NAMASTE!

GITA RAMESH, ZAKLADATELKA A VÝKONNÁ ŘEDITELKA KAIRALI AYURVEDIC GROUP, VE SVÉM TŘETÍM ROZHOVORU SE ZUZANOU ZWIEBEL PŘEDSTAVUJE SVOJI AJURVÉDSKOU KUCHAŘKU.

GITA RAMESH, zakladatelka a výkonná spoluředitelka Kairali Ayurvedic Group. Má bakalářský titul v oboru Alternativní systémy medicíny a chirurgie a magisterský titul z Biochemie. Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů a společně se svým manželem, K. V. Rameshem, předávají odkaz ajurvédy prostřednictvým značky Kairali. První „Kairali Ayurvedic Centre“ otevřela v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích. V roce 2017 během 7. ročníku Annual Women Leaders Conference v Indii získala ocenění „The Leading Women in Ayurveda“.

Je autorkou dvou knih: „Ajurvédské herbální masáže“ a „Ajurvédská kuchařka“.

PANÍ GITO, JSTE AUTORKOU AJURVÉDSKÉ KUCHAŘKY, BUĎ FIT ZA POUHÉ DVA TÝDNY. VAŘÍTE STEJNĚ I V RESORTU KAIRALI?

Ano, recepty, které uvádím ve své Ajurvédské kuchařce vycházejí ze stravy, kterou vaříme v našem resortu Kairali - The Ayurveda Healing Village. Je to velmi jednoduchá, čistě vegetariánská strava. Každý, kdo nás navštíví, se může během svého pobytu naučit základní principy přípravy ajurvédské stravy, a zařadit je do svého způsobu stravování i doma. 

Naše strava obsahuje lehce stravitelná vegetariánská jídla jako jsou saláty, polévky a hlavní jídla. Používáme zde pouze místní a čerstvé suroviny. Jídlo podáváme třikrát denně v přesném množství, jaké tělo potřebuje. Ani více, ani méně. V úvahu bereme prakriti (individuální tělesný a energetický typ) každé osoby. Strava vždy odpovídá jednotlivým typům zvaným dóša, vata, pitta a kapha. Tento princip je v ajurvédské stravě velmi důležitý.

VAŠE KNIHA JE VLASTNĚ JAKÝMSI PRŮVODCEM PRO SAMOLÉČENÍ. MŮŽE SI KAŽDÝ OSVOJIT TYTO PRINCIPY?

Ano, moje kniha je určena i pro ty, kteří nemají vůbec žádné zkušenosti s vařením. Recepty jsou opravdu jednoduché a velmi rychlé. Většinou obsahují všeobecně známé a dostupné ingredience, jako česnek, zázvor, kurkumu a římský kmín. Je třeba také brát v úvahu množství a druh používaného oleje. Toto jsou důležité prvky, které ovlivňují imunitu a trávení. Vědět jaké ingredience, v jakém množství a jak je použít, je tajemstvím ajurvédské kuchyně. Během pobytu v našem resortu můžete navštěvovat lekce vaření, kde se toto vše dozvíte.

03: Ajurvédská dieta

AJURVÉDSKÁ KUCHAŘKA
Buď fit za pouhé dva týdny.
GITA RAMESH 

V ajurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ajurvédské léčebné vědy formou ajurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ajurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ajurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.

ONLINE RECEPTY >>

PŘIPRAVUJETE PRO VAŠE KLIENTY BĚHEM JEJICH POBYTU V RESORTU KAIRALI INDIVIDUÁLNÍ STRAVU?

Ano, naše kuchyně je také lékárnou. Každému pacientovi navrhne jeho lékař dietu a denně koordinuje přípravu stravy s kuchyní. Dieta je pro každého pacienta jiná. Závisí na jeho zdravotním stavu a na tělesném typu. 

ZMÍNILA JSTE, ŽE VŠECHNY POUŽÍVANÉ INGREDIENCE JSOU MÍSTNÍHO PŮVODU…

Ano, většinu zeleniny a ovoce, které v kuchyni používáme, pěstujeme v naší zahradě, která se nachází hned za resortem. Řekla bych, že asi 90% zeleniny si pěstujeme sami a zbytek nakupujeme od místních farmářů. Stravě zde věnujeme opravdu velkou pozornost, stejně jako naším hostům.

JAKÝ TYP STRAVY BYSTE DOPORUČILA PRO HARMONII TĚLA, MYSLI A DUŠE?

Strava musí být holistická. Taková, aby byla dobrá jak pro tělo, tak i pro mysl a duši. Měla by vypadat chutně, příjemně vonět a lákat vás už od pohledu. Jenom takové jídlo nasytí vaše tělo, mysl i duši.

