NAMASTE!
Příběhy   |   ROZHOVORY: GITA RAMESH

02: Spiritualita, astrologie, vastu & jóga

GITA RAMESH

GITA RAMESH, ZAKLADATELKA A VÝKONNÁ ŘEDITELKA KAIRALI AYURVEDIC GROUP, VE SVÉM DRUHÉM ROZHOVORU SE ZUZANOU ZWIEBEL, VYSVĚTLUJE SPOJENÍ AJURVÉDY A SPIRITUALITY, VASTU SHASTRA, ASTROLOGIE A JÓGY.

GITA RAMESH, zakladatelka a výkonná spoluředitelka Kairali Ayurvedic Group. Má bakalářský titul v oboru Alternativní systémy medicíny a chirurgie a magisterský titul z Biochemie. Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů a společně se svým manželem, K. V. Rameshem, předávají odkaz ajurvédy prostřednictvým značky Kairali. První „Kairali Ayurvedic Centre“ otevřela v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích. V roce 2017 během 7. ročníku Annual Women Leaders Conference v Indii získala ocenění „The Leading Women in Ayurveda“.

Je autorkou dvou knih: „Ajurvédské bylinné masáže“ a „Ajurvédská kuchařka“.

JAK JE AJURVÉDA SPOJENA SE SPIRITUALITOU?

Spiritualita je něčím, v co by každý měl věřit. Mnohem výše, než sahá naše inteligence, existuje něco opravdu nadpřirozeného. To je to, co nazýváme Bohem. Ajurvéda má svého boha Dhanvantari. Hodně v něj věříme, protože bez jeho požehnání se nic neděje.

Říkáme, že vše co se děje je požehnáno Bohem. Protože je to vždy on, kdo rozhodne co se má stát. My jsme pouze lidé na naší cestě životem, která je už pro nás určená. My se snažíme jít tou cestou a konat co nejlepším způsobem. Měli bychom mít zdravé tělo, musíme se starat o naše zdraví až do konce našeho života. Bůh je ten, kdo nám pomáhá. Tady je to spojení ajurvédy a spirituality.

KDYŽ JSTE BUDOVALI RESORT KAIRALI, BRALI JSTE V ÚVAHU TAKÉ TOK ENERGIÍ. BYLI PŘIZVÁNI ODBORNÍCI NA ASTROLOGII A VASTU SHASTRA. JAK SE TO PROMÍTLO DO STAVBY SAMOTNÉHO RESORTU?

Ano, promítlo se to. Patříme do rodiny ajurvédských lékařů. My víme, že pokud opravdu chceme 100% výsledky ajurvédských terapií, které nabízíme (i kdyby jen těch relaxačních), musíme pozvat odborníky na vastu shastra a astrologii. Přivedli jsme lidi, kteří rozuměli umění stavět podle vastu shastra, a astrology,  kteří propojili své dovednosti. Byla to celkem podívaná, jak říkali: „Toto je správně. Toto je špatně.“ Takto jsme to všechno dávali dohromady a podle toho pak rozmístili domky.

Nedělali jsme žádné velké stavby. Postavili jsme samostatné domky, všechny orientované ke slunci. Když se projdete kolem dokola, uvidíte, že většina domků je otočena ke slunci a proudí do nich sluneční svit. Jak už jsem zmínila dříve, každý domek nese jméno podle Nakshatra (hvězda ve védské astrologii). V každé místnosti byla umístěna posvátná lastura, která dává pozitivní vibrace. V domcích a okolo nich jsme zasadili stromy a byliny. Už jen ten vzduch, který tu dýcháte, má vysoce léčivý účinek. Velmi důležitý byl otevřený prostor. Přišli jsme také s nápadem vodního toku, protože každé místo potřebuje určitý zvukový hudební efekt. Ten vašemu tělu poskytne pocit opravdové relaxace.

STÁLE JEŠTĚ SPOLUPRACUJETE S ASTROLOGY, KTEŘÍ KAIRALI RESORT NAVŠTĚVUJÍ. HOSTÉ SE ZAJÍMAJÍ O SVŮJ OSUD, ALE JAK KOMBINUJETE LÉČENÍ S ASTRO-AJURVÉDOU?

My věříme v léčivou sílu astro-ajurvédy. Astrologie je, opět, védská věda, pocházející ze stejných véd jako ajurvéda. Je součástí ajurvédy.

Jestliže jste velmi nemocní a uvědomíte si, že cokoliv děláme vám nijak nepomáhá, neléčí vás to, pak nahlédneme do astrologie. Podíváme se na vaše astrologické domy, postavení planet a hvězd. Na základě astrologického výkladu uctíváme bohy planet. Snažíme se snížit jejich vliv ve snaze o co nejlepší výsledky lěčebného procesu. Jestliže chceme najít odpovědi, týkající se ozdravného procesu , vždy kombinujeme astrologii s ajurvédskou léčbou.

ASTROLOGIE PŘEDSTAVUJE SPOJENÍ S VESMÍREM, ALE TAKÉ SLOVO JÓGA ZNAMENÁ SPOJENÍ. JAK VIDÍTE SPOJENÍ AJURVÉDY A JÓGY?

Dalo by se říci, že jóga je sestrou ajurvédy. Obě jsou zmiňovány ve védách, obě se zaměřují na léčení a zdraví. Cokoliv v józe děláte, vede k léčení, stáváte se zdravějším. Zlepšuje se trávení, zvyšuje se ohebnost těla, upravuje se imunitní systém a zvyšuje pozornost. Stejné věci se dějí když podstupujete ajurvédskou léčbu. Péče o vaše tělo vám pomáhá žít zdravě. Takže ajurvéda a jóga jsou dva pilíře stejné věci.

Jóga a meditace velmi pomáhají v udržování zdraví. Všem lidem, kteří přicházejí navštívit Kairali - Ayurvedic Healing Village, nabízíme jógu a meditační praktiky. Ale v některých případech, pokud podstupují určité terapie, při kterých jóga není vhodná, tak jim cvičení jógy nedovolujeme. Je to na rozhodnutí lékaře. Ten rozhodne po přijetí pacienta, konzultaci a  vyšetření, zda může praktikovat určitou formu jógy, kterou v našem zařízení nabízíme.

— 
ROZHOVORY S GITA RAMESH 03 >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


GITA RAMESH
KAIRALI - THE HEALING AYURVEDIC VILLAGE

GITA RAMESH

Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

ANTO FRAMES
FOTOGRAF

ANTO FRAMES

Ptá se, kde zmizel všechen rum. Hledá klid v pohybu vody a zjišťuje, že neexistuje žádná tmavá strana měsíce. Ve skutečnosti všechno je temné. Světlo se hrá jenom s objektívem.

KAIRALI GROUP
AJURVÉDSKÝ RESORT

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018