NAMASTE!

Všude na Západě, kde zdomácněla Ájurvéda, si lidé velmi rychle oblíbili velvyslankyni ájurvédské farmakologie – bylinu s názvem ašvagandha.

Lidé by měli mít možnost seznámit se alespoň s nejdůležitějšími ájurvédskými bylinami, aby si ji mohli podle vlastního uvážení zařadit do preventivní domácí lékárny. Ašvagandha má jedinečné vlastnosti, jež si zasluhují, abych je představil samostatnou kapitolou. Na jejím příkladě bych navíc rád ukázal i ostatním to, co mi dnes už připadá samozřejmé, ale co mne samotného v počátcích mé dráhy fascinovalo. Dávní světci a lékaři dokonale znali vlastnosti bylin v jejich komplexních účincích na celý lidský organismus. Moderní věda pouze postupně a velmi dílčím zpúsobem potvrzuje informace, které nám předali. Bez náročných technických zařízení a laboratoří byli schopnosti vidět to, co se nám i s nejmodernějším vybavením daří jen pomalu ověřovat. Jejich jedinou laboratoří byl život sám a jejich jedinými nástroji byla schopnost hlubokého vhledu a bdělého pozorování. Kolikrát jsem si kladl otázku, jaká musela asi být jejich intuice. Domníváme se, že jsme úžasně pokročili ve svých objevech, a přitom pouze neobratně klopýtáme ve stopách těchto velikánů.

„Užívá-li se Ašvagandha s mlékem nebo ghí, olejem či vodou po dobu patnácti dnú, dodá vyčerpanému tělu sílu tak, jako ji vydatný déšť dává zrajícímu obilí.“ Vágbhata

Ašvagandha (Withania somnifera) se v Indii používá od nepaměti. Otec Ájurvédy, Čaraka ji označuje za rasájanu, tj. životadárný prostředek a omlazující tonikum a vyjmenovává její nesčetné cenné vlastnosti.

Podle textu Bhavaprakáša dodává ašvagandha sílu, odolnost, energii, lesk pokožce, napomáhá kvalitnímu růstu tkání, povzbuzuje chuť k jídlu, působí jako afrodiziakum. Odstraňuje vodnatelnost, kožní onemocnění a slabost. Je účinná při léčbě zánětů a nachlazení.

Užívají se kořen a listy. Jako lék se podává v několika podobách. Podle tradičních receptur se připravuje odvar tzv. árišta nebo bylinný džem, rasájana či léhja, anebo pasta na bázi ghí, tzv. ghrtam. Kromě toho se z ašvagandhy též připravuje bylinné víno a sirupy, jež jsou velmi dobrým nápojem pro děti. Pro vnější použití a ke speciálním masážím je určen olej z ašvagandhy.

Na Západě se nejčastěji setkáváme s kořenem rozemletým na prášek, jenž se podává jen tak, nebo se plní do kapslí, popřípadě je vytvarovaný do tablet. Ašvagandha má specificky hořko-kořeněnou chuť a výrazné aroma vzdáleně připomínajícího koňský pach, jak nepovídá i sá název byliny. Tradiční názvy bylin vždy vznikaly tak, aby vypovídaly o vlastnostech dané rostliny a usnadnili její identifikaci. Známkou čerstvosti, dobré kvality a potence prášku je, že se člověku krátce po jeho požití rozlije v jícnu příjemně hřejivý pocit. U citlivějších lidí její sattvické vlastnosti vyvolávají pocit rozjasnění mysli a zjemnění smyslů.

Ašvagandha je předmětem obrovského zájmu klinických výzkumných týmů nejen v Indii, ale zejména v Japonsku, USA A Švýcarsku a poslední dobou též v Německu, Francii i v dalších státech.

Jednotlivé chemické složky Ašvagandhu se intenzivně zkoumají již zhruba čtyřicet let. Přes použití všech vyspělých technologií a nástrojů moderní analýzy se dosud nepodařilo rostlinu ani její složky prozkoumat úplně v celé jejich složitosti. V současnosti je známo, že ašvagandha obsahuje 11 alkaloidů, 35 withanolidů a několik sitonindosidů, novou skupinu bioaktivních látek, jež byly poprvé zaznamenány na konci osmdesátých let. Již mnoho let probíhá studium ověřování uklidňujících účinků kořene ašvagandhy. Ašvagandhu podle dnešních měřítek řadíme mezi byliny s tzv. adaptogenními vlastnostmi. Adaptogeny jsou látky, které v těle zvyšují stav tzv. nespecifické imunity a poskytují organismu ochranu proti rozličným druhům stresu.

Ašvagandha má vynikající krvetvorné vlastnosti díky vysokému obsahu železa a volných aminokyselin jako je valin, tyrosin, prolin, alanin a glycin. Je potvrzeno, že organické železo obsažené v ašvagandě má mnohem vyšší biologickou účinnost než železité soli. Protože způsobuje zvýšení hladiny hemoglobinu, lymfocytů a červených krvinek, má výborné anabolické vlastnosti.