SLOVO VISHADAM V SANSKRTU ZNAMENÁ JED, ALE TAKÉ BÝT NEŠŤASTNÝ. JE PODLE VÁS PORCE DOBRÉHO JÍDLA TAKÉ PORCÍ ŠTĚSTÍ?

Samozřejmě! Když vidíte jídlo, které vás láká, a jíte ho, to vyvolává pocit štěstí. Nejíme pouze proto, abychom zaplnili žaludek. Jenom jídlo, které u vás vyvolává pžíjemné pocity, může být tím správným jídlem.

EXISTUJE MÝTUS, ŽE AJURVÉDSKÁ STRAVA JE ČISTĚ VEGETARIÁNSKÁ…

Ne, ajurvédská strava není jen vegetariánská. To je ta krása ajurvédy, že vlastně můžete jíst všechno. Ajurvéda vám nic nezakazuje, ale radí vám co jíst, kdy jíst a co je pro koho dobré. To je v ajurvédě opravdu důležité; nic nezakazovat. Pokud si to vaše tělo žádá, můžete jíst i nevegetariánskou stravu. Například pro děti je důležité jíst maso, aby neměly problémy s kostmi a kůží, protože jejich tělo je ve vývinu. Kuřecí nebo jehněčí polívky jsou výborné pro růst a vybudování svalové hmoty. Malá porce ryby také dodá hodně energie a antioxidantů důležitých pro zdravý tělesný vývoj. Předtím než navrhneme vhodnou dietu, je důležité brát v úvahu prostředí, věk a tělesný typ člověka. 

JAK JE TO S ALKOHOLEM, KÁVOU A ČAJEM?

Ani zde neexistují žádná striktní omezení. Ale je opět otázkou pro koho to je vhodné a pro koho ne, kdy a v jakém množství. Vychutnat si skleničku alkoholu v dobré společnosti vám může přinést pocit zklidnění, relaxace a dobré pohody. Alkohol ve správném množství může být i lékem. Ale musíte vědět, jak odolat pokušení a používat jej opravdu jenom jako lék. 

AJURVÉDA ROZEZNÁVÁ ŠEST DRUHŮ CHUTÍ. JAK BYSTE POPSALA CHUTĚ VAŠEHO ŽIVOTA?

Když jsme se před 10 lety vydali na cestu ajurvédy, nebyla to pro nás lehká doba. Museli jsme se opravdu hodně bojovat, abychom vzkřísili tuto starobylou indickou vědu. Indové téměř na ajurvédu zapomněli. Bylo to pro nás hořké zjištění, že lidé nejsou hrdi na toto cenné dědictví, které již téměř zaniklo. A poté přišla palčivá část našeho příběhu, když po usilovném přesvědčování vyzkoušet ajurvédskou léčbu, nechtěli mnozí lidé přiznat, že jim pomohla. Prostě nevěřili tomu, že pozitivní efekt na jejich zdravotní stav je výsledkem ajurvédské přírodní léčby. Dalším problémem bylo, že lidé nechápali, že ajurvéda potřebuje čas. To byl celkem kyselý pocit slyšet lidi říkat: „Vyzkoušíme si jednu proceduru a pak uvidíme.“ Nechápali, že po jedné proceduře nemohou očekávat žádné výsledky. 

Ale když jsme překonali období hořkých, svíravých, palčivých a kyselých pocitů, přišly konečně i slané a sladké momenty. Bylo to v období, kdy lidé začali ajurvédě věřit. První slzy úlevy po pozitivních výsledcích léčby byly slané, ale zároveň, vidět konečně ovoce našeho dlouhodobého úsilí, patřilo k těm velmi sladkým momentům. Během tohoto procesu jsme pochopili, že ajurvéda je jedním z největších monumentů, které jsme dali světu, a je vědou která zůstane odkazem pro další generace.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


GITA RAMESH
KAIRALI - THE HEALING AYURVEDIC VILLAGE

GITA RAMESH

Pochází z rodiny věhlasných vaidiyů. Se svým manželem, K. V. Rameshem otevřela v roce 1989 první ajurvédské centrum. Dnes má Kairali pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí.

ZUZANA ZWIEBEL
AJURVÉDSKÉ CESTY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

KAIRALI GROUP
AJURVÉDSKÝ RESORT

KAIRALI GROUP

První ajurvédske centrum bylo otevřené v roce 1989 v Novém Dillí, a následně ajurvédský resort „Kairali – The Ayurvedic Healing Village“ v roce 1999. Dnes má tato společnost pod svou záštitou více než třicet center po celé Indii i v zahraničí a zaměstnává přes 700 lidí v 35 lokacích v 10 zemích.

+

ayurveda trails pvt | © 2018