínu B2, draslíku a vitamínu B6. Je bohatý na bílkoviny, fosfor, vitamín E a zinek. Obsahuje také hodně vlákniny a Omega 3 mastné kyseliny. Díky tomuto vysokému obsahu různých nutričních látek působí příznivě při mnoha onemocněních.
ZELENÝ HRÁŠEK
Má vysokou nutriční hodnotu a je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů. Zelený hrášek má relativně nízkou kalorickou hodnotu a žádný cholesterol. Je výborným zdrojem proteinů a vlákniny. Obsahuje také velké množství kyseliny listové, vitamínu C, K a A.
ŘÍMSKÝ KMÍN
Koření, které se již od starověku používá pro svoji výraznou chuť a aroma. Je vynikající při zažívacích potížích. V ajurvédě se hojně používá voda s kmínem po jídle, což podporuje trávení a má antiseptické účinky.
ZÁZVOR
Podporuje trávení a krevní oběh. Je výborný při nachlazení a kašli. Stejně jako většina koření, má také afrodiziakální účinky. Je bohatý na vitamín C.
ČESNEK
Díky svým léčivým vlastnostem je důležitou složkou mnoha jídel. Je velmi vhodný pro lidi se srdečními potížemi a také snižuje riziko rakoviny a pomáhá při snižování nadváhy.
CIBULE
Cibule je už od pradávna používána při přípravě jídel díky své nutriční hodnotě. Má močopudné účinky, je výborná pro zažívání, na srdce, oči a klouby. Má nízký obsah tuku a kalorií a žádný cholesterol. Extrakt z cibule je velmi dobrý na artritidu, při kašli a nachlazení, astmatu a zánětu průdušek.
SUŠENÉ ČERVENÉ CHILLI
Obsahuje velké množství vitamínu C a karotenu. Je velmi zdraví prospěšné. Povzbuzuje chuť k jídlu a krevní oběh, zvyšuje imunitu.
SKOŘICE
Jedno z nejstarších koření s charakteristickým aroma, které se od pradávna používá v medicíně i při vaření. Snižuje cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. Pomáhá při artritidě a je významným zdrojem manganu, vlákniny, železa a vápníku.
HŘEBÍČEK
Hřebíček se po celá staletí používá v medicíně I jako koření pro přípravu jídel. Má vysoký obsah minerálů, analgetické, protizánětlivé a antibakteriální účinky a charakteristickou výraznou vůni. Používá se k výrobě zubních past a díky svým antiseptickým vlastnostem pomáhá snižovat infekci.
RAJČATA
Důležitá denně používaná složka indické kuchyně. Rajčata obsahují nejen nutričně významné složky jako vápník a síru, které mají léčivé účinky, ale také spoustu minerálů, důležitých pro tělo a jeho růst. Mají velmi nízký obsah tuku a nulový cholesterol.
THE AYURVEDIC COOKBOOK (EN)
Get Fit in Just Two Weeks
GITA RAMESH
V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.
Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.
První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.
ayurveda trails pvt | © 2018