2-3 PORCE
AJURVÉDSKÁ LÉKÁRNA NA TALÍŘI
KVĚTÁK
Má nízký obsah tuků a cukrů, ale vysoký podíl vlákniny, kyseliny listové a vitamínu C. Květák je zdraví velmi prospěšný díky své vysoké nutriční hodnotě. Pomáhá při rakovině prostaty, prsu, děložního čípku, vaječníků a střeva, díky vysokému obsahu protirakovinných látek.
ZELENÝ HRÁŠEK
Má vysokou nutriční hodnotu a je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů. Zelený hrášek má relativně nízkou kalorickou hodnotu a žádný cholesterol. Je výborným zdrojem proteinů a vlákniny. Obsahuje také velké množství kyseliny listové, vitamínu C, K a A.
KURKUMA
Jedno ze základních koření, které se hojně používá nejen v ajurvédské, ale I indické kuchyni vůbec. Kurkuma má štiplavou, hořkou a lehce astringentní chuť. Čistí krev a má protizánětlivé účinky. Její jasná barva dává omáčkám charakteristický odstín. Má antiseptické úřinky a pomáhí při střevních potížích
ŘÍMSKÝ KMÍN
Koření, které se již od starověku používá pro svoji výraznou chuť a aroma. Je vynikající při zažívacích potížích. V ajurvédě se hojně používá voda s kmínem po jídle, což podporuje trávení a má antiseptické účinky.
ZÁZVOR
Podporuje trávení a krevní oběh. Je výborný při nachlazení a kašli. Stejně jako většina koření, má také afrodiziakální účinky. Je bohatý na vitamín C.
ČESNEK
Díky svým léčivým vlastnostem je důležitou složkou mnoha jídel. Je velmi vhodný pro lidi se srdečními potížemi a také snižuje riziko rakoviny a pomáhá při snižování nadváhy.
CIBULE
Cibule je už od pradávna používána při přípravě jídel díky své nutriční hodnotě. Má močopudné účinky, je výborná pro zažívání, na srdce, oči a klouby. Má nízký obsah tuku a kalorií a žádný cholesterol. Extrakt z cibule je velmi dobrý na artritidu, při kašli a nachlazení, astmatu a zánětu průdušek.
SUŠENÉ ČERVENÉ CHILLI
Obsahuje velké množství vitamínu C a karotenu. Je velmi zdraví prospěšné. Povzbuzuje chuť k jídlu a krevní oběh, zvyšuje imunitu.
THE AYURVEDIC COOKBOOK (EN)
Get Fit in Just Two Weeks
GITA RAMESH
V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.
Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.
První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.
ayurveda trails pvt | © 2018