NAMASTE!

Publikováno v časopise Apetit, Květen 2014

Milý Apetite,

Do jižní Asie jsem se zamilovala už v roce 2007. Tehdy mě na tři měsíce pozvala cestovní kancelář se Šrí Lanky, abych jim vytvořila turistický marketing pro střední Evropu. Nakonec jsem zůstala tři roky. Pak jsem rok studovala geopolitiku a mezinárodní vztahy na jedné z nejprestižnějších indických univerzit v Manipalu a tam jsem definitivně propadla kouzlu Indie. Po ukončení studií jsem se do Indie vrátila a založila cestovní kancelář, která seznamuje turisty s životem místních a mimo jiné i ajurvédou, indickým uměním života.
AJURVÉDU LIDÉ VNÍMAJÍ JAKO ALTERNATIVNÍ MEDICÍNU, ALE V INDII JE TO NEODDĚLITELNÁ SOUČÁST ŽIVOTA, A KLÍČ K JEJÍMU POCHOPENÍ TKVÍ V JÍDLE. 

Samotné slovo ajurvéda znamená vědao životě nebo moudrost života. V sanskrtu její podstatu nejlépe vyjadřuje slovo vishadam, které se překládá jako smutek, ale taky jako jed. Smutný člověk špatně jí i špatně tráví. Proto jsou štěstí a vnitřní spokojenost tak důležité. A stejně důležité je i to, co jíme.

TRADIČNÍ KÉRALSKÁ KUCHYNĚ ZCELA RESPEKTUJE AJURVÉDSKÉ ZÁSADY.

Téměř výlučně vegetariánská jídla s malým množstvím oleje a ochucená spoustou bylinek a koření se připravují v hliněných hrncích na otevřeném ohni. Už jen vůně láká k návštěvě místních nebo do restaurací, kam chodí domorodci jíst. Malé restaurace nabízejí jednoduchá, ale výborná a levná jídla. Bohužel turisté je v zastrčených dvorcích a uličkách často vůbec nenajdou. Velké restaurace většinou nabízejí indická jídla přizpůsobená evropským chutím a jsou poměrně drahá.

V RÁMCI SVÉ PRÁCE JSEM NEUSTÁLE NA CESTÁCH.

Často střídám hotely, ale mnohem raději bydlím v soukromí. Zejména v jižní Indii rodiny běžně pronajímají část svého domu cestovatelům a někdy jim i vaří domácí jídlo. Baví mě vidět jim až do kuchyně, ale sama vlastně moc nevařím.

„Stres a smutek kazí žaludek a špatné trávení pak může za všechny choroby, říká ajurvéda, učení o životě, které pochází z malého indického přímořského státu Kérala. Proto se tady všichni usmívají a nenosí hodinky.“ 

STÁT KÉRALA NA JIHU INDIE JE RÁJEM LABUŽNÍKŮ.

Oč je proti ostatním indickým státům menší, o to pestřejší chutě nabízí. V každém městě najdete unikátní specialitu. Například na severu v městě Thalassery podávají ve vyhlášené restauraci Paris biryani rýži vařenou s masem a zeleninou. Vegetariánská restaurace Kitchen Tellicherry je zase proslulá kaipolou, sladkou smaženou směsí banánů a sušeného ovoce s vejcem. Ve městě Calicut v muslimské restauraci Zain’s pak vaří Zainabi Noor oblíbená jídla svého manžela a nad jejím ari kadukka, buchtičkách s mořskými plody, či banánovým dezertem unnakaya se prý dal dohromady nejeden pár... Po Malabarském pobřeží můžete cestovat přes celou Kéralu a při tom stále ochutnávat. V každém městě tu totiž připravují jinou omáčku a každá je jedna báseň! Travancorské rybí kari na jihu je rudé a pálivé, Malabar na severu nabízí omáčku s větším množstvím kokosového mléka a žluté kurkumy atd. O zdejším rybím kari by se měla sepsat kuchařka, nebo spíš básnická sbírka!

JAKO V CELÉ ASII I V KÉRALE JE HLAVNÍ SOUČÁSTÍ JÍDELNÍČKU RÝŽE.

Jí se k snídani, k obědu i k večeři. Pokud k jídlu nedostanete rýži, určitě vám naservírují placky z rýžové mouky. Rýžová políčka patří k pobřeží, stejně jako ryby k moři. V systému pobřežních lagun se pěstují dokonce odrůdy vhodné do slané vody. Osvědčily se zejména po tsunami. O úrodnosti a kráse Kéraly e traduje historka, podle níž se po vyhlášení nezávislosti v roce 1947 místní obávali hladomoru kvůli neúrodě rýže. Pozvali tedy premiéra Nehrúa, aby jim pomohl. Nehrú přijel a spatřil lány zeleniny a sady, které se rozprostírají po celé Kérale. Rozzlobeně se vrátil do Dillí s tím, aby ho už nikdy nevolali do Kéraly kvůli nedostatku rýže!

KROMĚ RÝŽE JEDÍ INDOVÉ I LUŠTĚNINY, NEJRŮZNĚJŠÍ PLACKY A ZELENINU.

Jejich úpravy jsou tak nápadité, že jsem tu ještě neochutnala stejné jídlo. Ani v menze během studií. Na rozdíl od českých jídelen bylo jídlo výborné, barevné a neuvěřitelně levné. Vegetariánský bufet stál 40 rupií (v přepočtu asi 10 korun), nevegetariánský 70 rupií, a sníst jste mohli, kolik jste chtěli.

KDYŽ DOSTANU CHUŤ NA NĚCO NEPÁLIVÉHO, NAKOUPÍM SI ČERSTVOU ZELENINU U STÁNKU NA ULICI.

Připravím si salát nebo ji chroupu jen tak... Obávaná střevní onemocnění jsem tu za sedm let nepotkala, zato šťastné lidi každý den.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ZUZANA ZWIEBEL
ZAKLADATEĽKA A DUŠA AJURVÉDSKÝCH CIEST

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018