Farmakologický výzkum potvrdil, že ašvagandha je účinná v léčbě mnoha nemocí, včetně akutní revmatické artritidy, leukodermy, bronchitidy, astmatu a senility. Projevuje se rovněž jako spasmolytikum, antipyretikum a analgetikum, pomáhá vyrovnávat krevní talk, hladinu cukru v krvi, působí protizánětlivě a protibakteriálně (zejména proti zlatému stafylokoku). Mnohé výzkumy se zabývají protistresovými a protinádorovými účinky ašvagandhy. Při rozboru účinků dvou nových sitonindosidů abstrahovaných z Withanii somnifery bylo zjištěno, že tyto látky vykazují výratný protistresový účinek.

Již v r. 1965 při studii látky witherinu a extrahovanému z listů ašvagandhy pokusy prokázaly výraznou schopnost zastavit nádorové bujení u buněk odebraných z lidského karcinomu. Tato schopnost byla později opakovaně potvrzena. Byly potvrzeny výrané účinky ašvagandhy na zlepšení paměti – na zvýšení schopnosti učit se, uchovávat nabyté vědomosti a vybavovate si je. Byl rovněž objeven významný preventivní účinek ašvagandhy při výskytu vážných plicních onemocnění. Ukázalo se také, že Ašvagandha snižuje četnosti výskytu žaludečních vředů vznikajících po vysokých dávkách aspirinu a v důsledku fyzického stresu. Ašvagandha posiluje a regeneruje při a po chemoterapii. Četné studie prokazují výrazné omlazující účinky rostliny, což pouze potvrzuje oprávněnost tradičního pužití ašvagandhy.

Podle Ájurvédy se ašvagandha používá při velmi široké škále onemocnění, celkové vyčerpanosti a ochablosti, nervovém oslabení, přepracovanosti, vysoké stresové zátěži, nespavosti, rekonvalescenci, předčasnému stárnutí, sexuální impotenci, vyhublost, ztrátě paměti, ztrátě svalové energie, úbytku kostní dřeně, úbytku svalové hmoty, tkáňovém oslabení a tkáňových poraněních, při ochrnutí, roztroušené skleróze, revmatismu, kožních onemocněních, kašli, dýchacích obtížích, chudokrevnosti, neplodnosti, otocích žláz, imunitní nedostatečnosti a narušené obranyschopnosti, nádorovém bujení, narušené hormonální rovnováze. Ašvagandha zvyšuje kvalitu a množství kostní dřeně a semene, zabraňuje činnosti volných radikálů a zpomaluje tak stárnutí, stabilizuje plod u ženy a zlepšuje paměť.

VÝZNAM AŠVAGANDY PRO DĚTI

V ájurvédských textech sa doporučuje, aby se podávala ašvagandha s mlékem. Znalosti praotců Ájurvédy o významu přidávání některých bylin do mléka, zejména u dětí, si zaslouží pozornost dnešních odborníků na výzivu. Je známo, že mléko je nejlepší a nejúplnější výživou pro rostoucí organismus, kromě toho, že má velmi nízkký obsah železa a vitamínu C. Ašvagandha tvoří pro svůj vysoký obsah přírodního železa s mlékem jedinečnou kombinaci. To má rozmanité důvody. Ašvagandha, přestože sama neobsahuje určité látky, jako např. proteiny v nikterak výrazné míře, zvyšuje v těle, jak prokázaly výzkumy, hladinu bílkovin a způsobuje přírůstek váhy Je tomu tak proto, že povzbuzuje v těle zdravé pochody, které zlepšují využitelnost bílkovin a dalších stavebních látek obsažených v mléce a dalších potravinách. V ájurvédské literatuře se uvádí, že Ašvagandha s mlékem podávaná batolatům a malým dětem po dobu patnácti dnů jim poskytne sílu jako dobrý déšť zrajícímu obilí. Toto poetické tvrzení dobře dokládají výsledky mnoha vědeckých studií.

25: Chvála Ašvagandy

DR.GEORGE EASSEY: ESENCE ÁJURVÉDY

George Eassey (1955-2013) získal mezinárodní uznání jako “průkopnický velvyslanec ajurvédy”. Pochádzí z Keraly v jižní Indii z rodiny s bohatou lékařskou tradici. V sedmnácti letech sa stal žákem Gurua Nityia. Pozdejí pobýval v USA, kde dokončil studia pod přímým vedením Dr. Vasanta Lady, nejuznávanějšího učitele ajurvédy na Západě. V roce 1985 mu byla nabídnuta příležitost pracovat se světoznámým lékařem a publicistou Dr. Deepakem Choprou. Místo toho se rozhodl pokračovat ve studiu čínske mediciny v Novém Mexiku a v neformálním studiu tradiční ajurvédy v jižní Indii. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku. 

Knihu zakoupíte na stránkách vydavetelství Fontana >>

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.GEORGE EASSEY
AJURVÉDSKY LÉKAŘ A AUTOR

DR.GEORGE EASSEY

Označován jako "průkopnický velvyslanec ajurvédy", patří k první generaci lékařů a učitelů, kteří představili moderní ajurvédu západu. Od roku 1997 žil v Praze, kde založil první ajurvédskou kliniku.

SEA EYMERE
FOTOGRAF

SEA EYMERE

Narodila se a vyrůstala v Paříži, no její pohled pořád směroval za obzor. Město, které ji vychovalo bylo její trampolína do velkého světa, kterým proléta s francouzským šarmem. Je inspiratívní sledovat jí.

+

ayurveda trails pvt | © 2018